Nyheter

Kamp for å bli brannkonstabel: – Jeg liker å pushe meg selv til å bli den beste jeg kan bli

80 menn og kvinner ble valgt ut til å delta på brannvesenets opptaksprøver. Én av dem var Anna Helgøy Sandvik (29).

Bilde 1 av 4

– Jeg har alltid hatt interesse for brannvesenet, og nå tenkte jeg at jeg ville prøve noe nytt. Før måtte du ha yrkesfaglig bakgrunn for å søke jobb, men nå har de heller åpnet for litt mer varierte og relevante bakgrunner og erfaringer. Dessuten har jeg alltid likt å jobbe med mennesker og å bidra til å hjelpe folk rundt meg. Så da jeg så utlysningen tenkte jeg «ja ja, jeg må bare prøve så godt jeg kan og se hvordan det går», sier Anne Helgøy Sandvik (29) til RA.

Anna Helgøy Sandvik (29) i gang med en av oppgavene.

Onsdag var hun én av rundt 80 utvalgte som deltok på Rogaland brann og redning IKS’ (RBR) opptaksprøver i håp om å få jobb som brannkonstabel.

Da RA snakket med Sandvik hadde hun nettopp fullført 400 meter svømming, og noen timer tidligere løp hun den 5000 meter lange løpetesten.

– Det har gått ganske greit. Svømmingen har vært det tyngste, men jeg klarte å pushe meg gjennom fordi jeg visste jeg måtte. Så det gikk egentlig bare på ren viljestyrke, sier hun.

– Jeg fikk krampe halvveis i svømmingen, men jeg lot ikke det stoppe meg. Og det håper jeg de ser, at selv om jeg kanskje ikke svømte raskest så ga jeg ikke opp og jeg kjempet til jeg var i mål. At de ser den viljestyrken, legger hun til.

LES OGSÅ: Flere kvinner vil til brannvesenet: – Vi ønsker å gjenspeile litt mer av samfunnet (+)

Liker å pushe seg selv

RA har tidligere skrevet om den lave kvinneandelen innad i brannvesenet, men da RBR lyste ut åtte ledige stillinger som brannkonstabel i høst var kvinneandelen økt betraktelig fra forrige opptak. Da fristen gikk ut hadde det kommet inn 406 søknader, og av disse var 40 kvinner, noe som tilsvarer cirka ti prosent. Ved forrige opptak var kvinneandelen på under fem prosent.

Sandvik synes det er bra med variasjon i kjønn og bakgrunn, og hun synes også det er «helt fair» at det er de samme kravene til menn og kvinner.

Anna blir instruert av Bjarne Sunde og Kristoffer Lea.

– Da jeg løp i sta tenkte jeg ikke at jeg skulle være raskere enn alle kvinnene, men jeg tenkte at jeg skulle være raskere enn jeg har vært tidligere. Da noen løp foran meg ville jeg løpe fortere enn dem, uavhengig av kjønn. Så du må ikke tenke at du skal være den beste kvinnen, men at du skal være den beste versjonen av deg selv. Da kommer du langt, sier Sandvik til RA.

– Hvordan ser du for deg at det blir hvis du får jobben? 

– Jeg føler meg som en liten unge bare ved tanken på at jeg kan få den muligheten! Det er noe helt annet enn det jeg driver med i dag, men jeg liker utfordringer. Jeg synes det er kjekt. Jeg liker å pushe meg selv til å bli den beste jeg kan bli, sier hun.

LES OGSÅ: Kun 3 av 132 brannkonstabler er kvinner (+)

Fra politi til brannvesen

En av de andre kvinnene som søkte stillingen som brannkonstabel og som var på opptaket i går var Karina. Hun ble ferdig utdannet politi i fjor, men har slitt med å finne jobb.

På grunn av koronaregler ble det mye venting mellom slagene.

– Så ble jeg tipset om brannetaten, og jeg har virkelig fått øynene opp for det. Jeg har lest om det og snakket med folk i brannvesenet og jeg falt bare mer og mer for det. Så nå føler jeg at det virkelig er det jeg har lyst til, sier hun til RA.

I løpet av praksisåret i politiet fikk hun god kjennskap til hvordan brannvesenet jobber og hvordan samarbeidet er mellom de ulike etatene.

En av grunnene til at hun nå ønsker å bli brannkonstabel er for å hjelpe andre, men også fordi det virker som en spennende hverdag.

– Du vet aldri hva dagen bringer. Så er det jo fint å kunne hjelpe og være der for folk i nød, sier Karina.

Mer fra Dagsavisen