Nyheter

– Ikke la barn og lærere være forsøkskaniner

Utdanningsforbundet, skolesjefen og barnehagesjefen i Stavanger om åpning av skoler og barnehager.

– Mens resten av landet oppfordres til å være forberedt på holde avstand og ha hjemmekontor så lenge som mulig, skal barn og lærere tilbake i klasserommene og barnehagene som vanlig. Ikke la barna og lærerne være prøvekaniner. Det verste vi kan gjøre er å åpne opp for å så stenge igjen, advarer Gunn Reidun Tednes-Aaserød, fylkesleder i Utdanningsforbundet.

Skoler og barnehager har vært stengt siden 13. mars. Tednes-Aaserød sier ikke om hun er for eller mot åpning av skoler og barnehager. Skal det skje, så må tre viktig ting være på plass, mener fylkeslederen i Rogaland.

LES OGSÅ: Vil åpne barnehager og skoler for de yngste barna

– Det må være trygt å gå tilbake, for barna og lærerne i skolen og barnehagene. Det andre er hvordan en åpning skal være praktisk mulig. Tometersregelen om avstand er veldig utfordrende å overholde. I barnehagen er det kanskje umulig. Det tredje er at skolene og barnehagene må ha nok tid til å åpne igjen.

Tednes-Aaserød tror det er en frykt blant både foreldre, barn og lærere. Det må tas hensyn til, sier hun, og legger til:

– En gang må jo skolene og barnehagene åpne. Frykten om det er trygt vil være der samme når man åpner. Lærerne må føle seg trygge på jobb, ellers blir det ingen god undervisning. Barna må føle seg trygge. Det samme må foreldrene, sier Tednes-Aaserød.

– Er lærere redde for å komme tilbake på jobb i klasserommet?

– De finnes, men det er ikke mange. Nå rett før påske har jeg fått flere signaler og spørsmål rundt dette, fra folk som ikke tør å komme på jobb.

– Kan man tvinge lærerne tilbake på jobb?

– Er en lærer så redd at han eller hun ikke vil gå på jobb, så skal de sikkert ikke gå på jobb. Tvang er ikke det rette. Slike saker må håndteres individuelt. Læreren må gå i dialog med arbeidsgiver for å komme fram til en tilrettelagt løsning. Noen har en reell grunn til å være bekymret for smitte. Det må man respektere, svarer Tednes-Aaserød.

Mindre nærkontakt

Skolesjef i Stavanger, Jørn Pedersen, sier stavangerskolen har planlagt flere scenarioer. Det viktigste for skolesjefen er at skolene får nok tid til å omstille seg.

– Vi er tydelige på at vi trenger tid. Å starte opp dagen etter påske blir krevende. En uke etter påske hadde vært bedre, sier Pedersen.

###

Jørn Pedersen, skolesjef i Stavanger.

Dersom de blir en delvis eller full åpning av skolene, blir det en annerledes skolehverdag.

– Åpner skolene, med strenge smitteverntiltak, må dette fungere på skolene. Kanskje må vi rigge om fysisk. Smitteverntiltakene skal fungere blant personalet. De må kjenne rutinene og det er viktig at de føler seg trygge på dem. I tillegg må vi kanskje ha nødvendig utstyr.

– Det hjelper lite om elevene sitter to meter fra hverandre i klasserommet dersom læreren må rundt og hjelpe dem?

– I en situasjon med større avstand mellom elevene, må ting gjøre annerledes. Vi må ha færrest mulig kontaktpunkter. Kontakten mellom voksne og elever må reduseres. Læreren kan ikke gå rundt som før, svarer Pedersen.

– Er det et godt undervisningsmiljø?

– Vi har plikt til å lage et så godt undervisningstilbud som mulig innenfor de rammene vi har. Undervisningen må tilrettelegges innenfor smittevernrammene. Det vil ikke være like godt som før, men vi skal lage det så godt som mulig, svarer Pedersen.

LES OGSÅ: Så mye bedre skal det nye sykehuset takle pandemier

På spørsmål om det er skoleansatte som er redde for å gå tilbake på jobb, svarer skolesjefen følgende:

– Ved en delvis åpning er det fremdeles elever som vil få digitalundervisning. Vi må da ha lærere som underviser på denne måten.

Stavanger kommune har ikke gjort noen undersøkelser om lærere er bekymret.

– Jeg regner med våre skoleansatte har de samme tankene og usikkerheten som resten av befolkningen, sier han.

Skoleansatte kan også være i risikogruppen. De må ivaretas, understreker Pedersen.

– Er frivillig skole en løsning?

– Vi forholder oss til nasjonale føringer. Det viktigste er å ha et skoletilbud som er trygt, og føringer som er forankret i smittefaglig kompetanse innenfor de rammene vi har. Så får vi se hvilke rammer vi får å forholde oss til, avslutter Pedersen.

Spent barnehagesjef forventer å få føringer fra regjeringen

Barnehagesjefen i Stavanger, Monica Buvig Stenseth, sier barnehagene forbereder seg på opprettholde nødvendige smitteverntiltakene uavhengig om barnehagene fortsatt holder stengt, delvis åpning eller full åpning etter påske.

###

Monica Buvig Stenseth, barnehagesjef i Stavanger.

Jeg er spent på hvordan barnehagene skal klare å kombinere åpning med det som måtte komme av oppdaterte smitteverntiltak, sier hun til RA.

– Er det forsvarlig å åpne?

– Jeg er for å gjøre det som kreves i denne spesielle situasjonen. Jeg stoler på at de med størst kompetanse på dette gjør gode vurderinger.

LES OGSÅ: Stein (62) var koronainnlagt: – Det var skremmende å se på

Nylig skrev VG at kun én av 20 private barnehager mener det er forsvarlig å åpne barnehagene helt, samt at halvparten av de privateide barnehagene frykter å bli presset til å åpne for fullt før det er forsvarlig. Stavanger kommune har ikke gjort lignende måling blant sine barnehageansatte.

– Mange ser fram til å se barna igjen. Samtidig er det usikkerhet knyttet til om det er trygt og hvordan dette blir i praksis. Det er en vanskelig situasjonen for en pedagog å si hva som er best. Det handler om både gi et godt tilbud til barn og ivareta nødvendige smitteverntiltak, sier Buvig Stenseth, som naturlig nok ser det kan være utfordrende å opprettholde smitteverntiltak i en barnehage. Samtidig trenger barna trygge voksne å være i nærheten av.

– Vi forventer å få føringer fra staten på dette, og vi vil omsette disse etter beste evne hos oss, sier barnehagesjefen.

Kommunen har ingen oversikt over foreldre som ønsker eller ikke ønsker å sende barna sine tilbake til barnehagen.

– Foreldrene trenger å vite at deres mest dyrebare har det trygt i barnehagen uansett hva slags åpning det blir og når det blir, sier Buvig Stenseth.

Barnehagesjefen forteller at det jobbes med hvordan den nye hverdagen i barnehagene skal vært mest mulig trygg. Stavanger kommune samarbeider både med smittevern, bedriftshelsetjenesten, nabokommunene og de andre storbyene i landet.

– Kan barnehageansatte tvinges til å gå på jobb?

– Det vil jeg ikke si noe konkret om nå. Vi er opptatt av å lage gode rutiner for å trygge ansatte uansett hvordan situasjonen blir etter påske. I tillegg spiller virksomhetslederne en er viktig rolle for å være med å trygge de ansatt gjennom dialog og tilrettelegging. Vi forventer også at vi får klare føringer fra staten på mange av disse problemstillingen, sier barnehagesjefen.

– Dette gjelder også føringer på om barn med luftveissymptomer kan gå i barnehagen eller ikke. Mange barn er syke på denne tiden av året, og det er viktig at både ansatte og foreldre vet hvordan vi skal forholde oss til dette nå, sier Monica Buvig Stenseth.

Mer fra Dagsavisen