Nyheter

Klart for matfestival tross korona: – Forventer ikke det samme trøkket

De vurderte å avlyse, men på grunn av stor etterspørsel blir det likevel «Spis for 100» denne uken.

I februar ble matfestivalen «Spis for 100» arrangert for første gang i Stavanger. Konseptet går ut på at serveringsstedene som er med selger en rett, enten ny eller eksisterende, for 100 kroner. I likhet med 100-Ugå i Sandnes arrangeres festivalen to ganger i året; en gang i februar og en gang i september.

– Festivalen var en kjempesuksess i februar, og det gikk over all forventning. Å innføre «Spis for 100» i Stavanger har vært en plan lenge, og vi ser allerede ti år fram i tid, sier prosjektleder Andreas P. Berg til RA.

Konseptet «Spis for 100» startet i Kristiansand for ti år siden, og Berg sier Stavanger-kontoret har god kontakt med gründerne i Kristiansand.

– Det virker jo veldig ambisiøst med en tiårsplan? 

– Ja, men i den planen inngår også mange andre konsepter. Jeg kan ikke helt si hva det går ut på, men det handler om å heve kulturlivet i Stavanger, sier Berg til RA.

Foreløpig, på grunn av korona, er mange av de andre planene lagt på is, men «Spis for 100» blir likevel noe av og festivalen arrangeres fra 7. - 13. september.

LES OGSÅ: Vil ha vegansk på Spis for 100

Vurderte å avlyse

Da festivalen ble arrangert i februar var 35 spisesteder med, og det ble totalt solgt 54.747 måltider til hundrelappen. Denne gangen er 30 spisesteder med.

– Jeg regner ikke med at det blir helt det samme trøkket denne gangen, men en kan jo bli overrasket. Vi er forberedt på at det blir roligere, men hele poenget er at dette skal være kjekt. Og det blir det uansett, sier Berg.

– Har det vært aktuelt å avlyse? 

– Vi tenkte lenge på det, og i mars var vi sikre på at vi måtte avlyse. Men så var det en del restauranter som tok kontakt og uttrykte at de ønsket en festival i september, så da besluttet vi å prøve, sier Berg.

Konseptet til «Spis for 100» er «sit and dine», noe som betyr at gjestene i all hovedsak skal spise inne hos restaurantene. Denne gangen er det derimot åpnet opp for take away i større grad, slik at det også vil bli mulig å ta med seg maten hjem.

– Folk velger selv hvor de vil spise, men tanken er jo å gi folk en mulighet til å oppleve byen, maten og atmosfæren. Men om de ikke ønsker å sitte ned skal de selvfølgelig få ta med seg maten hjem, sier Berg.

Bortsett fra take away-alternativet er det ikke gjort store endringer fra sist, men Berg forteller at én ting har endret seg.

– Denne gangen har over 80 prosent av spisestedene en vegetar- eller vegansk rett. Etter forrige gang fikk vi en del tilbakemeldinger på at det var for få vegetariske retter, og vi vil jo at dette skal være en festival for folket og at de kan være med å guide oss. Derfor har vi endret litt på det, og spisestedene har nå mulighet til å ha to retter til 100 kroner; en vanlig og en vegetar, sier Berg.

LES OGSÅ: God trøkk på Spis for 100 i Stavanger

Ikke bekymret

Berg sier «Spis for 100» har brukt mye tid på å informere om retningslinjer og tiltak i forbindelse med matfestivalen, og at fire sider i programguiden deres er viet til korona, restriksjoner og tiltak.

– Dette er ikke noe å spøke med, og vi ønsker ikke å være en del av en smitteøkning. Egentlig er vi ikke så redd for det heller, for serveringsbransjen har gjort en kjempejobb og stått på i forbindelse med dette – de er veltrente koronavakter, sier Berg.

Han er derfor ikke bekymret, spesielt ikke etter å ha sett hvordan bransjen håndterte sommerferien.

– I sommer var det mye trøkk, men det gikk veldig fint, så jeg er ganske sikker på at vi har kontroll. Hvis det gikk så greit i fellesferien så kommer det til å gå greit nå og. Dette kommer til å bli en veldig kjekk festival, sier Berg til RA.

Disse serveringsstedene er med:

* Akropolis greek cusine

* Café Bacchus

* Cafe Sting

* China Town

* Desi Deli Restaurant

* Finkel

* Foodloose

* Garcia Stavanger Øst

* Hekkan Burger Stavanger

* India Tandoori

* Jai Hind

* Kafé Ask og Embla

* Los Tacos

* Lucky Bowl & Lounge

* Maggis Munchies

* N.B Sørensen

* Noras Kitchen

* Peppes Pizza

* Phileas Fogg

* På Kornet

* Pizzaco Eiganes

* Pollo Loco

* Stavanger Pizza & Kebab

* Sushi San

* Thai Street Food

* The Shack Stavanger

* Thai Isan

* Thai Dinner Asia

* Yips

* Zouq

Her kan du også se en oversikt over hvilke serveringssteder som tilbyr reservering, drop-in og take away.

Mer fra Dagsavisen