Nyheter

Klinikksjefen var selv covid-smittet: – Å få skyldfølelse er gammeldags, men menneskelig

Da klinikksjef Geir Lende fikk påvist covid-19 måtte hele sykehusets ledergruppe i karantene. Han mener det er viktig å huske på at man kan bli smittet selv om man følger reglene, og han ber folk om å ikke grave seg ned i skam.

– De fleste vet godt hvordan denne sykdommen arter seg kroppslig, men det er også en del emosjonelle ting som følger med. Kanskje spesielt for oss som jobber i helsevesenet, sier Geir Lende, klinikksjef ved SUS.

Torsdag holdt sykehuset sin ukentlige pressekonferanse, og klinikksjefen benyttet anledningen til å snakke om egne erfaringer rundt korona.

For en måneds tid siden fikk han selv påvist positiv prøve, noe som resulterte i at hele sykehusets ledergruppe, inkludert administrerende direktør og fylkeslegen, måtte i karantene.

– Jeg følte meg jo ikke spesielt lur, det må jeg få lov å si, sier Lende.

Flere medier skrev om at klinikksjefen var blitt koronasmittet, og Lende sier det ikke var bare-bare å lese om det.

– Når du ligger der, syk og slapp, og leser om dette og vet at det er deg... Nei, du føler deg jo ikke lur. Men du klarer etter hvert å rasjonalisere og tenke at dette bare var fryktelig uflaks, sier han til RA.

– Dette var jo en ledergruppe. Men tenk om det var pasienter, og så vet du at du kunne smittet dem og gjort dem alvorlig syke. Sånne tanker tror jeg er tunge å bære på, spesielt for helsepersonell som jobber med å hjelpe folk, legger han til.

Han har bitt seg merke i at det har blitt sagt mye om sykdommen, og at enkelte tror det ikke er så farlig, men at det er på linje med en vanlig influensa. Selv sier han sykdommen «ikke er noe å trakte etter», og at det er mer enn bare en vanlig influensa.

– En gjør seg jo noen tanken. Du ligger der og er dårlig, og lurer på om du kommer til å bli dårligere. Du vet jo at det er folk som er både yngre og friskere enn deg som har blitt syke og havnet på respirator. Så tankene begynner jo å svive når du ligger der med hodepine, kroppsverk, feber, hoste og er kort i pusten, sier Lende.

LES OGSÅ: Utesteder stenger: – Da 22-regelen kom tok den knekken på det som var igjen av gjester (+)

Skyldfølelse og skam

Han beskriver en plagsom trøtthet, slapphet og maktesløshet i forbindelse med smitten, og sier disse symptomene kan vare i uker og måneder etter påvist smitte. Selv fikk han påvist smitte for en måned siden, men han føler seg fortsatt slapp.

I tillegg til den kroppslige smerten tenker man også på hvordan i alle dager dette kunne skje, ifølge Lende.

– Du har prøvd å følge reglene, begrenset den sosiale kontakten og vasket hendene, men likevel kommer denne sykdommen inn i familien, sier han.

– Og i tillegg har du klart å sette mange av dine kollegaer i karantene, og du har satt bedriften du jobber i i en vanskelig situasjon. Det er mange tanker rundt det. Mye skyldfølelse, og kanskje også skam. Jeg har jo stått her og sagt hvordan folk skal oppføre seg, og så har en selv forårsaket at andre havner i karantene, legger Lende til. 

Han understreker at det er fullt mulig å bli smittet av covid-19 selv om du følger alle regler og retningslinjer.

– Enhver regel er til for å skape en risikoreduksjon, men det er ikke en risikofjerner. Det vil være mulig å bli smittet selv om man følger retningslinjene, men risikoen er selvfølgelig betraktelig redusert. En sammenligning, selv om det kanskje ikke er en god en, er at sjansene for å få kreft øker dersom du røyker, men du kan dessverre også få kreft selv om du ikke røyker, sier han.

LES OGSÅ: Anbefales å bruke munnbind på kollektivtransport (+)

Gammeldags, men menneskelig

Lende sier han kjenner til at ansatte i helsevesenet sliter med skyldfølelse.

– De har blitt syke og satt hele avdelingen i karantene, noe som gjør at de gjenværende kollegaene må springe enda fortere. Eller verre, de har smittet pasienter, noe som oppleves enda vanskeligere så lenge jobben går ut på å hjelpe dem. Men en kan ikke grave seg ned i skyldfølelse og skam. At du ble syk betyr ikke at du har gjort noe galt, men likevel føler man på denne skamfølelsen. Jeg tenker at det er gammeldags, men også dypt menneskelig, sier Lende.

Han sier han forteller om dette nå fordi sykehuset er klar over problematikken rundt skyld og skam.

– Hvis jeg kan bidra til at noen ser lysere på livet til tross for at de har covid-19, så er det verdt det, sier Lende.

– Du sier du kjenner til at ansatte sliter med dette. Har de noen de kan snakke med? 

– Ja, nå har det blitt initiert et prosjekt som går ut på å styrke det psykososiale arbeidet i avdelingene ved hjelp av blant annet samtalegrupper og kollegastøtteordninger. Der får man hjelp til å takle den stressende situasjonen det tross alt er å leve i covid-situasjonen, og man får også hjelp til å bearbeide disse tingene og tankene, sier han.

– At jeg står fram nå er også et ledd i det. Jeg sier det som det er og gir skammen et ansikt, sier Lende til RA. 

LES OGSÅ: SUS orienterer om smittesituasjonen: To innlagt på SUS - én mottar respiratorbehandling

«Dette har jeg ikke tid til»

En annen ting Lende mener har blitt litt underkommunisert er hva som skjer med personene når de er blitt friske igjen.

– Jeg har jo hørt historier om folk som er blitt friske, men da vil ingen være i nærheten av dem?

– Ja, og det er egentlig ikke så rart at folk tenker sånn, for akkurat det er ikke blitt snakket så mye om. Vi har et fantastisk godt helsesystem, også i kommunene. De ringer deg og følger deg opp, og beslutningen om å gå ut av isolasjon er ikke noe man tar selv. Det skjer etter nøye diskusjon med kyndig personale. Så når folk treffer dem igjen etter de har vært isolert er de garantert friske, sier Lende.

– Hva tenkte du selv da du fikk positiv prøve? 

– For å være helt ærlig så tenkte jeg «dette har jeg ikke tid til», sier Lende. 

Mer fra Dagsavisen