Nyheter

Koronaviruset: Stenger ikke skolene

Det vil ikke være aktuelt å stenge skoler og barnehager i Stavanger enda, til tross for at en elev på tredje trinn ved Eiganes skole har fått påvist koronaviruset.

Fredag klokken 09.00 inviterte Stavanger kommune til pressekonferanse om koronaviruset.

Helsesjef Marit Anda, skolesjef Jørn Pedersen, kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen, og ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) var til stede.

– Vi har informert foreldre og foresatte om at elever ved den aktuelle klassen ikke skal komme på skolen i dag, sier ordføreren på pressekonferansen.

– Stavanger kommune følger opp personen og familien, og samarbeider tett med nasjonale helsemyndigheter. Kommunen følger situasjonen tett og treffer nødvendige tiltak fortløpende, legger hun til.

LES OGSÅ: Barneskoleelev i Stavanger koronasmittet

Eiganes-elev

Skolesjef Jørn Pedersen forteller at kommunen ble i går kveld informert om at en elev ved tredje trinn ved Eiganes skole i  Stavanger har fått påvist Koronasmitte. Ledelsen ved skolen samarbeider tett med kommuneledelsen. Foreldre på det aktuelle trinnet og ansatte som jobber på trinnet, har blitt informert om at elevene skal holde seg hjemme til situasjonen er kartlagt.

– Det vi vet er at barn i liten grad blir smittet av Koronavirus, og de få som blir smittet har veldig svake symptomer. De blir ikke veldig syke, sier Pedersen til RA.

Helsesjef, Marit Anda, forteller at det er fem personer som har fått påvist korona i Stavanger. Tre av disse er knyttet til samme reisefølge til berørte områder i Nord-Italia. Personer har hatt symptomer, og ble derfor testet. Kommunen regner med at det er samme smittekilde.

– Vi kan ikke gå i detalj, men vurderingen er at det er veldig lav risiko for at andre skal ha blitt smittet. Likevel tar vi våre forholdsregler, og hele klassetrinnet fikk beskjed om å holde seg hjemme. Det er ikke fordi vi tenker at mange er smittet, men vi trenger tid for å få oversikt over situasjoen, sier Anda.

Det er ikke alle som har vært i samme klasserom som skal testes. Anda forteller at når det er snakk om nærkontakt så gjelder det de som har vært mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter.

– Vi må gå inn i detaljene, og det tar selvsagt tid å få oversikt over dette. Så, nå har Stavanger kommune fått hjelp av nabokommunene for å få nok folk inn i smittevernoppsporingen, slik at vi kan prøve å få oversikt nokså fort, sier helsesjefen.

LES OGSÅ: Slik forbereder kommunene seg på koronaviruset

Ingen grunn til å stenge skolene

Til tross for at en elev ved Eiganes skole har fått påvist koronasmitte velger kommunen å holde skolene åpne.

– Vi følger helsemyndighetenes anbefalninger nøye, og vi har vurdert smittefaren som lav i denne situasjonen, sier Anda.

Hun forteller at smittevernsrådgiver og smittevernspersonell prøver å få oversikt over hvem eleven har vært i kontakt med, hvor lenge og hvor nærme, og deretter kontakte hver eneste nærkontakt for å spørre om blant annet symptomer.

– Det er et stort arbeid, men selv om vi vi har ganske mange elever, så regner vi ikke med at alle disse skal testes, sier Anda til RA.

Helsesjefen mener det ikke er grunn til å stenge skolene nå.

– Vi må ha en veldig god grunn for å stenge skolene, og blir det helt prekært så må vi gjøre det. Det får store konsekvenser for samfunnet, så vi gjør derfor enkeltvurderinger, sier hun.

Hun mener at det ikke er grunn til panikk, men at det er viktig at man ikke er skjødesløs heller når det kommer til koronaviruset.

– Hvis en har vært i berørte områder, så må man forholde seg til de rådene som vi får fra helsemyndighetene. Får man beskjed om å holde seg hjemme fra jobb, så må man gjøre det. Vi må spesielt tenke på de eldre, sier Anda.

– Selv om barn kan bli syke, så blir de fort frisk igjen og har lite symptomer. Det er mye mindre farlig for de yngste enn for de eldste, legger hun til.

LES OGSÅ: Koronasmitte påvist i Sandnes – tredje tilfelle påvist i Stavanger

Må kartlegge smittespredningen

– Det er viktig at vi gjør individuelle vurderinger at hvert tilfelle. Da vi vurderte situasjonen i kommuneledelsen med skolen og helsesjefen torsdag kveld, anslo vi at gitt hvor alvorlig situasjonen var så var det viktig at vi ba tredje trinn holde seg hjemme til situasjonen var klarlagt. Det var ikke nødvendig å gjøre noe mer i denne omgang, sier Jørn Pedersen til RA.

Tre klasser på tredje trinn ved Eiganes skole skal i utgangspunktet holde seg hjemme kun i dag.

– Årsaken til at de holder seg hjemme er at helsemyndigehetene i Stavanger må bruke tid på å kartlegge smittespredningen. Nå arbeider vi så lenge det er nødvendig, og det er klart at vi utelukker ikke at det kommer andre tiltak. Situasjonen kan endre seg i løpet av dagen eller helgen, sier Pedersen.

Skolesjefen forteller at på skoleområdet i kommunen har det per nå ikke vært behov for å sette inn flere folk. Skolene har i løpet av uken gått gjennom og vurdert hvilken bemanning de trenger med tanke på at mange kanskje må holde seg hjemme grunnet karantene eller sykdom.

– Vi planlegger for at vi kan bli nødt til, i en eller annen variant, ansatte flere folk, sier han.

– Dette er en situasjon der vi må ha beredskap for ulike utviklinger. Fra vår side er vi først og fremst interessert i sikkerheten til skoleungene. I tillegg har vi mange ansatte på skoleområdet. Vi tenker på å ivareta sikkerheten til alle ansatte, og tryggheten man opplever. Det er en viktig sak å balansere trusselen mot hvor mye det griper inn i livene våre, legger han til.

Han forteller at kommunen ønsker å gjøre noe som er tydelig og omfattende nok til at de klarer å få den nødvendige oversikten over situasjonen, uten å stenge skolen som er en så viktig del av livet til barn og unge.

– Det er for å gjøre noe som er nødvendig, men samtidig ikke for inngripende, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Slik forebygger du koronasmitte

Foreløpig nok utstyr til testing

På nasjonalt plan er det varslet at det kommer til å bli manko på smittevernutstyr og testutstyr hvis det blir veldig mange syke.

– Hvis vi får veldig mange syke, så er det ikke sikkert det mye vits i å teste lenger. Men, nå, når vi har få tilfeller og har kontroll på ting, så erd et viktig at vi utstyr til å teste dem vi har grunn til å teste. Foreløpig har vi nok utstyr til testing, men vi har måttet innhente litt ekstra utstyr for å ha nok, sier helsesjef Marit Anda til RA.

Hun forteller at man må ha symptomer og ha vært innenfor de utsatte områdene for at det skal være nødvendig å teste seg.

LES OGSÅ: 33 koronasmittet i Norge – FHI går ut med reiseråd

Ta forholdsregler for å unngå smitte

Kari Nessa Nordtun understreker viktigheten av at alle bidrar til å begrense eventuell smitte ved å vaske hendene godt og ofte, og å hoste i papir eller albuekrok.

– Alle må være med og bidra. Personer som har blitt bedt om å holde seg hjemme må følge råd fra Helsemyndighetene, og unngå nærkontakt med andre, sier hun.

LES OGSÅ: Koronaviruset: Dette har du rett på hvis du må være hjemme fra jobb

Mer fra Dagsavisen