Nyheter

– Ingen tvil om markant trafikkøkning

Vegvesenet melder om god trafikkflyt på Hundvåg i skolerushet går morges. Buøy-rektor Nina Elise Grødem klarer ikke slappe av ennå. – Ingen tvil om økt trafikk, samt flere tunge kjøretøy, sier hun.

Mandag var den første «normale» mandagen i trafikken etter at Ryfylketunnelen åpnet. Fredag skrev RA om rektor ved Buøy skole, Nina Elise Grødem, som fortalte at hun hadde hjertet i halsen med tanke på skoleveien til elevene hennes, som har fått en mer trafikkert skolevei.

– Det vil aldri være gunstig når det blir en mangedobling av trafikk rett rundt en skole, sa hun til RA 3. januar.

Etter gårsdagens morgenrush er Grødem fortsatt på vakt.

– Det var en merkbar økning i trafikken. Det er det ingen tvil om. Dessuten var trafikkbildet forandret. Det var flere store, tunge vogntog på veien, sier rektoren til RA. Grødem var selv ute og sørget for at elevene kom seg trygt fram til skolen.

LES OGSÅ: Kjørte 120 kilometer i timen i Ryfylketunnelen

– Skolen hadde selv en vakt nede ved veien. I tillegg hadde Vegvesenet engasjert Lions. Likevel har vi fått rapporter om elever som opplevde å nesten ikke komme over veien ved gangfeltet i Skipsbyggergata. Jeg har også fått rapporter om bekymrede foreldre som følger barna sine til skolen, sier hun.

Vegvesenet: – Marginal endring

Ryfast-prosjektleder Gunnar Eiterjord var også personlig ute for å observere trafikkbildet på Hundvåg i går morges. Han er fornøyd med flyten og sikkerheten.

– Jeg var ute fra klokken 07.15 til nærmere 08.00. Trafikken sto litt i et kvarter fra 07.30, men det løste seg fort opp. I sum har det gått bra, som også var forventet, sier Eiterjord.

– Vaktene ved Buøy har fortalt at ting gikk fint. Jeg skjønner bekymringen til rektoren, men trafikken er marginalt endret fra før. Generelt er dette et område hvor bilister må vise fornuft, sier Eiterjord.

Ifølge Ryfast-sjefen starter trafikken i Ryfylketunnelen tidligere, klokken 06.00, enn den vanlige trafikken til fastlandet fra Hundvåg. – Dette gjør at trafikken flyter bedre. Når Hundvågtunnelen åpnes, så vil den ta mye av trafikken på Bybrua, sier han.

Rektor Grødem sier hun ikke vil slappe av før Hundvågtunnelen åpner, og trafikken ved Buøy skole minker.

– Vi må følge ekstra godt med. Bilister og tungtransport må ta hensyn. Jeg er også i dialog med FAU-lederen dersom det skulle vise seg å være behov for foreldrevakter, sier Grødem.

LES OGSÅ: Lave dødstall, men Trygg Trafikk er likevel ikke fornøyd

Uvisst om Hundvågtunnelen

Fortsatt ingen dato på når Hundvågtunnelen åpner.

Ryfylketunnelen åpnet i desember. Hundvågtunnelen, den andre Ryfast-tunnelen, skal etter planen åpnes i februar. Nøyaktig dato er fortsatt uvisst.

– Det kommer vi tilbake til i løpet av denne, eller neste uke. Nødetatene ønsker å øve enda mer i tunnelen. Vi er positive til å la dem gjøre det, sier Gunnar Eiterjord, Ryfast-prosjektleder.

– Er det fortsatt åpning en gang i februar som gjelder?

– Det er målsettingen. Åpningen skal ikke dra ut lenger enn det må, svarer Eiterjord.

Mer fra Dagsavisen