Nyheter

Kommunen sier nei til områderegulering for Nortura-tomten

Stavanger kommune vil ikke starte opp områderegulering for Nortura-tomten på Forus i denne perioden. – Overraskende, sier Nortura.

RA har ved flere anledninger skrevet om Nortura som har planer om flytte fra Forus, og flytte slaktevirksomheten til Nærbø og resten til Østlandet.

I et brev til Stavanger kommune 25. juni ba Nortura om en ny områderegulering, slik at eiendommen kan brukes til bolig- og næringsformål.

Nå har kommunen gitt sitt svar: «Kommunedirektørens anbefaling er at en ikke starter opp områderegulering for Nortura-området i denne planperioden», heter det i svarbrevet datert 12. august.

LES OGSÅ: Nortura-saken: – Om vi omregulerer til bolig, får Nortura et økonomisk motiv

«Haster ikke»

Nortura-tomten er ikke prioritert i denne omgang. «Ut fra et byutviklingsperspektiv hastet der ikke med en områderegulering nå», står det i brevet.

Kommunen skriver også at Nortura representerer viktige arbeidsplasser i Stavanger og regionen – som er viktige å beholde.

Dette er Nortura-saken:

  • Nortura Forus har flytteplaner, og vurderer å flytte slaktevirksomheten til Kviamarka i Hå, samt resterende virksomhet til Østlandet.
  • RA har skrevet flere saker om flyttingen. Varaordfører Dagny S. Hausken (Sp) ba Nortura-ledelsen om et møte, for å høre hva som må til for at selskapet skal bli på Forus.   Nortura ønsker å regulere tomten til boliger.

Forus stasjon har betydning

Kommunen skriver også at et vedtak fra staten om å gjenåpne Forus stasjon vil kunne ha betydning for prioriteringen.
Varaordfører i Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken (Sp) har i RA advart mot å miste industriarbeidsplasser som Nortura representerer fra Forus. Hun er glad for at kommuneadministrasjonen er negativ til områderegulering nå.

– Stavanger har ikke et skrikende behov for flere boliger nå. Det er mange nok områder som er regulert til bolig, sier varaordføreren. I slutten av august hadde politikere møte med Nortura-ledelsen om flytteplanene, hvor varaordføreren ville høre om hva som skal til for at Nortura forblir på Forus, langs Gamle Forusveien.

LES OGSÅ: 550 Nortura-jobber kan ryke: Inviterer politikerne på besøk

– Jeg synes det var et nyttig møte. Vi frontet at Stavanger ønsker å beholde arbeidsplassene. Nortura var tydelig på at de må ha forutsigbarhet for å være på Forus, sier Hausken, som likevel er redd for at det blir flytting på sikt.

– Overraskende svar

Svaret fra kommunen kom uventet på Nortura.

– Vi ble litt overrasket over avslaget. Vi mener fortsatt at tomten er en attraktivt område for byutvikling, sier fabrikkdirektør ved Nortura Forus, Olav Tandberg. Han forteller videre at avslaget ikke påvirker Norturas utredning om flytting.

– Vi jobber videre med planene uavhengig av dette, sier Tandberg.

I slutten av august hadde Nortura-ledelsen møte med politikere.

– Det var en åpen og konstruktiv dialog. Politikerne er interessert i å legge forholdene til rette, men det ble ikke diskutert noe mer konkret i dette møtet, sier Tandberg.

LES OGSÅ: Derfor vil hun overtale Nortura til å bli på Forus

Mer fra Dagsavisen