Nyheter

Ja til mangfold

Hamza Ali og Milan Aran er unge, har innvandrerbakgrunn og ønsker å representere hvert sitt ungdomsparti på Stortinget.

AUF i Rogaland og Rogaland Unge Høyre har valgt henholdsvis Hamza Ali (20) og Milan Aran (20) som sine ungdomskandidater fram mot stortingsvalget. I høst skal begge partiene ferdigstille listene over hvem som skal representere de ulike partiene på Stortinget.

– Jeg føler på en enorm takknemlighet. Jeg meldte meg inn i Unge Høyre som 12-åring, så dette har vært en ambisjon i mange år, sier Aran til RA.

– Nå når jeg har fått denne tilliten er det viktig at jeg er et godt forbilde, legger han til.

Aran er leder i Sandnes Unge Høyre, studerer økonomi og administrasjon ved BI og driver DinRussetid og DinBuss. Han tror det er viktigere enn noen gang at man får inn unge politikere på Stortinget.

– Klimakrisen er en krise som rammer oss unge, og vi må ta regningen. I tillegg har koronakrisen kostet mange milliarder, og igjen er det vi unge som står med kostnadene. Derfor mener jeg at det er viktig å ha unge politikere på listen og som kan være med og ta de vanskelige avgjørelsene, sier han.

– Det er en generell oppfatning at de unge ikke føler at de blir hørt, og det mener jeg er trist, legger Aran til.

LES OGSÅ: Busstreiken: – Vi er forberedt på å stå lenge

– Viktig med mangfold

Aran ønsker å være tilgjengelig for alle partier og påpeker at han tør å ta opp vanskelige saker.

– Det jeg tror på er verdt å kjempe for. Derfor tør jeg å ta opp saker som ikke nødvendigvis er like populære hos de voksne. Dette er et prinsipp som går igjen hos meg, så jeg skal ta opp saker som angår hele Sandnes og Rogaland, sier den unge Sandnes-politikeren.

Han er den første politikeren med innvandrerbakgrunn noensinne for Rogaland Unge Høyre, og for det er han takknemlig.

– Jeg håper virkelig at Høyre har tillit til meg, for jeg mener det er viktig med mangfold. Man kan ikke snakke om integrering og kun ha hvite politikere, sier han og forteller at han ønsker å legge til rette for flere samlinger for de med innvandrerbakgrunn.

– Hvis man velger en ung politiker med innvandrerbakgrunn høyt på listen, så er det en fin måte å vise at man satser på en som meg, sier Aran som har foreldre fra Kurdistan.

LES OGSÅ: Ingrid og Joakim sa opp jobbene for å satse på sopp

Må snakke om forskjellene

Hamza Ali studerer statsvitenskap og er medlem i kommunestyret og formannskapet i Sola kommune. I tillegg er han nestleder i utvalg for oppvekst og utvikling, og nå kan han bli den første politikeren på Stortinget med afrikansk bakgrunn.

– Foreldrene mine er fra Somalia, og dette er en stor mulighet for meg. Det er også på høy tid at de unge får sin plass på Stortinget, og jeg håper at partiet og laget kan samle seg om de viktige sakene. Vi skal klare å nyansere debattene og jeg tror tiden er moden, sier han til RA.

Ali mener det er ingen grunn til at det skal være vanskeligere å nå langt i politikken med innvandrerbakgrunn, og håper det kan være plass til alle.

– Vi er heldige som bor i Norge hvor alle kan delta fritt i politiske prosesser, sier han.

– Jeg tror det viktigste framover vil være å snakke om de store forskjellene i samfunnet. Selv om vi er på riktig vei, mener jeg det er en lang vei å gå, legger han til og mener dette gjelder spesielt hvordan de unge skal få en plass i politikken.

– Det er viktigere enn noen gang at vi får inn unge politikere på Stortinget. Vi er i en tid hvor det pågår en polariserende debatt mellom unge og eldre, og de som kjemper hver sin kamp for klima og industri. Vi må klare å vise at verden ikke er svart-hvit, og at det er mulig å komme fram til felles løsninger, sier Ali.

Mer fra Dagsavisen