Nyheter

Kvinnedagens hovedtaler: – Kvinners arbeid devalueres av samfunnet

Lill Sverresdatter Larsen, lederen av Norsk Sykepleierforbund, vil kjempe for kvinners rett til å eie egen kropp og bevaring av velferdsstaten Norge.

Bilde 1 av 2

Så var det snart duket for kvinnekamp i gatene og talere som belyser kvinnesaken. I år er velferdsstaten på agendaen med lederen av Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, som hovedtaler.

– Jeg håper virkelig at barna mine og framtidige barnebarn slipper dette å gå i tog for rettigheter som bør være en selvfølge, sier Larsen til RA.

LES OGSÅ: Kvinnekamp: – Et gufs fra fortiden

Velferdsstaten er gull

Larsen er klar på hvilken parole hun skal gå under.

– Slutt opp om velferdsstaten. Vi må bevare den. Den er Norges gull. Mange tror det er oljen, men det er vel så mye kvinners arbeid, at vi har høy sysselsetting blant kvinner, sier hun.

Dagen er ikke en feiring av kvinnen, ifølge lederen av NSF. Hun syns det er merkelig når kvinner gratulerer hverandre med dagen.

Hun mener det er viktig å se det store bildet rundt samfunnet og kvinnesaken.

– Kvinners arbeid devalueres av samfunnet. Vi må belyse de kollektive strukturene framfor de individuelle sakene.

Eie egen kropp

Larsen ble ikke engasjert i likestilling og kvinnekamp før hun ble tillitsvalgt i NSF. Hun mener flere trenger en oppvekking.

– Det er litt sånn at du ser det ikke før du tror det. Befolkningen generelt har en idé om at vi er likestilte. Vi i NSF ser at rundt 50% av stillingene som lyses ut i kvinnedominerte yrker er deltid. Vi må anerkjenne disse yrkene, kompetansen, ansvaret og tilby hele stillinger til folk, sier hun.

###

Else Karin Bjørheim (t.v.) fra Unge Høyre gleder seg til å snakke om holdninger rettet mot kvinner. Øzlem Akdogan fra Ungkurd skal tale om kvinners frigjøring. Foto: Andrea D. Johansen

Internasjonal kvinnekamp

Øzlem Akdogan skal tale de kurdiske kvinners sak. Hun er engasjert i organisasjonen Ungkurd. Frigjøring fra patriarkatet står på agendaen i hennes tale.

– Den mest aktuelle parolen for meg blir under en kurdisk en. Den står for kvinnen, livet og frihet, sier hun til RA.

Kvinnedagen er spesielt viktig for Akdogan da hun har vokst opp i to kulturer.

– Det har gitt meg muligheten til å se kvinnen fra to ulike kulturer. Derfor syns jeg det er veldig viktig at kvinner skal være frie. Hvis kvinnen er fri vil også samfunnet være fritt. Det betyr mye, og derfor er det viktig å markere denne dagen.

Kvinner i politikken

Årets ungdomsappellant er Else Karin Bjørheim fra Unge Høyre. Hun mener det er viktig at høyresiden også representeres på kvinnedagen.

– I fjor var jeg misfornøyd fordi alle talerne var fra venstresiden. I år sitter jeg i 8. mars-komiteen og tok derfor opp dette. Det var ei som foreslo at jeg skulle tale, og det ville jeg selvfølgelig, sier Bjørheim til RA.

LES OGSÅ: #Metoo, abortlov og netthets, nei vi er ikke i mål ennå!

Den unge politikerens viktigste kampsaker er kvinner i politikken, og fremming av gode holdninger. Hun vil ha med alle på laget for en holdningsendring.

– Jeg føler vi har mange lover som tilrettelegger for likestilling, men så ser man at om og om igjen at det er holdningene som setter grensene. For eksempel i Sandnes valgte de å utvide formannskapet sitt fordi de ville ha 40 prosent kvinner der. Samtidig kunne de absolutt ikke bytte ut en mann med en kvinne. Det viser jo at i politikerverden så er menn viktigere enn kvinner.

Dette er årets hovedparoler: 

Forsvar selvbestemt abort- fjern nemdene

Ja til 6-timersdagen- nei til ufrivillig deltid

Slutt å ta fra de fattige og gi til de rike: STOPP AAP - KUTTENE

Pensjon fra første krone

Sex uten samtykke = voldtekt.  Ny lov nå!

Verden vinner med utdanning til alle kvinner

Støtt kampen mot barnebruder! FN res 1325

Slutt opp om velferdsstaten

Klimakamp er kvinnekamp

Evakuer barna fra Morialeiren

Antirasistisk kamp mot sosial kontroll og æreskultur

Prostitusjon er slaveri- styrk sexkjøpsloven

Mer fra Dagsavisen