Nyheter

Kan bli aktuelt med innstramminger på sykehjem

I helgen ble det oppdaget koronasmitte ved et sykehjem i Stavanger for første gang. Helsedirektøren sier kommunen vurderer nye innstramminger.

Søndag kveld ble det klart at fire beboere og to ansatte ved Vågedalen sykehjem i Stavanger har fått påvist Covid-19. Alle ansatte og beboere testes, og sykehjemmet er satt i karantene til smittesituasjonen er avklart.

Direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse, sier dette er en situasjon kommunen har vært forberedt på.

– Det er en alvorlig situasjon når en får smitte på et sykehjem, men samtidig er det en situasjon vi har vært forberedt på. Derfor har vi laget beredskapsplaner for situasjoner som denne, sier Fosse til RA.

– Hva går disse beredskapsplanene ut på? 

– Det innebærer det vi gjør nå; å få testet alle beboere og ansatte, at ansatte går med munnbind og at hele sykehjemmet er i karantene frem til situasjonen er avklart, sier Fosse.

LES OGSÅ: Fire pasienter og to ansatte ved sykehjem smittet

Sterkere besøkskontroll

Ifølge Fosse er det ikke umulig at restriksjonene rundt sykehjemmene strammes litt inn igjen.

– Vi har fortsatt restriksjoner, men vi løsnet litt opp i midten av september. Fram til da var dørene låste, det var ikke adgang for frivillige, det var kun lov å besøke beboerne på rommene og det var egne visittider. Da vi løsnet opp tillot vi blant annet et begrenset antall frivillige. Nå må vi vurdere om noe av det skal skrus til igjen og om vi eventuelt må ha en litt sterkere besøkskontroll enn vi har hatt de siste tre ukene, sier Fosse til RA.

I månedene april til august var det totalt 29 smittede i Stavanger. I september var tallet 76, og så langt i oktober er det åtte.

Vågedalen er det første sykehjemmet i Stavanger hvor det er blitt påvist smitte.

– Vi har hatt gode rutiner og restriksjoner, men vi har også hatt flaks og vært heldige så langt. Vi har hatt en lang periode med lite smitte, men nå er vi i en helt annen situasjon enn vi var i april, mai, juni, juli og august, sier Fosse.

LES OGSÅ: Ansatt ved bo- og aktivitetssenter smittet

Prøver å avdekke smitteveien

Foreløpig vet ikke kommunen hvor smitten på Vågedalen sykehjem kommer fra. Fosse sier det kan ha kommet fra ansatte, beboere eller besøkende.

– Det eneste vi vet er at de som har testet positivt blant de ansatte ikke har vært ute på reise eller i kontakt med de kjente smitteklyngene i Stavanger. Det jobbes nå intenst med smittesporing for å avdekke smitteveien inn på sykehjemmet, sier hun.

Da RA snakket med Fosse mandag ettermiddag hadde fire beboere og to ansatte testet positivt. 34 beboere ble testet på lørdag, hvorav fire av disse testet positivt. 44 ansatte ble testet på søndag, men her er foreløpig ikke prøvesvarene klare. I løpet av mandagen ble de resterende 20 beboerne og ansatte testet, slik at alle på sykehjemmet nå er testet for sikkerhets skyld.

– Nå jobber smittesporingsteamet med å spore nærkontaktene til dem som er smittet. De ser hvem som har vært på besøk og tar kontakt med de som er å regne som nærkontakter, sier Fosse.

LES OGSÅ: Innstilt på en tøff høst for reiselivet (+)

Ønsker ikke å spekulere

– Hvordan synes du situasjonen i Stavanger er nå?

– Det er bekymringsfullt at vi får en oppblussing av smitte. Selv om det var mange nye smittetilfeller i september så er hoveddelen av disse knyttet til tre kjente klynger; bussturen, et familieselskap og en bedrift. Selv om det er mange har vi klart å avgrense det, og det er derfor ikke så lett å vite hvor omfattende oppblussingen er, sier Fosse.

– Hvis vi ikke kan spore smittetilfellene tilbake til en kjent klynge eller til reise, altså hvis det dukker opp tilfeller vi ikke kjenner opphavet til, da vil vi være over i en annen situasjon og en annen fase. Da må vi gjøre noen vurderinger, og får vi et lokalt utbrudd må vi gjøre andre tiltak. Men foreløpig er vi ikke der helt enda, legger Fosse til.

– Vil Stavanger nå et bristepunkt? Kan det bli aktuelt med nedstenginger, sånn som det var i vår? 

– Det blir en helt konkret vurdering beredskapsledelsen må gjøre, og det blir en samlet vurdering basert på mange faktorer. Det er ikke noe jeg ønsker å spekulere i, sier Fosse.

Mer fra Dagsavisen