Nyheter

Kolumbus: – I løpet av et døgn vil nok alt være tilbake til normalen

Bussene begynte å gå igjen klokken 12.00 torsdag, men det kan ta noe tid før alt er i rute.

– Det er veldig kjekt at bussen går igjen. Det var på tide, sier Maria Waage (16) til RA.

Torsdag ettermiddag sto hun på Ruten sammen med Maren Helland (17), Malik Basnak (17) og Mathilde Tjentland (17).

Alle fire går på Sandnes videregående skole. Tre av dem bor på Bogafjell, så de er avhengige av bussen for å komme seg til og fra skolen.

– Hvordan var det å være uten bussen? 

– Det var litt stress. De som ikke fikk skaffet seg skyss slet jo litt, sier Waage.

– Det ble en litt kjedelig helg. Ungdommer er avhengige av buss. Det merkes godt at de er tilbake nå, legger Helland til.

– Hvordan kom dere dere rundt da bussene ikke gikk? 

– Vi planla med andre venner og fylte opp biler da vi skulle ut på noe, og planla hvilke foreldre som kunne kjøre hvilken vei, sier Helland.

– Ja, og så har jeg gått en del mer enn hva jeg pleier, legger Waage til og ler.

Etter elleve dager med busstreik ble partene enige torsdag morgen, og klokken 12.00 begynte bussene igjen å gå.

Ifølge kommunikasjonssjef hos Kolumbus, Grethe Skundberg, kan det likevel ta noe tid før alt går helt som det skal.

– Det er vanskelig å svare på hvor lang tid det tar før alt er som vanlig, men i løpet av et døgn vil nok alt være tilbake til normalen, sier hun til RA.

– Hvordan ser det ut på fredag og i helgen, tror du? Vil alt gå som normalt da? 

– Da skal alle ha kommet seg tilbake på jobb, så vi håper å være i gang for fullt på fredag. Men det er jo ingen garantier, sier Skundberg til RA.

LES OGSÅ: Busstreiken: – Vi er forberedt på å stå lenge (+)

En rar situasjon

I løpet av et døgn har Kolumbus 4600 avganger. På en vanlig dag, før korona, ble det gjennomført rundt 100.000 reiser i døgnet. Nå er tallet noe nedjustert til 70.000.

Skundberg sier det var hektisk aktivitet og tett dialog med operatørene torsdag formiddag og at det er mye som måtte på plass.

– Dette er en stor operasjon med mange involverte, og trafikkontorene er i gang med å ringe rundt for å få tak i sjåførene. På våre flater er vi opptatt av at kundene skal få best mulig oppdatert informasjon, sier Skundberg, som samtidig oppfordrer de reiseende til å sjekke Kolumbus' apper «Sanntid» og «Kolumbus reiseplanlegger» for å følge med på hvor bussene befinner seg.

– Hvordan har den siste halvannen uken vært? 

– Det har vært en rar situasjon for alle, men det har vært en lovlig konflikt, og det er 22 år siden sist. Det var uvant å ikke se grønne busser i gatene og ha et dødt bybilde. Vi ser at sjåførene er en verdsatt yrkesgruppe og vi vet at det er mange av våre passasjerer som har savnet både dem og bussene, sier Skundberg til RA.

Kolumbus har fått en del henvendelser i løpet av streiken, men Skundberg sier de ikke har oppfattet noen av dem som sinte.

– De fleste har forstått hvorfor bussene står og har respekt for situasjonen. Men vi merket at mange savner bussen sin, og de har lurt på når dette tar slutt, sier hun.

Ifølge VG opplyser Fellesforbundet at alle sikres en lønnsvekst på 9 kroner. Dette fordeles med 6,50 kr i lønnsøkning i 2020 og en opptrapping med 2,50 kroner i 2021.

I tillegg kommer det generelle tillegget i mellomoppgjøret i 2021. Årslønnsveksten blir nærmere 20.000 kroner for den enkelte sjåfør. Det skal også ses på arbeidstidsordninger og sikkerhetstiltak.

Mer fra Dagsavisen