Nyheter

– Jeg var litt redd for å bli dratt inn i den platform-debatten

NAVN I NYHETENE: Rødt-politiker Mímir Kristjánsson møtte nylig opp på en intens episode av «Debatten» på NRK.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Martin Simenrud.

HVEM: Mímir Kristjánsson (35)

HVA: Forfatter, journalist og politiker. Innvalgt i Stavanger kommunestyre for Rødt i 2019.

 – Hei! Du var jo nylig i en spesielt interessant utgave av «Debatten», sammen med Helge Lurås. Hvordan var det? 

– Det var en vanskelig balanse. Jeg skal argumentere mot folk som står veldig langt ifra meg politisk. Og som i mine øyne er på grensen til hva som er greit å mene.

– Var det rett å ta med Helge Lurås i «Debatten»? 

– Ja, det syntes jeg. I denne sammenhengen er det helt logisk. Likevel ville det vært et problem om han fikk kommentere saken som Amerika-ekspert, men han ble utfordret i sin rolle.

– Hvordan stiller du deg til debatten om platforming? 

– Jeg er ikke en tilhenger av en slik no-platforming-strategi. Hvis man skal stenge ute alle som sier noe vi ikke liker vet jeg ikke hvordan det skal gå. Det er udemokratisk å gjøre, jeg vet ikke hvor grensene for det vil gå. Så lenge de har noe å bidra med som er av interesse. Så syntes jeg det er interessant at Lurås har hoppet av Trump-toget i siste sving. Det ville jeg ikke fått oppleve om han ikke ble invitert.

– Har du fått noen interessante tilbakemeldinger etter torsdagen? 

– Stort sett positive tilbakemeldinger, men det er alltid litt sånn halvgrums fra Resett-gjengen. Egentlig så har jeg gått ganske fri. Jeg var litt redd for å bli dratt inn i den platform-debatten.

– Hva tenker du om reaksjonene mot Fredrik Solvang i kjølvannet av sendingen?

– Det bør nevnes at han var med å piske opp han også, likevel er det et slags faresignal. Debatten etter «Debatten» blir automatisk om Helge Lurås burde være der i stedet for om hva han sa. Også er det typisk at man føler hele verden er imot seg når man opplever slikt på sosiale medier.

– Så har jeg noen faste spørsmål til deg. Hva misliker du mest ved deg selv? 

– Det er mye! Jeg misliker vel kanskje at jeg kan være så utrolig korttenkt hele tiden. Både lyve til meg selv og drite meg mye ut. Det kommer av engasjement, men det kan være forferdelig irriterende.

– Hvilken bok har betydd mest for deg? 

– Her vil jeg trekke fram en bok som heter «To Have and Have Not» av Hemingway. Utrolig bra roman om sosial ulikhet, som handler om en smuglekaptein som det går veldig dårlig med.

– Hvem var din barndomshelt? 

– d’Artagnan fra De tre musketerer. Han er, for ordens skyld, ikke en del av de tre, men den fjerde musketer.

– Hva gjør du når du skeier ut? 

– Jeg er jo i gang med sånn hvit måned, så akkurat nå er jeg veldig på det og skeier ikke ut. Når jeg virkelig skeier ut er det fort én eller ti for mange øl på byen.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for? 

– Akkurat nå er jeg villig til å gå i tog for utelivsbransjen. Jeg syntes det er så skammelig at de har blitt etterlatt sånn til seg selv med stengte dører. Støtteordningene fra regjeringen er for dårlige. Ansvaret for pandemien blir skjevt fordelt. Jeg må gå med munnbind, mens de mister jobben.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med? 

– Akkurat nå ville jeg stått fast i heisen med datteren mi. Har vært mye borte i det siste. Skulle gjerne ha lekt sammen med henne i fred og ro.

– Hva om det var snakk om en middag med en av dine største inspirasjoner? 

– Tja, den er vanskelig. Om det var å stå fast i heisen ville jeg sagt Einar Gerhardsen. Men over en middag? Da ville jeg nok valgt Karl Marx. Orker ikke sitte med Avholds-Gerhardsen ved middagsbordet.

Mer fra: Nyheter