Nyheter

Jenter plaget gutt (6)-saken: – At voksne kan skrive så stygge ting

Jentene som skal ha plaget en gutt (6) er blitt navngitt og fått mye hets og trusler på sosiale medier. Barnevernsjefen og ungdomsrådsgiver er overrasket over voksnes oppførsel i kommentarfeltene.

12. november skrev RA og flere andre medier om en gutt (6) som skal ha blitt plaget av fem jenter mens han var på vei hjem fra skolen i en bydel i Stavanger.

Jentene, som er yngre enn 15 år og under kriminell lavalder, er siktet for kroppskrenkelse.

Hendelsen har spredt på ulike sosiale medier. Mange har engasjert seg. Mange har hetset jentene, som også er blitt navngitt. Det bekymrer barnevernsjefen i Stavanger, Kari Alværen.

– Ikke forhåndsdøm

– Vi voksne må ikke glemme at alle her er barn, både gutten og jentene. Jentene ble tidlig identifisert på sosiale medier. Voksne må tenke seg om og ikke forhåndsdømme og hetse disse jentene. Voksne er med og hausser opp stemningen uten at man vet helt hva som har skjedd. Tenåringer skjønner ikke alltid konsekvensen av det de holder på med, sier Alværen til RA.

###

Barnevernsjef Kari Alværen reagerer på voksne som har hetset og forhåndsdømt de fem jentene som skal ha plaget en gutt (6) som var på vei hjem fra skolen. Foto: Privat

Ungdomsrådsgiver i barnevernet i Stavanger, Glorija Grabovac Ensrud, ble veldig frustrert da hendelsen ble omtalt i aviser og av privatpersoner i kommentarfeltene.

LES OGSÅ: Jenter siktet for kroppskrenkelse: – Plaget gutt (6) på vei hjem fra skolen (+)

– Så stygge ting

– Jeg ble overrasket over alt som ble kommentert og alle som uttalte seg om saken. At voksne kan skrive så stygge ting om jentene. Hva skjedde med «uskyldig til det motsatte er bevist?». Ingen vet hele sannheten i denne saken, sier Grabovac Ensrud og fortsetter:

– Dette er våre barn, Stavanger sine barn. Det kunne vært ditt barn. Nå er disse jentene redde for å gå ut døren fordi de har fått trusler direktesendt til dem. Vennene mine i Oslo og Kristiansand har gjennom sosiale medier fått vite navnene på jentene. Dette vil følge dem. Barn skal ikke måtte bære på en slik belastning.

– Vi dytter dem ut av samfunnet. Signalene voksne sender dem er at de er uønsket. Tenk på hva det gjør med en tenåring, sier 21-åringen, som selv har vært i barnevernet.

– Det handler tillit til voksne. Den blir ikke styrket når man blir hetset av voksne, sier hun.

LES OGSÅ: Alle ungdomsranene er oppklart - politiet takker for hjelpen

Ikke avhørt ennå

Jentene er fortsatt siktet for kroppskrenkelse. Grunnen til at de er siktet er fordi politiet må sikte dem for å ha tilgang til mobiltelefonene til jentene, forklarer politiadvokat Marita Hagen.

Jentene er fortsatt ikke avhørt.

– Grunnen til det er ikke dramatisk. Planen er å snakke med jentene neste uke, sier Hagen.

Politiet har gått igjennom mobiltelefonene til jentene, men politiadvokat Hagen ønsker ikke å kommentere innholdet på nåværende tidspunkt.

– Saken vil uansett ikke få konsekvenser i form av en strafferettslig reaksjon overfor de siktede, sier Hagen.

LES OGSÅ: Unge kjøper og selger narko på Snapchat og WhatsApp (+)

To hets-anmeldelser

Politiet har mottatt to anmeldelser fra to mødre til to av jentene. Anmeldelsen går på netthets. Foreløpig ligger denne saken på vent, opplyser politiadvokaten.

Da RA omtalte saken tidligere, advarte også politiet mot å dele denne type hendelser på sosiale medier.

– På generelt grunnlag ber vi folk om å ta direkte kontakt med politiet, og la politiet etterforske straffesaker. Det er også en fare for at en sak kan få uheldige konsekvenser ved deling i sosiale medier, sier Marita Hagen.

Mer fra Dagsavisen