Nyheter

Korona ødela Australia-utvekslingen til Helene (21)

Helene Jensen (21) fra Stavanger var på utveksling i Australia da koronapandemien brøt ut. Nå etter kun seks uker er hun på vei hjem. Etter planen skulle hjemreisen vært 7. juni.

– På over fire dager gikk det fra 100 smittede til 400 smittede her i Australia. Jeg ville komme meg hjem i tide før det ble innreiseforbud. Jeg er egentlig ikke redd. Jeg har bra helse og godt immunforsvar. Det jeg er redd for er å så smitte andre. Dette er en kjip situasjon for alle uansett. Jeg er glad jeg hvert fall har fått opplevd litt her, sier hun til RA på vei til flyplassen i Brisbane.

Vanskelig valg

Jensen studerer statsvitenskap ved universitetet i Stavanger og dro på utveksling i februar. De første dagene etter ankomst brukte hun på å finne leilighet. Noe hun opplevde vanskelig. Videre hadde hun gledet seg masse til alt hun skulle gjøre. Studenten hadde en lang liste med steder hun ville besøke, eksotiske dyr hun ville spise og tatoveringer hun skulle ta.

LES OGSÅ: Rennesøy-par nekter å reise hjem til Norge - refser UD-råd

– Jeg har fått mange venner på den tiden jeg har vært her. Vi skulle egentlig reise litt rundt, men det fikk vi ikke gjort på grunn av alt som har skjedd. Jeg syns dette er veldig trist. Det var vanskelig å ta valget om å reise hjem etter så kort tid, sier hun.

Moren og stefaren prøvde å få studentdatteren deres til å bli igjen. De mente situasjonen var verre her i hjemlandet. UiS sendte også en del mailer til utvekslingsstudentene. Ifølge Jensen kom UIS først med anbefaling om å bli, og så ba de studentene sine komme hjem. Hun mener også at UD har vært fram og tilbake i deres anbefalinger til nordmenn i utlandet.

– Det virker som ingen vet hva som er riktig å gjøre nå. Å komme seg hjem, og da sitte på et fly er jo risikabelt det også med tanke på smitte. Alle vennene mine har reist. Jeg har ikke økonomi til å bli her utover høsten heller. Fra og med neste uke blir det kanskje «lockdown» i Australia, og da vil jeg faktisk ikke være her uten nettverket mitt og med muligheten for at Griffith University også blir stengt, sier hun.

Når Jensen har fullført reisen på rundt 27 timer skal hun rett i karantene i 14 dager. Det hun gleder seg mest til er å være med familien og kjæresten igjen. Hun har en del planer for å få tiden til å gå.

STOR BILDESERIE: Korona-stengte Stavanger og Sandnes

– Det kommer til å gå veldig greit i karantene tror jeg. Jeg skal prøve å være positivt innstilt. Jeg skal gjøre ferdig noen oppgaver. Så skal jeg gjøre mye selvpleie. Litt hjemmetrening. Det er litt dritt, men likevel må jeg gjøre alt for å føle meg bra i denne tiden. Jeg får ikke sett kjæresten min på to uker. Familien min skulle egentlig besøkt meg her. Flyet skulle faktisk gå på mandag. Det hadde vel vært lite vits for å komme i karantene i 14 dager, sier hun.

I tiden i forkant har flere av emnene hennes på universitetet blitt digitalisert og forelest over internett. Likevel er hun usikker på om dette blir en mulighet med alle emnene. Hun er dermed ikke sikret at utvekslingssemesteret blir godkjent, og må i verste fall ta opp emnene.

– Det blir ikke 100 prosent godkjent tror jeg, og det er veldig kjipt. UiS prøver å ordne slik at vi får de siste forelesningene online. Jeg har fire emner totalt. Den ene foreleseren her mente det ville gå greit å fullføre noen av emnene digitalt. Jeg håper det lar seg ordne med alt. Det hadde selvfølgelig vært fantastisk. Uansett kommer jeg til å gjøre alt jeg kan for å fullføre semesteret og få det godkjent, sier hun.

LES OGSÅ: Rune Bjerga har 11 forslag til hvordan årets 17. mai-feiring kan gjennomføres

Akkurat nå er det fortsatt ni studenter utenlands. 37 studenter har kommet hjem, og ni stykker er enten på vei hjem eller ikke bekreftet at de er hjemme ennå.  Astrid Birgitte Egge, prorektor ved UiS svarer på hvorvidt alle vil komme seg hjem.

– Ja stort sett, med ett bekreftet unntak. En student i USA har forsøkt å booke, men har foreløpig valgt å bli værende hos venner, sier Egge til RA.

Anbefaler hjemreise

Bjarte Hoem fra internasjonalt kontor på UiS forteller også om en mulig smittet student.

– En student i Irland venter på å bli testet før hjemreise. Har symptomer, men er bedre, sier han til RA.

På UiS sine nettsider anbefaler ledelsen nå at utvekslingsstudentene kommer hjem «dersom du finner det som mest hensiktsmessig i denne situasjonen». Om studentene får godkjent semesteret eller ei jobbes det nå med å finne løsninger på.

– UiS legge til rette for innpassinger av studier i utlandet og tilrettelegging av manglende kurs på en fleksibel måte. Dette følges opp av det enkelte fakultet/studieprogram. Studentene må undersøke om det utenlandske universitetet hvor de i dette semesteret studerte tilbyr digital undervisning som de kan følge videre, sier Hoem.

LES OGSÅ: Ikke søndagsåpne Rema-butikker likevel

Mer fra Dagsavisen