Nyheter

– Hvis kommunikasjonen ryker kan parforholdet også ryke

Hvordan unngår man å gå hverandre på nervene når man er i karantene eller har hjemmekontor?

– Det som er viktig fra starten av er å samle familien og snakke om planer, forventninger og utfordringer som kan komme i tiden framover, sier Lindis Courtney Jaatun, som driver Stavanger parterapi.

Et eksempel er at man bestemmer seg for å gå en tur etter man er ferdig med litt av skolearbeidet eller at man planlegger en tur på lekeplassen når alt er gjort. Det som er viktig, ifølge Jaatun, er at barna vet hva som forventes av dem.

LES OGSÅ: Bildeserie: Spøkelsesbyene Stavanger og Sandnes

– Det er viktig å forklare barna at skolearbeid kommer først, og at de kan leke eller ha skjermtid etter det. Det er best å få gode rutiner fra starten av slik at alle er klar over hva som forventes, sier Jaatun.

Hun sier også det er viktig at alle i familien er klar over at det er normalt å bli litt irriterte på hverandre når man er sammen hver dag, hele dagen, men at man da kan foreslå litt alenetid, gå en liten tur eller sette på en film sammen.

– Hvordan unngår man å gå hverandre på nervene? 

– Ta litt fri fra hverandre. Hvis en av foreldrene er hjemme med barna på dagtid, så kan den personen få litt fri senere. På den måten unngår man at en eller begge foreldre blir utbrente.

LES OGSÅ: 84.000 mistet jobben den siste uken – kvinner ekstra utsatt

Bruk tid alene

Jaatun sier det er viktig å ikke miste tålmodigheten.

– Snakk ut. Avtal at dere gjør ting på hvert deres rom i en time før dere møtes igjen. Og si unnskyld hvis du mister tålmodigheten, sier Jaatun.

En potensiell fare ved at man er sammen over lang tid kan være at man blir irritert.

– Tonen i huset blir negativ, som igjen fører til enda mer negativitet. Barna maser og foreldrene blir lei av å høre maset. Så maser foreldrene om skolearbeid og barna blir lei av å høre foreldrenes masing. Det er også fare for at foreldrene krangler fordi den ene mener han eller hun gjør mer enn den andre.

– Hvordan kan dette gå utover familie- eller parforholdet?

– Hvis paret ikke klarer å møte utfordringene sammen og komme opp med gode ideer til hvordan man skal takle det, så kan parforholdet bli satt på prøve. Kommunikasjon er det viktigste verktøyet for å fikse problemer, sier Jaatun, som også viser til sin egen bok «Parterapi: Gjør det selv», hvor par kan lære hvordan man kommuniserer bedre og øver på å snakke sammen.

LES OGSÅ: Hjemmeskole og korona: – Foreldrene skal ikke lære barna sine noe hele dagen

– Situasjoner som dette kan sette parforhold på prøve. Det viktigste i et parforhold er å vise kjærlighet og respekt gjennom god og konstruktiv kommunikasjon uansett hva som skjer. Hvis kommunikasjonen ryker kan parforholdet også ryke, sier Lindis Courtney Jaatun.

Gode og trygge forbilder

Kristi Solheim er familieterapeut ved familievernkontoret i Stavanger. Hun sier det første man må tenke på er at det er litt unntakstilstand nå.

– Mange er litt redde og noen er ganske redde. For noen kan frykten komme ut som sinne, mens det for andre fører til at man blir stille eller gråter. Det som er viktig å vite er at det er normale reaksjoner på en litt unormal situasjon. Det er ok hvis en krangler litt ekstra, men det er viktig å ikke få panikk og tenke at hele familien rakner, sier Solheim til RA.

Hun sier videre at voksne må være gode og trygge ledere og forbilder for barna, og at man må vise ekstra raushet overfor hverandre.

LES OGSÅ: Legevakten: Hvem trenger koronatest?

– Det er normalt å bli irritert, og det er normalt å krangle. Akkurat nå er det kanskje litt mer følelser enn vanlig, og det er viktig å huske at det er normalt. Hvis man synes det blir mye er det viktig å ta seg en pause. Gjør noe helt annet, gå til et annet rom, sett deg ned og pust, sier Solheim.

– Man går oppå hverandre hele tiden, og når man gjør det kan forskjellene mellom personene bli forsterket. Disse forskjellene kan man leve med når man er på jobb eller har mye tid, men når man er sammen hele tiden, og kanskje også er litt bekymret, så kan det bli litt mye. Pluss at man kanskje ikke har de samme måtene å avlede seg selv på nå som man vanligvis har, legger hun til.

Solheim ber derfor om at man er rause mot hverandre, gir hverandre rom til å være forskjellige og at man lar bagatellene ligge. Trenger man en pause er det viktig å gi beskjed, i stedet for at det kommer ut som hakking eller at man trekker seg vekk fra hverandre.

– Er det noe man absolutt ikke bør gjøre?

– For de voksne handler det om å ta ansvar for egne følelser. Hvis du er veldig frustrert så bør du ta deg en joggetur eller gå et sted du kan være alene så du kan roe litt ned, sier Solheim.

LES OGSÅ: Disse kan ha rett på barnepass under koronautbruddet

– Og hvis du blir så sint at du kjefter på barna eller partneren så be om unnskyldning. Ta ansvar og si at du er lei deg for at du ble sint. Forklar at du er litt stresset, at du synes dette er vanskelig og at det ikke er deres feil.

Rutiner skaper trygghet

Å lage en forutsigbar hverdag er også viktig, ifølge Solheim.

– Stå opp til faste tider, gjør morgenstellet, spis måltider sammen, sett av tid til lekser og lek. Det handler om rutiner, og fast struktur skaper trygghet, sier hun.

Solheim mener det er smart å snakke med barna om alle følelser som kan oppstå rundt dette, og samtidig gi dem faktainformasjon tilpasset alder og modenhet.

– Snakk med dem om hva de drømmer om, hva de vil gjøre i ferien og hva de vil når de blir voksne. Det skaper framtidshåp og sier noe om at dette går over. Fortell barna at dere skal på hytta igjen, dere skal på ferie igjen og at det faktisk kommer en sommer. Noen barn begynner jo å bli redd for framtiden, så det kan være fint å snakke om. Dessuten er det en lekende aktivitet, og det tar litt fokus vekk fra korona, sier Solheim.

LES OGSÅ: Karantenebrudd kan gi sjokkbot

– Så hvis man er litt stressa kan det lønne seg å dagdrømme litt? 

– Ja, faktisk. Når man drømmer slapper man mer av og kan oppleve ro og glede, så det kan hjelpe hvis man er litt stresset eller bekymret.

Mer fra Dagsavisen