Nyheter

Hotellnæringen påvirkes av koronaviruset

Som følge av koronaviruset opplever flere hoteller i regionen at de må stenge dørene.

– Det er klart at i denne situasjonen, så finnes det ikke gjester her nå. Da går det ikke an å holde åpent, sier Tina Andersen til RA. Hun er daglig leder ved Havly Hotell i Stavanger.

Havly hotell ligger under hotellkjeden Best Western, men slike avgjørelser som å stenge dørene som følge av koronaviruset, tas ikke sentralt. Styret ved hotellet bestemte at de skulle stenge fra og med klokken 15.00 i dag.

– Det er fryktelig vanskelig, og egentlig helt umulig å drifte et hotell i en slik tid som nå. Hele grunnlaget vårt er gjester, og når de ikke kommer, så er det umulig, sier Andersen.

LES OGSÅ: Fylkesmannen åpner for søndagsåpent på Rema 1000

Holder stengt i syv uker

Havly hotell er et lite hotell som huser kun 42 rom. De har en stor andel utenlandske gjester, og da mener Andersen at det er håpløst for dem når det kommer strenge reiserestriksjoner.

– Hotellmarkedet i Stavanger er først og fremst forretningsrettet, så alt ligger brakk, sier hun.

Havly hadde en håndfull gjester i helgen, men nå hagler det med kanselleringer langt fram i tid.

– Det er så usikkert, og når det forventes at smittetoppen kommer om ti-fjorten uker, er det klart at det ikke er noen som bestiller hotellrom. De vet jo ikke om de kan reise, sier daglig leder.

Hotellet holder stengt og permitterer ansatte i syv uker, i første omgang.

– Vi har en god bank på laget, så vi føler oss litt stødig på grunn av det. Men, det er klart at det er begrenset for alle hvor lenge man kan holde stengt og ikke ha drift. Men, vi er optimistiske og har tro på at vi vil være på plass når markedet normaliserer seg igjen, sier hun.

LES OGSÅ: Fornøyd etter første dag med hjemmeundervisning

Stengt på ubestemt tid

Sola Strand hotel har holdt stengt siden fredag 13. mars.

– Fram til 1. mars merket vi ingen endringer, men de tre neste dagene var det en enorm økning av kanselleringer, sier administrerende direktør Cornelius Middelthon, til RA.

– Vi vil anta at alle kanselleringene har en verdi opp mot tre millioner kroner, legger han til.

Nå holder hotellet stengt på ubestemt tid, og nærmere hundre ansatte er permittert.

– Faren nå er at mange mister fotfeste og ikke klarer å overleve, og da vil kun kjedehotellene eventuelt klare det, og det vil være trist, sier Middelthon.

LES OGSÅ: Etablerer luftveiskontor

Lars Strøm er hotelldirektør ved Scandic Forum.

Følger situasjonen

Scandic Forum i Stavanger holdes åpent, enn så lenge.

– Inntil videre er det bestemt at hotellet er åpent, og det er beslutning som blir tatt sentralt av kjeden, sier Lars Strøm, hotelldirektør ved Scandic Forum til RA.

Han vet ikke hvor lenge de kommer til å holde åpent, og vil ikke si noe om hvor mange som bor på hotellet per nå.

– Det er helt naturlig at det er en nedgang i gjester, og nå stenger landegrensene og alle offentlig arrangement. Nedgangen er derfor merkbar, sier han.

Strøm forteller at gjestene som nå er på Scandic Forum, stort sett er folk som fortsatt er i jobb.

– Det er en krevende og vanskelig situasjon. Både for oss som jobber her og for gjestene våre. Det er en situasjon som er kanskje en av de meste alvorlige i fredstid. Det er ikke noe vi har erfaring med, så vi må ta dag for dag og time for time, sier direktør Strøm.

Enn så lenge forholder de ansatte ved Scandic seg til de endringer og oppfordringer som kommer fra myndighetene, og innfører dem så raskt de kan.

LES OGSÅ: Én i respirator på SUS

Holder også åpent

Benjamin Schofield er hotelldirektør ved Scandic Stavanger Airport, og han forteller at også de holder åpent.

– Vi har fortsatt gjester på hotellet vårt, og gjør vårt beste for å ivareta dem og deres sikkerhet, skriver han i en mail til RA.

Han ønsker ikke å spekulere i hva som kommer til å skje framover, men forteller at situasjonen vurderes fortløpende. Schofield vil heller ikke gå inn på nøyaktige tall over hvor mange gjester de har per nå, men forteller at de har opplevd en nedgang.

– Vi har permittert drøyt tyve ansatte. Det synes vi er veldig leit, og vi føler med alle som er berørt av den krevende situasjonen. Vi har rutiner og retningslinjer som gjelder for alle som jobber på Scandics hoteller. Disse rutinene er i tråd med anbefalingene fra helsemyndighetene, sier han til i mailen.

LES OGSÅ: Stavanger sentrum tar grep – kjører varer hjem til kundene

Svært få gjester

Clarion Hotel Energy, Clarion Hotel Stavanger og Radisson Blu Atlantic i Stavanger holder fortsatt åpent.
Hotelldirektør ved Clarion Hotel Energy, Gjermund Dahl, forteller at det er usikkert hvor lenge de vil holde åpent.

– Det ligger over mitt hode, men det vil ikke overraske meg om vi blir stengt, sier han til RA.

Per i dag har hotellet permittert 52 ansatte, og svært få gjester.

– Dette er både alvorlig og kjedelig, og har uten tvil store ringvirkninger. Vi kan ikke si noe om hvordan det kan bli når de ansatte kommer tilbake, og det er en kjedelig situasjon, sier Dahl.

Mer fra Dagsavisen