Nyheter

Har tatt 100.000 koronatester i Stavanger

I løpet av ett år har det blitt tatt 100.000 koronatester i Stavanger. Det ble markert med overrekkelse av en fruktkurv til testerne og de som sitter på koronatelefonen.

– Det er kjempekjekt at det vi gjør blir anerkjent, og det er veldig kjekt å kunne hjelpe til i tøffe tider, sier Salina Siun til RA etter at direktør for helse og velferd i Stavanger kommune har overrakt representanter til stede en fruktkurv.

– Det er bra at samfunnet kan stå sammen, og at vi kan hjelpe hverandre, legger hun til.

Siun har siden november vært én av testerne i Stavanger, og hun forteller at flere av dem som kommer for å teste seg også sier tusen takk for jobben de gjør.

– Det er koselig å høre, sier Siun.

Camilla Eriksson (f.v.), Salina Siun og Tone Elin Simonsen Viste var blant testerne som fikk fruktkurv av Eli Karin Fosse.

LES OGSÅ: Ny elev har testet positivt for covid-19

Regjeringens teststrategi

I går ble det markert at 100.000 koronatester er tatt blant befolkningen i Stavanger, Randaberg og Sola, som til sammen utgjør rundt 185.000 innbyggere.

– Det er mange tester, sier direktør for helse og velferd i Stavanger, Eli Karin Fosse.

– Betyr det at terskelen for å teste seg er lav?

– Den er i hvert fall mye lavere enn hva den var da vi startet opp på Våland for ett år siden. Dette er en del av regjeringens strategi – de minste symptomene skal gjøre at du går og tester deg. Nærkontakter skal også testes for å være sikker på at man finner smitteveier og får satt smittede i karantene, sier hun til RA før hun fortsetter:

– At vi tester så mange er et uttrykk for at vi har en alvorlig, omfattende og langvarig pandemi, og at regjeringens teststrategi fungerer. Det er gjennom denne omfattende testingen at vi klarer å ramme inn de små og store utbruddene, og får stoppet dem fort.

Stavanger opprettholder testsenteret så lenge det er nødvendig.

– Vi har ekstra kapasitet som vi ikke bruker. Vi kan teste inntil 1500 om dagen hvis vi må, men det har vi ikke hatt behov for. Vi har også mulighet for å etablere en mobil teststasjon hvis vi trenger det, sier Fosse.

LES OGSÅ: Føre-var-karantene ved to skoler etter mutert virus

Smitten øker

Etter en periode med få tilfeller av koronasmitte i Stavanger, øker smitten igjen.

– Det bekrefter at det går i bølger – altså den såkalte «koronadansen». Sånn vil det sannsynligvis fortsette fram til en stor del av befolkningen er vaksinert, sier direktøren for helse og velferd.

I forkant av vinterferien oppfordrer hun alle til å holde avstand og huske smittevernreglene selv om det ferie.

– Det som kan være utfordrende er at man treffer folk man vanligvis ikke treffer, møter folk fra andre steder av landet, og er kanskje tettere på hverandre, sier Eli Karin Fosse.

LES OGSÅ: Ansatt på Kvadrat koronasmittet

Glade for at folk testes

Avdelingsleder for koronasenteret, Kathrine Skjeldal, og legevaktsjef, Nina Horpestad, forteller RA at det siste året har vært intenst og gått mye opp og ned.

– Testingen har gått bra, og vi blir stadig mer effektive, sier Skjeldal.

Selv om 100.000 koronatester er et høyt antall, er Skjeldal og Horpestad glade for at folk tester seg.

– Det er viktig at vi berømmer befolkningen i Stavanger, Sola og Randaberg for å følge oppfordringen til regjeringen om å teste seg. Det høres mye ut med 100.000, men det er viktigere at man heller kommer og tester seg, slik at vi kan få begrenset utbruddet på best mulig måte. Det vil også lette arbeidet for smittesporerne, så det er mange positive elementer, sier Horpestad.

LES OGSÅ: Fakturatrøbbel på legevakten

Mer fra Dagsavisen