Nyheter

Historisk sus over restaurering i Muségata

Muségata 15 er, etter nitid håndverk og hjelp fra Byantikvaren og Arkeologisk Museum, blitt som originalen fra 1800-tallet.

Bilde 1 av 8

Bente Molde Husebø driver Musegatens Blomster, og eier bygningen sammen med Ingve Knutsvik. Paret kjøpte eiendommen for noen år siden, og har gjenskapt tidligere tiders storhet.

Sveitserbygningen Muségata 15, som antas å ha blitt oppført i 1895 eller 1898, brant i oktober 1976, og ble erstattet av en enklere og lavere bygning. Nå er fasaden fra 1800-tallet gjenskapt, det er laget utleieboliger over butikken, og paret har bygget egen bolig på tomten der det tidligere sto en garasje.

– Vi er veldig godt fornøyde, og det har blitt superfint for byen, sier Husebø.

Nå er stillasene fjernet, og bygningene trer tydeligere fram.

– Det hender forbipasserende stikker hodet inn i butikken og bare sier at «Oi, så fint som det er blitt», før de går videre. Det er gledelig, sier Husebø.

Omfattende

Planlegging og arbeid med godkjennelse av ombygd garasje og restaurering av hjørnehuset har vært omfattende. Åse Kari Kvalvik i arkitektfirmaet AK2 har utarbeidet tegninger, og håndverkere fra Byggmester Egil Knudsen har stått for tømmerarbeidene, med vindusklosser og balkongstolper skåret ut for hånd.

– Vi ser at de har lagt mye kjærlighet i arbeidet, og det har vært kjekt å se hvor stolte håndverkerne har vært, sier Husebø.

Garasjen er nå blitt bolighus i moderne utførelse, og Knutsvik, som er rørlegger, har kunnet følge opp håndverkerne i nabobygningen tett fra hjemmekontorbasen.

– Dette er en bygning som skal stå lenge etter vår tid. Jeg har brukt å si til håndverkerne: «Gjør det som du ville ha gjort det selv, hvis du skulle gjort arbeidet i ditt eget hjem», sier Knutsvik, som for øvrig har malt bygningen sammen med en venn, etter Byantikvarens klare fargeråd: Klassisk hvitt, eierne fikk inntrykk at det ikke engang var diskusjonstema.

Knutsvik legger vekt på at paret har hatt veldig godt samarbeid med Byarkitekten og Arkeologisk Museum.

Musegata 15 har også fått tradisjonelt spir på plass, og Husebø og Knutsvik forteller at Geir Magnussen, smed og teknisk konservator på Arkeologisk, kuriøst nok har plassert inn en del fra et ellers gjennomrustet spir som sto på toppen av Valbergtårnet.

LES OGSÅ: Ønsker å bevare trehusbyen på Våland

– Utmerket arbeid

Byantikvar Hanne Windsholt er fornøyd med restaureringen.

– Det er et helt utmerket arbeid som er gjennomført, og som er et stort løft for hele området, sier byantikvaren til RA.
Hun peker på at det er mye som skal stemme for å få til en slik restaurering.

– Utfordringen er å finne noen som er villig til å gjøre et slikt arbeid når originalbygningen har brent ned og en ny bygning er ført opp på tomten. Dessuten har det i arkitektbransjen dels vært uglesett å arbeide med kopier av en originalbygning, sier Windsholt.

Sveitserstil

Byantikvaren peker på at det også er andre utfordringer.

– Sveitserstil er ikke i repertoaret verken hos de fleste arkitekter eller tømrere, sier hun.

Møbelsnekkeren Michael Heng, som også er teknisk konservator på kulturhistorisk avdeling ved Museum Stavanger, har bidratt med detaljer til tømrerne. Windsholt, som før koronaen hadde Muségata som jobbvei, har også fulgt arbeidet med skarpt blikk og direkte innspill.

– Bygningen definerer to gateløp, og er blant hjørnehusene med tårn som er én etasje høyere enn de andre husene fra samme tid, mens det etter brannen ble bygd et hus som var lavere enn nabobygningene og som så ut som noe som hadde forvillet seg inn i strøket fra et byggefelt fra 80-tallet, sier Windsholt.

Mer fra Dagsavisen