Nyheter

Lager ny kulturkanal

NAVN I NYHETENE: TV Vest tar fatt på nye utfordringer, og med ny kulturkanal sørger de for at kulturinteresserte får innslag rett hjem i stua.

Hvem: Jørund Kopren (47)

Hvorfor: Daglig leder i TV Vest. Sammen med Altibox, og i samarbeid med Lyse og Bate, skal TV Vest lansere en helt ny tv-kanal for kultur og underholdning

– TV Vest og Altibox lanserer, i samarbeid med Lyse og Bate, en helt ny tv-kanal for kultur og underholdning. Hvorfor? 
– Da Norge ble stengt ned 12. mars tok vi en runde på det, og sjekket ut om vi kunne hjelpe kulturnæringen. Vi vil lage noe hvor artister kan selge billetter. Dette nye konseptet er ikke så annerledes enn alt som foregår på nett av strømmetjenester, men vi forsøker å sikre kvaliteten på det som går ut på TV og at underholdningen er bra. I første omgang vil vi sende kulturelle innslag i form av musikk, og så betaler man for tjenesten i 24 timer.

– Jaha. Hvor mye koster billettene? 
– Vi prøver oss litt fram, men den første konserten med «Ingenting» koster 129 kroner. Man kan også velge å betale mer av solidaritet. Men, det er altså viktig å huske på at billetten varer i 24 timer, så man må kjøpe den samme dag som arrangementet holdes.

– Konseptet høres kjempebra ut, men er dette kun et permanent tilbud? 
– Hvorvidt dette er permanent eller ei, vet vi ikke ennå. Enn så lenge er det et pilotprosjekt på fem episoder, og forutsetningen for å eventuelt fortsette er at det er folk som har lyst til å kjøpe billett og se på.

– Dersom programmet viser seg å være knallsuksess, kan dere i så fall vurdere å videreutvikle konseptet?
– Dette er primært en distribusjonskanal, så hvis det er fornuftig å fortsette distribueringen, kan vi vurdere det. Kulturnæringen har fått en smell de siste månedene, så det er mest aktuelt med det. Vi prøver å gjøre dette til noe som er litt annerledes, og ønsker å vise ting som fans vil se. I mange av tilfellene vil selve konserten være det viktigste, men hva gjelder rockebandet «Ingenting» så skal vi i tillegg sende en dokumentar.

– Hvordan blir det å skulle jobbe med kultur og underholdning? TV Vest dekker mye nyheter til vanlig.
– Jo, det er sant, noen av oss jobber med ting vi ikke har jobbet med tidligere. Men, vi har laget musikkdokumentarer tidligere, og flere av oss har interesser i den retningen. Når man plutselig må finne nye muligheter, så må man ta sjansen, og jeg er veldig glad for at Altibox er med for det er ikke enkelt å lage betalingstv.

– Javel, hvilke utfordringer har dere møtt på?
– Altså, det har blitt diskutert mange problemstillinger, men ingen av dem er uoverkommelige.

– Jeg regner med at det er god kvalitet på artistene. Hvem har dere hanket inn? 
– Etter «Ingenting» er det «Leif og kompisene» sin tur, og så har vi noen fler i ermet. Det er viktig å huske at vi ikke kun tilbyr konserter, men også andre innslag innenfor kultur.

– Hvordan får man som seer tilgang til kanalen, og når er første sending?
– Hvis man skal se innslaget på TV må man være Altibox-kunde, og da er det litt som å leie en film. Dette er kundene kjent med hvordan gjøres, og det er nokså enkelt. Hvis man ikke allerede er kunde kan man strømme tjenesten. Man betaler det samme i billettpris, men kvaliteten vil ikke være like god som på fibernett. Første sending er 5. juni.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Betydd mest, hva legger man i det? Jeg likte veldig godt «The Art of War» av Sun Tzu. Den er full av gode råd som kan brukes overalt i livet, og så er det noen man bør se totalt vekk fra. Men, den har ikke betydd mest for meg. Sier jeg det begynner folk å lure.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Jeg har unger i alle aldre, og har alltid syntes det har vært kjekt å finne på ting med dem. Nå skal jeg på krabbejakt med syv år gamle Jacob.Og, når vi reiser til et sted vi har i Blakset i Stryn kommune. Det tar ti timer å reise hver vei, men der kobler jeg godt av.

– Hvem var din barndomshelt?
– Jeg har alltid oppfattet min far, Tore, som en som tok riktige beslutninger. Når jeg er i tvil, spør jeg meg selv: hva ville far gjort?

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Det må være at jeg ikke er i like mye fysisk aktivitet som jeg burde. Altså, jeg sitter ikke stille, men jeg trener heller ikke. Det blir kun noe spe forsøk innimellom, når det egentlig burde vært mer konstruktivt.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Det finnes en del ting jeg mener er urettferdig, men noe som irriterer meg skikkelig er at man har skrotet et helt fint FM-nett for DAB. Så, jeg må si DAB-radioen. Det irriterer meg grenseløst at man har brukt ressurser på å innføre en teknologi som likevel er på vei ut. Om ikke lenge tipper jeg de fleste bruker kun 5G-nettet.

– Er det noe du angrer på?
– Jeg pleier ikke å angre på ting, men heller lære av det. Dessuten mener jeg det er bedre å angre på ting man har gjort enn ting man ikke har gjort.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Quincy Jones. Han har et fantastisk musikalsk talent. Jeg skulle ønske at heisen sto fast lenge, slik at jeg kunne snakket med han om alt han har gjort og alle han har jobbet med.

Mer fra Dagsavisen