Nyheter

Internasjonale UiS-studenter i økonomisk krise

UiS vil ikke opprette krisestipend for internasjonale studenter. Nå står flere i fare for å få avvist oppholdstillatelsen.

Av: Marthe Knutsen

Universitetene i Oslo, Bergen og Trondheim har opprettet krisestipend for internasjonale studenter. Her kan de som opplever økonomiske konsekvenser forårsaket av koronakrisen, søke om å få inntil 10.000 kroner i støtte.

UiS har vurdert saken, men besluttet at de ikke oppretter en tilsvarende ordning.

Engstelige studenter 

UiS-studenten Hans Herrera Navarro fra Colombia ble permittert fra deltidsjobbene sine, og måtte leve to måneder uten inntekt. Som nestleder i den internasjonale foreningen på UiS opplevde Hans hvor engstelige mange var.

– Flere har vært utrolig stresset over situasjonen. Støtteordningene som Norge har for sine studenter, er ikke sammenlignbar med mangelen på hjelp vi får fra våre egne hjemland, sier Herrera Navarro.

LES OGSÅ: UiS-«Nora» reiser hjem til pandemi og okkupasjon

Utdanningsdirektør Veslemøy Hagen begrunner beslutningen med et mulig forventningspress til den kommende høsten.

– Vi satte ikke av penger til krisefond, da dette fraviker fra det økonomiske ansvaret vi har pleid å ha på universitetet, sier Hagen.

Dersom koronakrisen ble vedvarende, kunne ikke UiS risikere økonomiske forpliktelser inn mot høstsemesteret. Mens noen har tilgang på permitteringsordninger og studielån, faller andre utenfor. Likevel legger universitetet ansvaret på studenten selv.

– Det er hjemlandet sitt ansvar å gi studentene støtte, sier utdanningsdirektøren.

Tenker dere ikke at Norge har et ansvar, når det oppstår en krise i landet vårt?

– Vi bidrar gjennom å tilby gratis utdanning. Å bistå økonomisk kan skape presedens, sier Hagen.

Må dokumentere inntekt

Nå står flere i fare for å få avvist fornyelse av oppholdstillatelsen i Norge, dersom studentene ikke strekker til økonomisk. Sjef for internasjonalt kontor ved UiS, Bjarte Hoem, legger til at de er klar over situasjonen, men håper fristen for dokumentasjon av finansiering er tilstrekkelig.

– UDI har forlenget fristen til 1. oktober. Internasjonale studenter er en viktig del av UiS sin strategiske satsing. Samtidig kan ikke UiS basere denne strategien på å finansiere levekostnadene til ulike grupper studenter, sier Hoem. Den colombianske studenten føler på urettferdighet. Skolebudsjettet er et offentlig dokument, og Navarro mener beslutningen til UiS ikke handler om pengene.

LES OGSÅ: UiS bruker krisepakke-penger til å pusse opp

– Når man stenger ned en skole blir det naturligvis mindre kostnader på noen områder. At dette overskuddet ikke blir prioritert til å hjelpe internasjonale studenter som befinner seg i en økonomisk krise, er ikke til å forstå, konstaterer han. Navarro ber om at UiS viser at de ønsker å finne en løsning.

– Vi mener ikke at UiS er forpliktet til å hjelpe, men de har ikke engang vist villighet. Det hadde vært utrolig trist, dersom konsekvensen av dette blir studenter som må avslutte studiene sine i Norge, sier Hans Herrera Navarro.

Mer fra Dagsavisen