Nyheter

Krisen rammer unge arbeidstakere hardere

Koronakrisen gjør det vanskeligere for lærlinger og nyutdannede å komme inn i arbeidsmarkedet. Hos Rønning Elektro er de helt avhengige av påfyll av lærlinger for å ha nok ansatte.

Mange bransjer sliter ekstra på grunn av koronapandemien. Ansienniteten gjør at det ofte er unge som må gå først. Sist inn, først ut. 36 prosent av NHO-bedriftene i Rogaland mener unge søkere står svakere/mye svakere enn for ett år siden – dersom bedriften skulle ha ansette flere.

LES OGSÅ: En av fem bedrifter i Rogaland planlegger oppsigelser.


NHO Rogaland er bekymret. Igjen mener de at kriser går hardest utover de unge i arbeidslivet, lærlinger og nyutdannede.
– Jeg er virkelig bekymret. Vi kan tape en generasjon med unge. Om vi ikke får bedriftene igjennom krisen, vil det kanskje ikke være nok arbeidsplasser på andre siden, sier Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland til RA.

– God grunn til bekymring

– Personer som er i sitt studieløp og personer i lære – de som står på terskelen til å komme ut i arbeidslivet – er det god grunn til å være bekymret for når hele 36 prosent av bedriftene sier denne gruppen står svakere enn andre med mer erfaring, fortsetter Grindland, som sier alle bransjer sliter økonomisk på grunn av koronapandemien.
At mange unge risikerer å stå på utesiden av arbeidslivet, og blir langtidsledige, så vil det ramme både regionen og enkeltpersoner hardt, mener Grindland.
– Er det en fare for at aktivitetsnivået vil stabilisere seg på et lavere nivå, og at det ikke er nok jobber i framtiden?
– Det vet vi ikke. Det er kjempeviktig å holde bedriftene i gang, slik at de kan beholde og ansette folk, svarer Tone Grindland.
– Verst er det i reiseliv. Det er det ikke lenger krise, der er det katastrofe. Om ballen ruller videre, om vi ser nedgang i olje og gass og andre bransjer, vil det offentlige få dårligere råd. Da blir det færre anbud, mener regiondirektøren i NHO.

90 prosent

En stor lærlingbedrift er Rønning Elektro. 90 prosent en bedriftens rekruttering er gjennom lærlinger, sier daglig leder Bård Skavland.
– Vi er helt avhengige av lærlinger. Ellers blir det hull i rekkene. Rønning Elektro har til enhver tid 45 lærlinger. I fjor ansatte vi 18 av lærlingene. I år har vi ansatt 11. Vi håper å ansatte tre til i år. Vi ansetter få medarbeidere fra andre selskaper. Det skjer kun når man trenger spesialkompetanse, sier Skavland.
Rønning Elektro har en god ordrereserve fram til høsten neste år. Selskapet sliter ikke, ifølge daglig leder. Men bransjen generelt sliter, mener han.
– På elektrofaget er det stor konkurranse. Det kan være vanskelig å få tak i lærlinger. For noen år siden av det nesten ingen lærlinger. Da får man et etterslep. Frykter unge at de ikke får læreplass, velger de gjerne en annen retning. Man kan ikke gå for mange år med slike forhold, sier Skavland.

LES OGSÅ: To av tre bedrifter i Rogaland dropper julebord i år.

Mer fra Dagsavisen