Nyheter

Her kan du kanskje stå på skøyter i helgen

For at isen skal være trygg å gå på må den være 13 centimeter tykk. Er vi heldige kan dette skje i løpet av helgen.

Bilde 1 av 5

Akkurat i det solen er i ferd med å bevege seg over horisonten skimtes Yngve Selvik og Jonas Bye ute på den speilblanke isen på Vannassen.

Ismåling, Vannassen

De står noen meter fra land og er i gang med å måle hvor tjukk isen er på det lille vannet.

Bye har sikret seg med et tau, hvor den ene enden er bundet i et tre og den andre er rundt livet. Begge har ispigger rundt halsen, bare for å være på den sikre siden.

Det er Bye som håndterer motorsagen. Han skjærer en liten trekant i isskorpen, før Selvik stikker hånden ned i det iskalde vannet og måler tykkelsen på isen ved hjelp av en målepinne. For å være helt sikre måler duoen istykkelsen fire ulike steder på Vannassen, og da måler de på stedene hvor det er mest populært å gå ut og hvor det også er plassert ut «usikker is»-skilt.

LES OGSÅ: Foreløpig er ingen vann trygge – nå skal kommunene måle tykkelsen på isen (+)

Kan bli trygt til helgen

Mars 2018, altså nesten tre år siden, var sist det var sikker is på Vannassen. Men nå kan det se ut som det nærmer seg igjen.

Ismåling, Vannassen

For at vi skal kunne gå og skøyte på isen må den nemlig være 13 centimeter tykk. Foreløpig er vi ikke helt der, men vi er heller ikke langt unna, opplyser Selvik.

– Nå er isen 10,5 centimeter tykk, og den må være 13 for å være trygg. Isen er utrolig sterk, men når hele byens befolkning skal på samtidig må man ha en minimumsgrense, sier Selvik.

– Med den temperaturen som er nå tykner isen med cirka to centimeter i døgnet. Så dersom temperaturen holder seg kan isen bli trygg til lørdag. Det ser veldig lovende ut, og det hadde jo vært kjekt å prøve skøytene litt, legger han til.

Selvik og Bye er vedlikeholdsgartnere i Stavanger kommune, og denne vinteren har de ansvar for å måle Vannassen, Hindalsdammen og Bergåstjern. Da sistnevnte ble målt torsdag morges målte isen 11 centimeter.

Isen er foreløpig utrygg på alle vann både Stavanger og Sandnes. På kommunenes nettsider kan du hver dag sjekke status på de ulike vannene.

LES OGSÅ: Eva (105) er historisk - fikk den første vaksinen i Stavanger (+)

Mange er nysgjerrige

Selvik har jobbet i kommunen i 15 år, og det er spesielt én vinter han husker godt.

Ismåling, Vannassen

– Jeg lurer på om det var i 2008 eller 2009. Det var en lang vinter med mye snø og is, og da ble isen på Mosvatnet målt til 30–40 centimeter. Da var den så solid at vi kjørte med bil og lagde baner på den. Det er nok det tjukkeste jeg har sett i løpet av mine 15 år i kommunen, sier han.

Selvik forteller at det er en del nysgjerrige tilskuere når de gjør målingene, men at alle er flinke til å holde seg borte fra isen.

– Mange er nysgjerrige og spør hva vi holder på med. Spesielt skoleklasser og barnehager lurer på hvor tjukk isen er og om de snart kan gå på den, sier han.

I løpet av den timen RA var til stede var det flere som kom bort og lurte på om isen snart var tjukk nok.

– Jeg skjønner jo det. Å stå på skøyter er en fin avkobling, og det er spennende for ungene å gå utpå. Jeg husker jo det selv fra da jeg var liten, sier Selvik til RA.

– Hvis været holder seg som nå er det spesielt kjekt. Vi jubler jo hver gang vi får litt vinter her, sier han og ler.

LES OGSÅ: Slik blir skolehverdagen med de nye nivåene (+)

Isvettreglene: 

Ismåling, Vannassen

1. Ha respekt for isen. Vær oppmerksom på at isen aldri kan bli helt sikker overalt.

2. Ikke gå ut på is uten å kunne svømme.

3. Hold deg på sikker is. Styr unna steder der du bør vite at det er svak is.

4. Vær spesielt oppmerksom på høstis, snødekket is og våris. Nylagt is eller is som nærmer seg å gå opp er upålitelig.

5. Bruk alle sansene når du går på isen.

6. Gå flere i følge.

7. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr.

8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk. Tenk klart, og sjansene øker for at du kommer deg opp igjen. Forsøk å holde hodet og øvre del av kroppen mest mulig over vann.

9. Hvis andre går gjennom isen; hold avstand. Bruk såkalt forlenget arm. Helst en redningsline, livredningsbøye eller annet du kan kaste bort til den i vannet. Har du ikke dette, trekk deg fram på magen og rekk ut en ski, skistav, et belte, eller en gren. Sørg for en form for forankring så ikke du blir dratt uti.

Kilde: Sandnes kommune fra Norges livredningsselskap og Tryg forsikring

Mer fra Dagsavisen