Nyheter

Korona-frykt: Vil stenge utestedene tidligere – FNB vil heller la barene servere til 03.30

KrF vil stengte utestedene tidligere på grunn av korona – FNB mener åpningstidene på barene heller bør utvides.

Henrik Halleland, gruppeleder i Stavanger KrF, var i helgen ute på byen. Han reagerer på at folk ga blaffen i enmetersregelen i køer, utenfor utestedene og i sentrum generelt.

Nå vil han stenge alle utesteder tidligere.

– Serveringen bør stoppe klokken 23.30 og stenge dørene ved midnatt, sier Halleland til RA.

– Vi er i en alvorlig situasjon. Når en ser på utviklingen i sentrum i helgene, så er det ikke snakk om at folk følger smittevernsreglene. Det må gjøres grep, sier den tidligere Finnøy-ordføreren.

Tirsdag ba helseminister Bent Høie (H) kommunene i landet om å stramme opp utebransjen.

– Risikoen for spredning av covid-19 er særlig høy på utesteder og restauranter, sier Høie.

KrF-Halleland mener Stavanger bør lytte til helseministeren.

– Verst på utsiden

– Jo senere det blir på kvelden, jo fortere glemmer folk reglene. Tidligere stengetid vil få god effekt, sier Halleland.

I dag har barer servering til 01.30, og stenging klokken 02. Nattklubber har servering til 03, og stenger 03.30.

Halleland vil stenge serveringen klokken 23.30 for samtlige aktører i utebransjen.

Det vil spesielt gå utover nattklubbene som åpner klokken 22.

LES OGSÅ: Homonattklubb slått ut av korona: – Trist og uvirkelig

– Ja, det vil få konsekvenser for dem. Bransjen vil tape på dette, men slik har det vært hele tiden under koronatiden. Det er et offer som må gjøres, når vi ser at folk ikke følger reglene. Det hadde vært en gedigen nedtur å måtte stenge ned hele samfunnet igjen, sier Halleland.

– Det er nok ikke så verst inne på utestedene. Det er køene utenfor og grupperingene i byrommet seint på kveldene som er verst, understreker Halleland.

Nylig satte Stavanger kommunen i gang en kampanje rettet mot utelivet, hvor det ble delt ut T-skjorter, plakater og ølbrikker til utebransjen for å hjelpe dem å minne gjestene om koronameteren.

– Skjer ikke nå

Forslaget fra KrF har vært diskutert på e-post blant gruppelederne i Stavanger. På grunn av sommertid er det fungerende ordfører Dagny S. Hausken (Sp) som har siste ord i saken.

– Forslaget fra KrF er et av flere tiltak som kan vurderes, men per nå er det ikke aktuelt, sier Hausken.

Etter helgen som var fikk kommunen tilbakemeldinger fra skjenkekontrollen og politiet om koronasmitte-utfordringer i uterommet i sentrum på kveldene.

Men den fungerende ordføreren ønsker ikke å «straffe» utestedene for at folk samler seg for tett utendørs.

– Inne på stedene er det bra tilrettelagt, selv om det rapporteres utfordringer når det blir seint på natten. Skjenkekontrollen skryter av restaurantene og pubene. Det er også opp til publikum å respektere reglene, sier Hausken.

LEDER: Øl er også jobber

Hun mener det finnes andre muligheter, som flere vektere i sentrum.

– Å innskrenke åpningstidene til utestedene er et drastisk tiltak.

Men den fungerende ordføreren er enig i at noe må gjøres.

Torsdag skal det være en pressekonferanse i Fargegata.

– Her er hovedbudskapet at vi ikke stenger ned, men at folk må skjerpe seg, sier Hausken.

– En elendig idé

Frode Myrhol (FNB) slakter forslaget til KrF, på flere måter.

– En elendig idé. Vi har så å si null smitte i Stavanger. Når man skal iverksette tiltak, er de viktig at folk tror på tiltakene. Ellers har det ingen effekt, sier Myrhol.

###

Frode Myrhol (FNB). Foto: Stein Roger Fossmo

– For nattklubbene er det bare å legge ned med Hallelands forslag. Det jobber veldig mange i utebransjen. De tjener ikke all verdens. De er helt avhengig av den inntekten de har. Å stenge ned igjen blir helt feil, legger han til.

LES OGSÅ: Spår flere korona-konkurser i utebransjen

Myrhol mener at årsaken til køene skyldes at utestedene kun kan ta inn halvparten av den vanlige gjestekapasiteten.

– Om Halleland mener dette er et så stort problem, så burde han heller foreslå at alle barer og puber kan servere til 03.30. Da unngår man kø, sier Myrhol.

FNB-politikere mener reduserte åpningstid også byr på andre problemer, som hjemmefester.

– Der ting foregår i langt mindre ordna former enn på en bar – hvor det er folk som er opplært. Politiet ville fått det veldig travelt med høy musikk og annet bråk. Dersom nattmaten stenger også, tror jeg også at vi hadde fått et problem med folk som steker pizza hjemme og sovner, sier Myrhol.

Myrhol reagerer også på utspillene fra regjeringen og FHI.

– Nylig var det greit å klemme hverandre, men nå må utelivet strammes opp igjen. Det er motstridende signal, mener Myrhol, som mener utebransjen i Stavanger har oppført seg eksemplarisk.

– Jeg er en del ute på byen i helgene. Bransjen legger godt til rette for at alt skal fungere, sier Myrhol.

LES OGSÅ: – De unike, sjarmerende utestedene kan forsvinne

– Slik det var i helgen, kan vi ikke ha det

Nylig var det et møte i beredskapsgruppen om problemstillingen. Smittevernoverlege i Stavanger, Runar Johannessen, er klar på at slik forholdene var seint på natten forrige helg ikke er greit.

– Det var ikke bra. Også politiet synes det var mye kø og store grupperinger seint på natten.

Smittevernoverlegen vil ikke på stående fot anbefale å redusere åpningstidene. Men han er enig i at vanlige åpningstider er utfordrende.

– Det er vanskelig for utestedene å få til gode tiltak seint på kveldene, fordi de er avhengige av at gjestene samarbeider. Gjestene samarbeider ikke seint på natten, poengterer Johannessen.

I en pressemelding fra Stavanger kommune står det at risikoen for spredning av korona er særlig høy på utesteder og restauranter, og at det er bakgrunnen for at det er innført et eget smittevernregime for serveringsteder.

– Den siste tiden er det observert større ansamlinger av publikum utenfor og mellom serveringsstedene som ikke etterlever smittevernreglene. Dette medfører økt risiko og gir grunn til bekymring. Både politiet og skjenkekontrollen har de siste helgene observert større ansamlinger av folk utenfor og mellom serveringsstedene som ikke etterlever smittevernreglene, skriver kommunen, og legger til;

– Dersom folk fremover ikke viser større evne til å etterleve reglene når de er ute på byen, vil myndighetene måtte vurdere strengere og mer inngripende tiltak for å unngå en situasjon med smittespredning og krevende smittesporing.

Mer fra Dagsavisen