Nyheter

– Jeg er komfortabel med at noen andre skal ta over jobben

Avtroppende ordfører Christine Sagen Helgø (H) har aldri følt at hun har valgt feil parti. Men noen ganger føler hun at partiet hennes velger feil.

– Jeg har prøvd å være en inkluderende og lyttende leder, men jeg kan være ganske bestemt når det trengs. Jeg vil si jeg er god på å samarbeide, men jeg har satt ned foten og gitt klar beskjed de gangene det har vært behov for det, sier avtroppende Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Mandag konstitueres Nye Stavanger, og Sagen Helgø må levere fra seg kjedet hun har båret de siste åtte årene. På grunn av inndelingsloven skal hun likevel sitte som ordfører fram til 31.12.2019 – sammen med de sittende ordførerne fra Finnøy og Rennesøy i tillegg til den nye ordføreren i Nye Stavanger.

LES OGSÅ: Ordføreren hoppet i bassenget – igjen

Det er ikke Sagen Helgø som tviholder på posisjonen som ordfører. Tvert imot mener hun det er unødvendig at én kommune skal ha fire ordførere. Men det får hun ikke gjort noe med, da det er loven som krever at hun skal bli sittende ut året.

Alltid lojal mot seg selv

At Sagen Helgø har egne meninger er ikke noe nytt, og hun har flere ganger gått mot Høyre både nasjonalt og lokalt. I vår stemte hun for at Stavanger skal kutte 80 prosent av klimagassutslippene innen 2030, selv om brorparten av Stavanger Høyre stemte for en langt lavere kuttprosent.

Også i fjor høst, da statsminister Erna Solberg (H) åpnet for endringer i abortloven, var Sagen Helgø uenig. Da tok ordføreren til gatene sammen med hundrevis av andre, og demonstrerte for å la loven stå som den er. Ordføreren var også uenig med moderpartiet da debatten om reservasjonsrett pågikk i 2014, hvor hun var tydelig på at hun ikke ønsket at leger skal kunne reservere seg i Stavanger.

– Det er kanskje i den type saker jeg har sagt klarest ifra. For meg er det viktig. For min egen troverdighet og for å være tro mot det du står for.

– For det er kanskje sånn at du helst skal være enig med partiet?

– Du skal helst det, men jeg tror samtidig det er viktig å kunne gi beskjed og markere i de sakene hvor du virkelig er uenig. Og du kan faktisk ikke være enig med partiet ditt i alt. Det er viktig å være lojal mot seg selv også.

– Føler du noen ganger at du har valgt feil parti?

– Nei, det gjør jeg ikke. Men jeg føler noen ganger at mitt parti velger feil, sier ordføreren og ler.

LES OGSÅ: BILDEGALLERI: Ordføreren fremst i Pride-paraden

Slik startet politikerkarrieren

Sagen Helgø er opprinnelig fra Holmestrand i Vestfold, og etter jusstudier i Bergen flyttet hun til Stavanger i 1996. Hun hadde ingen politisk erfaring før hun ble lokket inn i Stavanger Høyre av sin daværende svoger og nåværende gruppeleder, John Peter Hernes (H) to år senere. Men det var ikke før Hernes og andre hadde spurt både tre og fire ganger at Sagen Helgø til slutt sa ja til å stille.

###

Ett av de første bildene etter at hun ble ordfører i 2011. Foto: Erik Holsvik

Da hun startet i politikken var hun to perioder i levekårsstyret, og hun har også sittet i lønn- og administrasjonsutvalget, vært leder av kommunalstyret for byutvikling og vært gruppeleder for Høyre før hun ble ordfører i 2011.

– Det var en stor overgang å gå fra å være en gruppeleder blant mange, til å ha ansvar for hele bystyret og en hel by. Det var mye arbeid jeg ikke hadde tenkt på, og ikke minst er det krevende å sikre et godt samarbeid mellom de seks ulike styringspartiene, og sørge for at vi er enige i budsjett og alt som har med budsjett å gjøre, sier ordføreren.

– Samarbeidspartiene skal være enige, så skal vi være enig internt i eget parti, samtidig som vi helst skal ha et godt samarbeid med mindretallet. Å åpne barnehager og skoler er den morsomme og enkle delen av jobben. Den harde jobben ligger i å dra alle i samme retning, legger hun til.

Bybane og oljenedtur

Men det er ikke alltid Sagen Helgø har klart å dra alle i samme retning. I løpet av hennes 20 år i politikken har hun opplevd noen nederlag, og det er spesielt to saker hun synes det er kjedelig at hun ikke har fått gjennomslag for.
Blant annet kommunereformen, hvor Stavanger og Sagen Helgø ønsket å få med seg Sandnes og Sola på en sammenslåing.

– Vi brukte ekstremt mye tid og krefter på noe som endte i ingenting. Når jeg ser tilbake på det nå brukte vi for mye ressurser på noe som aldri kom til å bli noe av.

Men det er ikke kommunesammenslåing som står øverst på listen. Det største nederlaget er et prosjekt som egentlig skulle gått på skinner.

– Bybanen er nok det største nederlaget. Vi holdt på med det så lenge, og det er jo litt rart å jobbe videre med Bymiljøpakken og et kollektivkonsept som jeg egentlig ikke hadde tro på, sier Sagen Helgø.

– Dessuten tror jeg også det hadde vært enklere å forklare pengebruken hvis det hadde blitt bybane. Det hadde kanskje også vært enklere å få folk til å ta den, enn bussene. Mange tenker jo at vi allerede har kollektivfelt, og de skjønner ikke helt hvorfor vi skal bruke så mye penger på en bussvei. Og jeg forstår det, for det er vanskelig å forklare konseptet, legger hun til.

LES OGSÅ: Tar oppgjør med trusler og hets mot politikere i bomdebatten

På den andre siden er det flere saker hvor hun har fått gjennomslag, og hvor hun har fått til det hun ønsket. Blant annet trekker hun fram 2014, hvor oljeprisen falt og arbeidsledigheten steg.

– Jeg mener vi virkelig brettet opp ermene, samlet sammen kommunene og tok ansvar. I 2014 var vi i denne regionen spesielt utsatt, og jeg er veldig fornøyd med dugnaden hele regionen var med på. Vi satt oss ikke ned og sutra, men vi jobbet hardt og fikk ekstra penger for å igangsette tiltak for dem som hadde mistet jobbene sine, sier Sagen Helgø.

– Noe jeg er spesielt fornøyd med – og som faktisk var min idé – er Mulighetsterminalen på den gamle utenriksterminalen. Jeg har selv vært uten jobb og det er ingen god situasjon å være i. Du trenger et sted å gå til hvor du får inspirasjon til å søke jobber legger hun til.

Om Bymiljøpakken

En annen sak ordføreren har jobbet mye med er Bymiljøpakken. Hun mener pakken handler om mer enn bare bompenger. Det handler om å få folk til å endre reisevanene, og heller benytte seg av tog, buss, sykkel og føtter enn bilen.

– Når man diskuterer Bymiljøpakken ender det ofte i en diskusjon om bompenger. Det det egentlig handler om er byutvikling og hva slags by vi vil ha i framtiden.

Men arbeidet med Bymiljøpakken har vært alt annet enn rosenrødt. Sensommeren 2018 startet en enorm mobilisering mot de 38 nye bomstasjonene som skulle åpne på Nord-Jæren, og i den forbindelse fikk Sagen Helgø virkelig høre det.

Hun har i løpet av det siste året fått utallige kommentarer, meldinger og e-poster hvor folk har uttrykt sin misnøye mot bomringene og politikerne som har vedtatt dem. Det har vært demonstrasjoner både i byen og utenfor Rådhuset.

Bystyre-saken

I tillegg ledet hun bystyremøtet som ble kuppet av demonstranter i fjor høst, og hun har blitt beskyldt for å ha en forbindelse til politimesteren og bedt ham om vennetjenester i forbindelse med Bystyre-saken.

LES OGSÅ: Bompengemotstander må betale 25.000 kroner etter å ha kuppet bystyremøte

– Det har vært mye rart.  Og det har vært ekstremt mye – spesielt på sosiale medier. Jeg er ganske tykkhudet, så jeg bryr meg ikke så mye om det. Jeg slutter bare å lese og melder meg litt ut, sier Sagen Helgø.

– Men det var én situasjon som virkelig var ubehagelig, og det var da noen skrev på Facebook at de skulle komme hjem til meg privat. Det likte jeg ikke – spesielt ikke siden jeg har ungdom i huset. Nå virker det derimot som det verste sinnet er over, legger hun til.

Den avtroppende ordføreren har fått mye hets oppigjennom, og hun føler folk har lavere terskel for å skrive stygge enn fine ting på sosiale medier.

– Det er liksom ingen som sender meg melding og skriver «det var veldig fint at du stemte for Bymiljøpakken med tanke på framtiden og klimaet», sier Sagen Helgø og ler.

Likevel har det ikke bare vært negativitet. I løpet av sine åtte år som ordfører har hun møtt mange hyggelige, engasjerte og imøtekommende mennesker.

– Bare se her. Dette fikk jeg i går, og det er så utrolig fint, sier Sagen Helgø og viser fram et lyseblått kort med store bokstaver som staver «TAKK».
Det håndskrevne takkekortet kommer fra STAR, som takker henne for at hun har brydd seg om og satt av penger til musikk og kultur i løpet av hennes to perioder som ordfører.
– Det tror jeg nesten jeg må ramme inn. Det var veldig hyggelig. Så det er verdt å si at…
– … Det ikke bare er dritt?
– Nei, absolutt ikke. Det er mange fine og positive tilbakemeldinger.

Sagen Helgø mener at det er begrenset hvor lenge politikere og ordførere bør sitte før de lar andre ta over. Allerede i fjor sommer bestemte hun seg for at denne perioden ble hennes siste i politikken, og nå sier Sagen Helgø at hun gleder seg til å gå inn i en annen rolle.

Blir investeringsdirektør

I vår ble det klart at den rollen er som investeringsdirektør i Camar AS.

– Jeg er komfortabel med at noen andre skal ta over min jobb nå. Jeg hadde veldig lyst å gjøre noe helt annet enn det jeg har gjort de siste årene. Det hadde dessuten vært litt rart å jobbe i det offentlige, for da hadde jeg på et tidspunkt møtt meg selv litt i døra. Jeg gikk gjennom en slags prosess med meg selv, og jeg kom fram til at jeg ønsket å gjøre noe helt annet. Og dette er noe helt annet.

I løpet av sine år som ordfører har Sagen Helgø åpnet en rekke sykehjem, barnehager og skoler. Hun har satt det første spadestikket både her og der, og hun har hoppet i vannet under flere bassengåpninger. Mens hun har gjort disse tingene har hun vært opptatt av å være en ordfører for alle – ikke bare for noen. Blant annet nevner hun at hun har blitt kjent med flere fra rusmiljøet i løpet av årene, og at de ofte roper navnet hennes og gir henne en klem når de går forbi hverandre på gata.

– Tror du det er noe de kommer til å fortsette med, nå som du ikke er ordfører lenger?

– Noen av dem har jeg blitt godt kjent med, så de kommer nok til å rope. Men det er klart. Nå er jeg ikke er ordfører lenger så kanskje jeg må rope og vinke på dem først framover, sier ordføreren og smiler.

Mer fra Dagsavisen