Nyheter

Krisemøte: Ingen garantier fra Tina Bru til ONS

Kun fire måneder før de skulle arrangere årets oljemesse fikk ONS beskjed om at de måtte avlyse. Fredag tok olje- og energiminister Tina Bru (H) turen til Stavanger for et hastemøte med stiftelsen om framtiden.

– Vi snakket primært om pakkene fra myndighetene, og dessverre faller ONS utenfor alle ordninger fordi vi ikke kan vise til inntekter fra 2019. Grunnen til det er at vi har arrangement annenhvert år. Kunne vi vist til inntekter fra 2018 så hadde bildet sannsynligvis vært helt annerledes, sier kommunikasjonsdirektør i ONS, Maiken Ree, til RA.

ONS har gitt statsråden en redegjørelse på situasjonen, og håper nå at de kan komme fram til en løsning.

– Slik det ser ut nå står ikke ONS ovenfor en konkurs. Men, som vi har sagt tidligere er vi i en presset situasjon som mange andre. Vi går glipp av inntekter som vi skulle fått nå som ONS er avlyst. Vi har også utstillere som vi veldig gjerne vil kompensere, men vi har ikke kunnet gi en fullverdig kompensasjon så langt. Det er bakteppet for situasjonen vi står i, men vi skal klare oss, sier Ree. Hun ønsker å påpeke at det nødvendigvis ikke betyr kroken på døren for stiftelsen, dersom ONS ikke får krisepakke fra staten.

LES OGSÅ: ONS kan gå dukken på grunn av refusjonskrav

Krisepakke kan styrke ONS

ONS mener de har en viktig rolle i byen, i regionen, for energibransjen, og for framtidig energimøteplasser. Stiftelsen har eksistert i nesten 50 år, og vært en møteplass primært for olje- og gassindustrien. De siste årene har ONS tatt steget inn i fornybar energi, og de tror at de kan ta en stor og viktig rolle som møteplass for næringen i energitransformasjonen.

– Tidligere har ONS generert en milliard kroner i ringvirkninger, og det gjelder da alt fra hoteller, taxi, restauranter og servering, sier kommunikasjonsdirektøren.

– For byen er det dermed direkte inntektstap, og for bransjen er det kjempeleit at man ikke får komme og oppleve alt det som skjer under ONS i år, legger Ree til.

Selv om ONS ikke står overfor direkte konkurs forteller Ree at en eventuell krisepakke kan styrke ONS som møteplass framover.

– Skal vi klare å løfte arrangementet i 2022 og virkelig være en møteplass for næringen, og for den energitransformasjonen som vi skal ta framover, trenger vi mer kapital. Det vi har lagt på bordet av tilbud og pakker til utstillerne vil tære kraftig på kapitalen vår, og da har vi mindre å bruke på å løfte dette framover. Skulle vi være heldige og få pakker og komme inn under noen av ordningene som finnes, så vil det gagne oss, utstillerne og næringen, sier Maiken Ree.

LES OGSÅ: Regionen nyter godt av ONS

Olje- og energiminister Tina Bru (H) utenfor Næringslivets hus i Stavanger.

Vil at messen skal bestå

Olje- og energiminister, Tina Bru (H), tok fredag ettermiddag turen til Stavanger og ONS for å treffe stiftelsen og få mulighet til å snakke ordentlig om utfordringene de står i.

– Som olje- og energiminister og rogalending er jeg veldig opptatt av ONS. Jeg mener det er en ekstremt viktig møteplass, ikke kun for næringslivet i vår region, men for hele landet og internasjonalt. Det nettverket og miljøet som messen representerer betyr veldig mye, sier Bru til RA.

– Vi er i en tid hvor vi er opptatt av hvordan Norge skal komme ut av denne krisen på en god måte, og vi skal ha med oss bedrifter og sikre arbeidsplasser. Det ONS representerer i verdi, å legge til rette for at bedriftene kan vokse, finne nye markeder og knytte kontakter, blir veldig viktig i den tiden vi går inn i framover, legger statsråden til.

Hun vil se hvordan de statlige kompensasjonsordningene og pakkene treffer ONS sine utfordringer, og se om de kan komme fram til en løsning. I tillegg forsøker ONS å finne egne grep de kan ta.

– Alle må bidra, stramme livreima og finne løsninger, og jeg håper at de er åpne for det og jobber godt med det, sier Bru.

Olje- og energiministeren kan ikke love ONS at de finner en løsning, men hun påpeker at det var en grunn til at hun ønsket å besøke stiftelsen.

– Jeg hadde lyst til å sette meg ordentlig inn i problemstillingen, og det jeg kan love er at jeg kommer til å se veldig hardt på de ordningene vi har og eventuelle løsninger. Igjen – ONS er ikke umiddelbart truet av konkurs, men jeg er opptatt av at messen skal bestå, sier Tina Bru.

Mer fra Dagsavisen