Nyheter

Kronprins Haakon på Stavanger-besøk: Hyller den norske modellen

Kronprins Haakon tok seg tid til både oljetopper og barnehagebarn da han besøkte Stavanger torsdag.

Bilde 1 av 7

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var i Stavanger torsdag for å ha et dialogmøte med toppsjefer i store og mindre selskaper i olje- og energisektoren. Møtet foregikk på Rosenkildehuset.

Temaet var olje- og energisektoren i Rogaland, i lys av covid-19 og oljeprisfall som kom samtidig med pandemien. Kronprinsen fikk en orientering om hvordan energinæringen har håndtert pandemien – samtidig med oljeprisfallet – og hvilke trusler bransjen sto overfor. Det var en imponert kronprins som snakket med pressen etter møtet.

LES OGSÅ: «Er du ungen til Kongen?»

– En styrke for Norge

– Det har vært en spennende samtale rundt bordet hos Næringsforeningen. Vi har snakket om energisektoren, men også andre næringer som matproduksjon. Energisektoren er en sektor som har står i det grønne skiftet. Jorden vår trenger grønn omstilling, og så kom korona, sier kronprins Haakon og fortsetter:

– Det er fint å se at den norske modellen er en styrke i en slik situasjon. Modellen hvor det er kort vei fra dem som produserer og opp til ledelsen. Jeg tror det er et konkurransefortrinn, sier kronprinsen til RA.

LES OGSÅ: Kronprins Haakon om koronatiden: – Vi var veldig intenst sammen

– Vi er flinke i Norge

– Vi er flinke i Norge. Flinke folk som finner løsninger, og finner løsningene sammen for å få best mulig resultat. Det er en styrke med det norske samfunnet, la kronprins Haakon til.

Han var først og fremst i Stavanger for å høre hvordan den vanskelige perioden har vært for næringslivet.

– Det er veldig spennende å høre om havvind, ny teknologi på matproduksjon i tørre områder som ørken. Det er spennende å høre om energibransjen som har jobbet i denne vanskelige situasjonen. Mange har blitt permittert. Mange har mistet jobbene sine. Det er utfordrende. Samtidig ser vi at veldig mye har blitt bedre. mange er tilbake i arbeid og på mange måter er hjulene i gang, sier kronprinsen, som sier han er imponert over hvordan energibransjen har kommet opp med løsninger under koronapandemien.

LES OGSÅ: Undervanns-ladestasjoner vant ONS-pris: – Nå kan små aktører komme inn på dronemarkedet (+)

På Rogalands skuldre

Direktør i Næringsforeningen, Harald Minge, ledet dialogmøtet.

– Det er viktig å fortelle vår regions historie, og om en region som skal ta mye av ansvaret for en grønn vekst og grønn utvikling. Det skal skje på skuldrene til leverandørindustrien og operatørselskapene. Dette vet kronprinsen fra før, men det er viktig å forstå hva denne bransjen betyr for Norge og internasjonalt, sier Minge.

– Mat og energi er viktig. De to tingene kan vi i Rogaland, sier Harald Minge.

Mer fra Dagsavisen