Nyheter

Her skal Våland-barna gå i barnehage

Stavanger kutter 180 barnehageplasser. Samtidig bygges 150 nye på Våland. Årsaken er ulike behov og færre barn.

Bilde 1 av 5

På tomten til den for lengst nedlagte tekniske fagskolen på Våland vil Stavanger kommune bygge en barnehage med ti avdelinger, og det er satt av penger i handlings- og økonomiplanen.

Samtidig som det bygges nytt, skal barnehager i blant annet Bekkefaret og andre deler av kommunen legges ned.

– Stor nedgang

Barnehagesjef Monica Buvig Stenseth peker på at noen barnehageplasser må legges ned mens det bygges nye både for å gi barna gode bygninger, for å gi flest mulig barnehager i eget nærmiljø og fordi behovet totalt sett synker.

– I Stavanger har vi totalt sett en stor nedgang i antall barn som trenger barnehageplass, samtidig som vi fortsatt mangler barnehageplasser i noen kommunedeler, sier Stenseth til RA.

180 barnehager foreslås kuttet, mens det bygges totalt 300 nye plasser på Våland og Storhaug. Når de står ferdig, skal etter planen rundt 250 plasser i Hillevåg avvikles (se detaljerte fakta nederst i artikkelen).

LES OGSÅ: Budsjettforslag om å legge ned Vestre Åmøy barnehage

LES OGSÅ: Har politikere på sin side

Vil legge ned i Bekkefaret

Barnehagen på Teknikken vil gi plass til 150 barn. Samtidig foreslår administrasjonen å legge ned Bekkefaret-barnehagene, som består av Bekketunet og Maurtua, kort vei unna Teknikken-tomten.

– Bekketunet og Maurtua har bygg med bare midlertidig godkjenning. Nye og permanente barnehagebygninger vil være et viktig supplement til det gode pedagogiske tilbudet vi gir til barna, sier Stenseth.

Hun viser også til at for få barnehageplasser på Storhaug har gjort at mange barn har fått barnehageplasser i andre kommunedeler, som for eksempel i Bekkefaret-området. Nå er det planlagt nye barnehager både i Lervig og i Strømvig.

– Underkapasitet

– Barnehager legges ned også for å kunne bygge opp nye barnehager i kommunedeler med underkapasitet, for å gi flest mulig barnehageplass i eget nærmiljø, sier barnehagesjefen.

Fordelingen og planleggingen av antall barnehageplasser er komplisert, både fordi både fordi det er mange ulike hensyn som skal ivaretas og fordi befolkningsprognoser er noe usikre. Endringer i antall eller kapasitet i private barnehager spiller også inn.

– Vi jobber grundig for å treffe godt på behovet for barnehageplasser, samtidig som vi får en god og ansvarlig bruk av ressursene, sier Stenseth.

– Flott prosjekt

I det politiske miljøet vekker byggeplanene begeistring.

– Dette virker som et flott prosjekt, og Våland trenger flere barnehageplasser. Teknikken ligger vel bare med et nødskrik unna grensen for Hillevåg bydel, som har flere barnehager med bare midlertidig godkjenning, sier Anders Fjelland Bentsen (Ap), nestleder i utvalg for by- og samfunnsutvikling, som behandler byggesaken 12. november.

Bentsen liker arkitekturen.

– Trefasadene og saltaket speiler trehusbebyggelsen i nærområdet på en god måte. Kommunen går foran og satser på kvalitet. Jeg er veldig begeistret for planene, sier han.

Fakta:

Befolkningsframskrivningstallene for Stavanger viser en forventet nedgang på opp mot 600 barn i alderen 1–5 år de neste tre årene. Fra 2023 forventes det at barnetallene flater ut.

Kommunedirektøren planlegger med en reduksjon på totalt 180 plasser fra barnehageåret 2021–2022.

Her er forslagene:

Fra barnehageåret 2021–2022 reduseres 45 plasser i Eiganes og Våland, 30 plasser i Hillevåg, 30 plasser i Hinna og 15 plasser i Hundvåg kommunedel.

I Hinna kommunedel legges den private barnehagen Regnbuen-Kanvas ned. (60 plasser færre fra høsten 2021)

Når 150 barnehageplasser på Våland fra 2022 samt 60 og 90 plasser på Storhaug fra 2022 og 2024 er klare, avvikles parallelt om lag 250 plasser i Hillevåg.

Vestre Åmøy barnehage avvikles fra høsten 2021.

Søknad fra Espira Scala Hundvåg barnehage om kommunalt tilskudd for nye plasser avslås.

Utvalg for oppvekst og utdanning hadde saken til behandling tirsdag kveld. Kommunestyret avgjør, og har barnehagebruksplanen på sakskartet 16. november.

Mer fra Dagsavisen