Nyheter

Kommunen klar til å hjelpe kulturaktører gjennom krisen

De rundt 3500 personene som arbeider med kultur i Stavanger, får kommunal hjelp i tillegg til regjeringens krisepakke.

Kommunedirektøren legger i torsdagens formannskapsmøte fram en liste med kommunale tiltak med tilpasninger for kulturlivet i Stavanger. Mange av dem er allerede vedtatt, noen ekstra kan komme til. Disse tiltakene kommer på toppen av tiltakene fra regjeringen.

– De store pengene kommer, og må komme, fra staten, men også vi i kommunen vil bidra. En del av tiltakene i Stavanger er allerede vedtatt og satt i gang, og det er stor politisk enighet om mye, sier leder i utvalg for kultur, idrett og samfunnskontakt, Aps gruppeleder Dag Mossige, til RA.

– Mentale avbrekk

Han mener byens kulturliv er ekstra viktig i krisetider.

– Tenk hvordan det ville vært å gå gjennom den krisen vi opplever nå uten de mentale avbrekkene som kulturen gir oss, enten det er bøker, konserter på nettet, digitale utstillinger eller annen kultur, sier Mossige.

Utvalget han leder er satt på vent som koronatiltak og for å kunne gjennomføre kommunale tiltak raskt, og formannskapet har fått fullmaktene. Nå ønsker kommunedirektøren utvidede fullmakter for å kunne handle raskt overfor dem som trenger det.

Oppfordrer til pengestøtte

Mossige oppfordrer byens innbyggere til å støtte opp musikere og andre artister og kunstnere som nå går nye veier.

– Byens kulturaktører er særdeles kreative på det digitale feltet nå, sier Mossige.

Ap-politikeren oppfordrer byens innbyggere til å gi pengestøtte til disse digitale aktiviteten, for eksempel med Vipps.

– Bidra der du kan, slik at vi alle gjør et bidrag for at vi kan bevare det svært rike kulturlivet vi har, og som er så viktig for å gjøre vår by så attraktiv, og at de er med oss også når krisen er over, sier Mossige.

Kartlegger frie kunstnere

Kultursjef Arnfinn Bjerkestrand er opptatt av å få kartlagt hvordan situasjonen er for byens kunstnere og artister.

– I første omgang gjelder dette særlig kulturaktører i det frie feltet, som jo har mistet inntekter umiddelbart, sier Bjerkestrand.

Kommunen avventer nå hvordan Stortingets nye krisevedtak vil slå ut for kulturfeltet.

– Bildet er sammensatt. For eksempel har frilanskunstnere ofte mange ulike inntektskilder i et mangfoldig økonomisk bilde, sier kultursjefen.

Han peker på at Stavanger opprettholder støtten til de store, i hovedsak statlige eide institusjonene Rogaland Teater, Stavanger Symfoniorkester og Museum Stavanger, der skuespillerne, musikerne og de museumsansatte foreløpig ser ut til å unngå permitteringer.

– De store institusjonene arbeider ofte med kunstnerisk produksjon med lange tidshorisonter, påpeker Bjerkestrand.

Støtte beholdes

De kommunale kronene til festivaler og andre arrangementer som blir avlyst, skal heller ikke kreves tilbake.

Kommunedirektøren ønsker også å øke de syv prosjektbaserte kulturstipendene på 50.000 kroner til ti stipender, og ber om mandat til å tildele disse administrativt.

Mer fleksible regnskapsmessige løsninger og raskere utbetalinger til festivaler og arrangører er også blant de tiltakene (se fakta nederst i saken for detaljer).

Utopia-sjefen: Av stor betydning

Festivalsjefen for Utopia jobber fortsatt mot konserter i august, og lover uansett byen en stor fest når pandemien er over.

Han etterlater ingen tvil om at det er viktig for Utopia å beholde arrangementsstøtten uavhengig av koronatiltak.

– Betydningen av støtten som opprettholdes er stor i dette tilfellet, hvor det kan brukes til å holde driften i selskapet i gang, sier Espen Y. Svendsen.

– Også plan B

Foreløpig arbeides det mot festival 28. og 29. august.

– Vi jobber som normalt, men monitorerer situasjonen daglig. Vi jobber også med plan B dersom det måtte bli avlyst i august, og ønsker uansett å gi Stavanger en skikkelig god fest når alt dette er over, sier Svendsen til RA.

Han opplyser at festivalen ikke har forhåndsbetalt artister eller inngått avtaler som fører til tap ved avlysning.

– Vi har ikke forhåndsbetalt artister for 2020, så risikerer i så måte ingen smell da dette går inn under «force majeure» for vår del, men det er selvsagt veldig trist for artistene. Vi samarbeider godt med interesseorganisasjoner for at musikkindustrien totalt sett skal komme ut av dette på en god måte, sier Svendsen.

Slik jobber kommunen: 

De konkrete forslagene og vedtakene i Stavanger kommune:

Stavanger kommune gjør som fylkeskommunen og Norsk kulturråd: Penger delt ut som tilskudd til arrangementer og prosjekter som blir avlyst på grunn av håndtering av koronasmitte, vil ikke kreves tilbake. Utsettelser aksepteres også.

Tilskudd til kulturinstitusjonene opprettholdes, selv ved avlysninger.

Kulturavdelingen iverksetter mer fleksible løsninger for innsending av regnskap og rapporter for raskere utbetalinger til arrangører, og sender jevnlig informasjon til alle berørte om ulike nasjonale tiltak via Facebook og på nettsidene.

Kulturavdelingen arbeider med å kartlegge økonomiske konsekvenser statlige retningslinjer for kompensasjon av tapte billettinntekter.

Tilskuddsordning for kunst- og kulturtiltak er åpen for søknader, og søkerne oppfordres til å tilpasse søknaden til den gjeldende situasjonen.

Fortløpende dialog om tiltak og konsekvenser, nært samarbeid med Smartbyen og næringsavdelingen, og dialog med de andre storbyene.

Tall for Stavanger-kulturen:

Nøkkeltall for Stavangers kulturliv, hentet fra Norsk kulturindeks 2019 og Telemarksforsknings tall for 2018: 

I Stavanger er det 3436 personer sysselsatt innenfor ulike kulturyrker. 1206 arbeider innen kunstnerisk produksjon av ulik art, 1608 arbeider innen kulturformidling (for eksempel museums- og bibliotekansatte, kulturskolelærere m.m.), og 622 personer jobber innen mediene.

Museum: Museene i Stavanger hadde 248 utstillinger og arrangementer (konserter, foredrag og så videre), og et totalbesøk på nærmere 400.000.

Konserter: Hos billettselskapene som inngår i Norsk kulturindeks er det registrert 359 konserter i Stavanger kommune i 2018. Den samlede omsetningen til konsertene var på 38 millioner kroner. I tillegg kommer tall fra Stavanger konserthus.

Totalt ble det vist 11.781 forestillinger på kino i Stavanger i 2018.

Bibliotek: Det totale utlånet for alle medier i Stavanger var omtrent 631.000 i 2018.

Teater og dans: Teatrene som rapporterer inn tall til NTO registrerte 654 teater- eller operaforestillinger i Stavanger, og det ble rapportert inn 39 danseforestillinger.

Mer fra Dagsavisen