Nyheter

Koronaviruset: – Permitteringer er sannsynlig

Bedriftene i Rogaland tar koronasituasjonen på høyeste alvor, melder NHO Rogaland. Næringsforeningen er spent på den langvarige effekten.

– Det er vanskelig å forutse, men det er sannsynlig at det kommer permitteringer – også i Rogaland. Koronaviruset kan gi driftsforstyrrelser, som manglende levering av råvarer, sykdom blant ansatte og at det oppstår arbeidsmangel fordi bestillinger stopper opp. Hvis arbeidstakere ikke kan sysselsettes, kan dette gi grunnlag for permittering, sier Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland.

Hun sier koronaviruset er kritisk for næringslivet i regionen.

Disse rammes hardest

NHO-direktøren sier koronaviruset påvirker alle bransjer. Noen bransjer, som reiseliv, rammes hurtigere enn andre.

– NHO reiseliv merker dette umiddelbart, og ser en betydelig nedgang av turister til Norge. NHO luftfart ser at bestillinger fram i tid er lavere enn normalt.

– Norsk industri ser at én av ti merker lavere etterspørsel eller kansellerte ordre. Én av fire melder om problemer med å oppfylle kontrakter eller levere varer på grunn av koronaviruset. Utfordringen i alle bransjer er at man fungerer i en sammenvevd verden, sier hun.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: Flere bryter karantenen

NHO Rogaland får mange henvendelser fra bedrifter og bedriftsledere, og NHO har opprettet en informasjonsside

– Bedriftene i Rogaland tar situasjonen på høyeste alvor. Å sikre at folk kommer på jobb og opprettholde en så normal drift som mulig er det viktigste. Bedriftsledere er bekymret, slik man er når forutsetningene for normal drift endres, sier Grindland.

– Jeg opplever at bedriftene i Rogaland er bevisste på å gjøre de tiltak de mener er nødvendige. Så er det sannsynlig at situasjonen vil vedvare, og at rådene endrer seg, slik vi har sett gjennom forrige uke.

– Mandag forrige uke så håndhilste vi. Fredag var det ingen håndhilsing.

Hvor lenge næringslivet tåler en nedgangsperiode forårsaket av virus, er bransjeavhengig og vanskelig å definere på generelt grunnlag, mener Grindland.

– Dobbel krisetilstand

Mandag var oljeprisen under 35 dollar fatet.

– Problemet er at vi i øyeblikket synes å få en slags dobbel krisetilstand. Korona er delvis skyld i en dramatisk nedgang i oljeprisen, som også betyr store konsekvenser for oljetunge Oslo Børs, selv om oljeprisnedgangen først og fremst handler om manglende OPEC-enighet, sier Harald Minge, direktør i Næringsforeningen i Stavanger.

Harald Minge, administrerende direktør Næringsforeingen i Stavanger-regionen. Foto: Lars Idar Waage/Næringsforeningen

Harald Minge, direktør i Næringsforeningen i Stavanger. Foto: Næringsforeningen

Dersom det blir en vedvarende situasjon, vil det få store konsekvenser for både leverandørselskapene og operatørene i vår region, mener Minge.

– På den ene siden vil det bety kostnadskutt. Det er få år siden bransjen kuttet kostnader med opptil 30 prosent.

Samtidig, dersom det blir behov for å kutte mer, er spørsmålet om det er så mye mer å kutte.

– Videre er det selvsagt bekymringer knyttet til investeringer som er blasert på en høyere oljepris. Stavanger-regionen er svært eksponert, og det er i øyeblikket umulig å si hva dette vil bety for lokale arbeidsplasser. Situasjonen følges fra time til time. For oljeprisen er spørsmålet om OPEC kommer til enighet med Russland om produksjonskutt, sier Minge.

– Koronaviruset vil bety for etterspørselen av olje og gass. Næringslivet og enkeltindivider blir delvis immobile. Det kan rett og slett bli mindre behov for transport, sier Minge. 

LES OGSÅ: Hockeysluttspillet utsettes på grunn av korona

Han frykter permitteringer.

– Samtidig skal vi være svært forsiktige med å spå hva som skjer framover. Situasjonen forandrer seg fra time til time. Vi vet ikke hvor langvarig situasjonen vil være. Vi har ingen erfaring med dette fra før av.

Ber staten om krisehjelp

Når økonomien rammes av børsfall og oljeprisfall samtidig, er det ekstremt dramatisk, advarer Norsk Industri.
På bare et par minutter falt hovedindeksen på Oslo Børs med 12 prosent, før den langsomt tok seg litt inn igjen. I samme øyeblikk lå oljeprisen på om lag 34 dollar fatet, ned 25 prosent.

For norsk eksportindustri er det et hardt slag når disse to tingene skjer samtidig, advarer administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, skriver NTB.

Hans frykt er at koronaviruset raskt vil føre til flere permitteringer.

Skulle viruskrisen vedvare, kan resultatet også bli oppsigelser og økende arbeidsløshet på sikt.
Norsk Industri-sjefen ber nå staten komme på banen med en tiltakspakke for å hjelpe bedriftene igjennom krisen.

– Det vi primært ønsker, er tiltak fra myndighetene som demper presset på bedriftenes likviditet, sier Lier-Hansen til NTB.

Eksempler på slike tiltak kan ifølge ham være utsatt betaling av arbeidsgiveravgift eller utsatt betaling av formuesskatt for familieeide bedrifter som ikke er børsnotert.

LES OGSÅ: Trøbbel med koronatelefonen – vektere på legevakten

Mer fra Dagsavisen