Nyheter

Kissel: – Tikker de fleste boksene for å kalle det kuppforsøk

Oilers mangeårige poengkonge, og snart ferdigutdannet med mastergrad i statsvitenskap, Dan Kissel er rystet og pinlig berørt av det som nå skjer i hjemlandet USA.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Dette var ikke ventet! Jeg satt og så på sendingen fra kongressen alt før protestantene dukket opp og stormet inn. Det var mye interessant politisk sett og jeg forventet drama rundt at en del stater ville krangle rundt valgmannsstemmer. Så kom oppfordringene fra Trump og dette, sier en sjokkert Kissel til RA.

Kissel, som tidligere har skrevet kronikker for RA om amerikansk politikk og valg i USA, mener Joe Biden til slutt vil ende opp som president 20. januar.

– Men det blir nok spetakkel og protester fram til den datoen.

LES OGSÅ: CNN-profil: - Landet er et mørkt og farlig sted nå

Sliter med å forklare

– Hvordan kan noe sånn som dette skje i USA?

– Det er det store spørsmålet. Det skal ikke skje. Det burde selvsagt vært mer politi til stede. Protestantene skulle aldri kommet seg til trappene til kongressen en gang. Så skjønner jeg politiet som var der. De ble kort og godt fullstendig overrumplet av en så stor folkemengde.

– Hva vil bli konsekvensene her?

– Det vil definitivt endre på hvilke forholdsregler som må tas på sikkerhet. Så håper jeg at det ikke endrer noe i forhold til systemet. For demokratiet i USA er dette et steg tilbake. Så har de fem dager på å ratifisere stemmene. Det vil krangles – også mellom senatorene – men det blir rett til slutt. Biden vil bli innsatt til slutt.

– Kan vi bruke ordet kuppforsøk om det som skjer?

– Jeg registrerer at NBC – som jeg har fulgt sendingen til – unngår det. Så tikker dette etter min mening alle boksene for å kalle det et kuppforsøk. Du er i din rett til å protestere fredelig i USA, men den linjen er langt oversteget.

– Hva nå?

– Dette må løses fort. Jeg registrerte at Nancy Pelosi ville ha nasjonalgarden inn, mens Pentagon i utgangspunktet ikke ville blande seg.

LES OGSÅ: Kvinne kritisk skadd etter stormingen av kongressen

Spår kraftige konsekvenser for involverte

Kissel er sikker på at dette vil på konsekvenser for de involverte. Det gjelder både president Donald Trump og protestantene som stormet kongressen.

– Jeg er ganske sikker på at det vil få konsekvenser for den enkelte involverte i denne saken. FBI er inne i bildet og det er nok av både bilder og TV-bilder å identifisere folk med. Jeg aner ikke hva folk har tenkt på her, sier en sjokkert Kissel.

LES OGSÅ: Kongressmedlem: - Dette er et kuppforsøk

Mer fra Dagsavisen