Viking

Haugar valgte sølibatet før cupfinalen

BYHISTORIE: En teatertrøst har vært at en dårlig generalprøve gir en god premiere. Det får Viking-folket ha in mente mens det telles ned til slutten på årets fotballsesong med cupfinalen som et slags klimaks. For 40 år siden kunne Viking rope samstemt: Tripp-trapp-trippeltriumf!

Av: Engwall Pahr-Iversen

Det var sluttfanfaren som Viking og dens tilhengere kunne blåse i vilden sky da fotballregnskapet for sesongen 1979 ble satt opp. Ikke bare hadde klubben sikret seg sitt femte seriemesterskap i løpet av tiåret, men laget hadde også gått til topps i cupmesterskapet. Og som det ikke var nok med laurbær, tok også juniorlaget med seg hjem til Stavanger seieren i juniorenes cupmesterskap. Ingen klubber hadde klart å prestere en slik trippelprestasjonen tidligere, og ingen lag vil heller ikke kunne klare å overgå den.

Sportsredaktør Leif Isdal i Dagbladet gjorde seg også noen tanker om denne prestasjonen: «Årsakene til Vikings suksess er sikkert flere. Soliditet er en, den måten klubben arbeidet på ble et slags mønster for mange andre klubber. Og ikke minst evnen til å få spillere til å vokse i Viking-trøya, har vært et særpreget trekk. Suksessen har ikke vært basert på enkelte stjernespillere. Og heller ikke på kjøp av stjernespillere fra andre landsdeler. Viking må ha hatt og har et godt miljø og gode ledere. Det bør vel også legges til at Viking var det første lag som bevisst satset på at spillerne skulle ha det noenlunde bra økonomisk».

LES OGSÅ: Berntsen kan bli årets trener

Mange av klubbens supportere – tidligere medlemmer av supporterklubben «Gållen» som fikk et usedvanlig kort liv – gledet seg spesielt over seieren i cupmesterskapet. Etter at Viking fem år tidligere hadde måttet se seg slått av Skeid i finalen, var det med atskillig spenning fotballfolket så fram til cupfinalen mot Haugar. Finaleoppgjøret skulle følgelig blir et slags kretsmesterskap.

Det er av mange sagt at Boknafjorden er bredere enn man tror. Det viste seg også under forberedelsene til kampen. Haugars engelske spillende trener, Dennis Burnett, forlangte at hans spillere og deres partnere måtte innlosjeres på hvert sitt hotell natten før finalen. Sølibatet skulle sikre at spillerne ikke mistet konsentrasjonen, og konsentrerte seg om det som skulle skje på banen.

For Viking var ikke tanken på noe sølibat aktuell. Fotballformann Arne Johannesen gjorde det ganske klart: «Vi har ikke engang tenkt tanken. Våre spillere skal bo sammen med sine partnere på Globetrotter hotell. Dermed basta!»

Med tanke på eventuell forskning innenfor problemkomplekset «Den beste oppladning til fotballfinaler», kan det noteres at Vikings oppskrift var den beste. Det ble en jevn kamp hvor det meste foregikk på midtbanen. I første omgang hadde ikke Viking et eneste skudd mot Haugars mål. Haugar hadde tre skudd – hvorav ballen etter ett av dem fant sin plass i nettmaskene bak Viking-keeper Erik Johannessen.

STEM PÅ DIN SPILLER: Hvem av disse er Årets Viking?

Hvordan tenne et lag som ligger under 1–0 i en cupfinale? Trener Tony Knapp nøyde seg med å si: «Vi kommer til å vinne 2–1. Sørg for det!». Det gjorde spillerne. De satte inn et ekstra gir, og det syntes samtidig som om Haugarspillerne hadde løpt fra seg i første omgang. Det var heller ikke samme futten og farten over det engelske radarparet Dennis Burnet og Dean Mooney etter pausen. Viking ble det førende laget – uten at laget klarte å score.

Da mål-nøden var størst, var dommer Ivar Fredriksen nærmest. Da Trygve Johannessen falt så lang han var på vei ut fra målfeltet, dømte han straffe til Viking. Han mente at Haugars Øivind Hovland hadde satt en slags krokfot på Johannesen. Hovland nektet bestemt for å ha vært i nærheten av Viking-spissens bein, og samtlige av hans lagkamerater var ikke i tvil om at Trygve Johannessen hadde kvalifisert seg til en skuespillerpris.

Trygve Johannessen bedyret at han ikke visste hva hadde hendt: Plutselig forsvant bare beina under meg. Det er det eneste jeg kan si …» At linjedommeren hadde vinket iherdig med sitt flagg for å markere at Trygve Johannessen var i offsideposisjon i trekket før straffesparket, affiserte heller ikke dommer Fredriksen. Han var en tungvekter i mange slags forstand, og var skråsikker i sin vurdering av situasjonen. Det var ikke offside, men straffespark. Bjarne Berntsen satte det i mål uten problemer.

LES OGSÅ: Disse tre grupperingene er interesserte i å kjøpe Viking

Haugesunds ustanselige messearrangør og ihuga Haugar-supporter, Harry Kallevik, freste lenge etter kampslutt og fortalte både de som ville høre – og de som slett ikke ville låne «an Harry øre – med tydelig tale fra sin tribuneplass: «Jeg skjønner ingen ting av straffesparket. Det virket unektelig som verken dommer eller linjemann kjenner reglene. For det første står dommeren med ryggen til linjemannen når han vinker av for offside i en situasjon som til slutt fører til straffespark. For det andre skal ikke linjemannen ta ned flagget før angrepet er avklart. Det må være klinkende klart for enhver».

Nå er det jo sånn at når det først går galt, går det gjerne ganske fort enda verre. Det erfarte Haugar. Ikke lenger etter at Viking hadde utlignet, sendte Svein Kvia i vei en lang pole mot Haugar-målet som tydelig hadde retning et stykke utenfor målstengene. Det oppdaget ikke Haugars Jens Egil Vikanes. Han ville som vanlig avklare situasjonen og stupe framover for å heade poleballen til corner. Dessverre hadde han ikke finsiktet sitt hodestøt. Kvias volley endret derfor retning og suste inn i målet ...
Avisen Klassekampen – som vel de færreste forbandt med en omfattende sportsdekning – kommenterte imidlertid dette finaleoppgjøret med disse ordene: «Viking hadde dagen den dagen da de fikk til alt – uten å få uttelling på alle sjansene. Det måtte både straffespark og sjølmål til for at det beste laget på banen skulle få sin velfortjente seier.»

LES OGSÅ: Han kjøpte de siste billettene til cupfinalen

Eneste Viking-medlem som ga uttrykk for en viss skuffelse etter finaleseieren, var Thorbjørn Svendsen. Han kommenterte oppgjøret med blant annet disse ordene i sin spalte i Aftenbladet: «For meg personlig har likevel disse to mesterskapene bydd på sesongens to største skuffelser. Først går jeg glipp av de siste kampene p.g.a. skaden som oppsto i kampen mot Borussia. Til kampen mot Rosenborg var skaden såpass bra at jeg var med i «troppen», uten å komme på banen.

Til cupfinalen regnet jeg ikke med at skaden skulle bli problemet. Det ble det heller ikke. På tross av at både fysioterapeuten og jeg mente at jeg var «fit for fight» med tapet kne, fikk jeg ikke spille. Det er klart jeg er skuffet. Hvem hadde ikke blitt det? Men, og det er et stort men, jeg sitter likevel igjen med både serie- og cupmesterskap. Så selv om skuffelsen i øyeblikket er vond å svelge, er det tross alt spillere som har det verre enn meg …»

Vekslende interesse blant folkets kårne

En liten avisreportasje fortalte at «interessen for søndagens cupfinale blant stortingsrepresentantene fra Rogaland er mildt sagt varierende, men i alle fall halvparten av de ti skal enten overvære kampen på Ullevaals tribuner eller sitte hjemme i stuen foran TV-skjermene».

Spredningen i interessen illustreres best ved Geirmund Ihle, som telefonerte fra USA for å sikre seg sitteplass på tribunen, og Claus Egil Feyling, som måtte spørre Aftenbladets medarbeider om det er 10 eller 11 galninger på hvert lag som flyr etter denne lærkulen.

Både Kristin Lønningdal og Gunn Vigdis Olsen-Hagen var for tiden i USA og ville ikke få anledning til å overvære rogalandsfinalen selv om de hadde ønsket det. Jakob Aano skulle gjerne ha vært på Ullevaal for å heie på Viking hvis det ikke hadde vært for at han reiser til Sri Lanka. Der blir det ikke helt enkelt å følge med i det som skal skje på Ullevaal.

– Jeg har imidlertid overlatt min hybel i Oslo til en av sønnene mine som har med seg åtte-ti kamerater inn til hovedstaden for å overvære begivenheten, sier han. Sin egen fotballinteresse skulle han også ha bevist ved at han overvar Europacupkampen i Strasbourg for en tid siden der Start spilte og tapte tross en gjeng norske parlamentarikeres ivrige heiarop på sørlands-laget.

Gunnar Berge har fått tak i ståplasser til seg og de tre guttene sine. Han er ikke i tvil om hvem som skal vinne. – Det er klart det er Viking som vinner, og resultatet blir 3–1. I fotball går det ikke an å være diplomatisk, men det er selvsagt en trøst at seieren vil bli i Rogaland uansett, sier Berge. Han forteller at han så Haugar tape 0–7 1961, men tror ikke en slik overkjørsel vil gjenta seg på søndag.

LES OGSÅ: 87 tilskuere og treningskamp blir neppe rekordmannens farvel

Hva jeg skal gjøre på søndag? Jo, Jeg skal ta meg en tur i skauen, svarte Claus Egil Feyling. Jeg får noen venner på besøk fra Stavanger, og disse skal gå på Ullevaal, Jeg har forstått at det skal foregå et eller annet med fotball, men det interesserer meg overhodet ikke. Siden det kommer folk fra Stavanger, antar jeg at Viking er med, men spør meg ikke om det andre laget, sier Feyling, som innrømmer at han knapt vet om det er 10 eller 11 karer som flyr rundt på banen etter lærkulen.

Mer fra Dagsavisen