Nyheter

Koronaviruset: – Innenlandssmitte kan skje i dag eller om noen uker

Beredskapssjefen mener koronasmitten bare vil øke. 25 prosent av regionens befolkningen kan bli smittet innen kort tid eller i løpet de neste månedene.

Hittil har Stavanger kommune god kontroll på smittesporing. Helsepersonell vet hvor smitten stammer fra, og kommunen bruker mye tid på å spore alle personene den smittede har vært i kontakt med etter hjemkomst fra for eksempel Italia.

Nå mener beredskapssjefen i Stavanger kommune, Torstein Nielsen, at det kun er spørsmål om tid før innenlandssmitte får fotfeste i Stavanger og regionen, som betyr at koronaviruset smitter fra en person til en annen innenfor Norges grenser.

Nytt scenario

– Akkurat nå er vi veldig gode på smittesporing, som betyr at vi lettere kan bremse koronasmitten. Men nå er vi i ferd med å gå inn i et nytt scenario, innenlandssmitte. Dette kan skje i dag eller om noen uker, sier Nielsen til RA.

LES OGSÅ: 100 ansatte ved SUS i karantene

– Denne bremsingen klarer vi bare en viss tid. Dersom folk som har vært i område med korona, og som ikke sjekker seg, risikerer man innenlandssmitte. Det scenarioet er vi på vei inn i nå. Da klarer vi ikke kontrollere smitten i like stor grad som nå. Det var det som gikk galt i Italia, forklarer Nielsen.

– Skjer det, så vil vi nok slutte å sjekke folk. Har folk symptomer, så må de heller være hjemme i to uker, sier han.

Smitteomfanget vil øke

Kurven med antall smittede stiger, raskt. Det er ingen grunn til at tro at den plutselig skal falle igjen, mener Nielsen.

– Vi tror grafen vil fortsette oppover. At smitteomfanget vil øke. Derfor oppbemanner vi for å kunne ta imot en mer alvorlig situasjon enn det vi har nå.

Beredskapsplanen og planleggingen startet i begynnelsen av februar. Først kommunalt, så regionalt med nabokommuner, sykehus, havnevesen og interkommunale selskaper som leverer kritisk infrastruktur som vann og strøm.

LES OGSÅ: To personer blant publikum testet positivt på koronavirus

– Vi oppbemanner for å ta imot en mer alvorlig situasjon enn det vi har i dag, men det skal vi klare å håndtere, forsikrer Nielsen.

Kartlegger helsepersonell

Beredskapsavdelingen har kartlagt alle kommunalt ansatte med helsefaglig kompetanse. Det finnes 230 personer som jobber med andre oppgaver, men som er autorisert helsepersonell.

– De trenger sikkert en faglig oppfriskning, men de kan enkelt omdisponeres. Derfor kan noen kommunale tjenester, mindre viktige, settes på vent under en periode.

– I tillegg finnes det en god buffer i frivillige organisasjoner og lag. Det er utvilsomt flere med helsefaglig bakgrunn.

LES OGSÅ: Korona og oljeprisfallet: – Kan bety nye kostnadskutt, men er det mer å kutte?

Beredskapssjefen sier at kommunen har forberedt seg på ulike scenarioer.

– Vi har regnet på hvor mange vi tror blir smittet. Tallet er 25 prosent av befolkningen i regionen. Det er ingen prognose, men noe vi tar høyde for. Antallet vil nok spre seg over tid, oppimot flere måneder. Men koronavirus er fort noe man må bli vant med i 2020.

Kommunen har også regnet på hvor mange som kan bli innlagt på sykehus, og hvor mange av disse som trenger intensivbehandling. Nielsen vil ikke gå nærmere inn på tallene.

Flere tiltak?

Stavanger kommune har allerede stoppet arrangementer som samler 500 personer eller flere. Foreløpig er det ingen planer om å stenge flere, mindre arrangementer.

– Ikke ennå, men det kan komme. Vi må hindre smittespredning, men vi må også sørge for at samfunnsmaskineriet holdes i gang, sier Nielsen.

LES OGSÅ: Koronaviruset: – Permitteringer er sannsynlig

Foreløpig er ikke stenging av skoler diskutert i beredskapsavdelingen. Nielsen oppfordrer heller ingen til å hamstre mat.

Beredskapssjefen oppfordrer folk til å holde seg oppdatert på korona gjennom kommunens og FHIs nettsider.

Legevaktens korona-telefonen, for deg som tror du kan være smittet: 51 91 40 30, åpen 09-22.

Koronasmitte i Rogaland

* Tirsdag ettermiddag var det 40 smittede personer i Rogaland. 

* Totalt er det 240 koronatilfeller i hele landet.

* Koronaviruset ble først påvist i Norge 26. februar, i Tromsø.

Påvist smittede personer i Rogaland:

4. mars:

* Klepp: 1

* Stavanger: 1

* Haugesund: 1

5. mars: 

* Stavanger: 2

* Sandnes 1

6. mars: 

* Stavanger: 2

* Gjesdal: 2

* Tysvær: 1

7. mars: 

* Stavanger: 3

8. mars: 

* Sandnes: 2

* Sauda: 2

* Stavanger: 1

9. mars: 

* Sandnes: 9

* Stavanger: 8

* Haugesund: 2

* Time: 1

10. mars:

* Time: 1

Kilde: VG

Mer fra Dagsavisen