Hjemmeisolering eller karantene? Hva er forskjellen og hva gjelder når?

Det er høyt smittepress i regionen, og mange har spørsmål. Her er noen svar.

Det er høyt smittepress i regionen for tiden. Det meldes daglig om et høyt antall nye smittede, senest i dag med 18 nye i Stavanger og ny smitterekord i Sandnes med 24 smittede. 

Mange har spørsmål om hjemmeisolasjon, avisolering, karantene og nærkontakter i forbindelse med den økende smitten, opplyser Stavanger kommune på sine nettsider, der de har listet opp noen viktige presiseringer og svar: 

Hjemmeisolering 

Hjemmeisolering gjelder for personer som har sannsynlig eller påvist covid-19, men som ikke trenger å ligge på sykehus. Personer som er i hjemmeisolasjon kan i hovedsak avslutte isoleringen når det er gått 10 dager etter at symptomene startet, hvis man har vært feberfri i minst 24 timer uten bruk av febernedsettende preparater. 

Du må avklare med fastlegen din om du er klar til å gå ut av isolasjonen.  

LES OGSÅ: 18 nye smittede i Stavanger

Friskmeldte etter covid-19 skal ikke ta ny test

– Når fastlegene har gitt klarsignal om at man kan gå ut av isolasjon skal man ikke ta ny koronatest før man kan gå tilbake i arbeid. En slik test vil vise positivt resultat i flere uker etter sykdommen, fordi det fortsatt er rester av døde virus i slimhinnene i svelget. Det betyr ikke at man er smittebærer, og man kan fint gå tilbake i jobb etter fullført isolasjon, sier smittevernoverlege Ruth Midtgarden.

– Det er heller ikke farlig om man har litt resthoste, så lenge man er feberfri, sier Midtgarden.

LES OGSÅ: 24 nye smittet i Sandnes

Lenger karantene for nærkontakter

Nærkontakter skal være 5 dager lenger i karantene enn den smittede, dersom de bor sammen.

Karantenetiden er 10 dager fra siste gang man er utsatt for smitte. Nærkontakter, som bor sammen med en koronasmittet, er utsatt for smitte så lenge den syke er smittsom. Smittsomheten er størst de første 5 dager etter symptomstart.

Derfor blir karantenetiden 15 dager fra den sykes symptomstart.  Karantenetiden for familien blir derfor lengre enn isolasjonstiden for den som er smittet.

Det vil si at selv om man selv er erklært frisk fra covid-19 og er klar til å gå tilbake i jobb, må man kanskje være hjemme med barn i noen dager til før de kan gå på skolen eller i barnehagen, selv om de er helt symptomfrie.

LES OGSÅ: Helsetopp fra Stavanger blir smittevernoverlege i Bergen

Blir flere smittet starter karantenetiden til nærkontaktene på nytt

Får flere i husstanden påvist covid-19 mens man er i karantene, må hustandsmedlemmene starte opp med nye 15 dagers karantene fra siste symptomdebut.

 – Både barn og voksne kan være smittet av covid-19 uten å ha symptomer, så det er veldig viktig at alle overholder karantenetiden fullt ut, sier Midtgarden.

LES OGSÅ: Legemiddelverket og FHI undersøker om to sykehjemsdødsfall har sammenheng med koronavaksinen