Nyheter

Har merket økt behov for hjelp: – Flere tør å ta kontakt

Koronasituasjonen har ført til at lokale hjelpeorganisasjoner har måttet tenke nytt i annerledesåret 2020.

– Vi har merket at flere har tatt kontakt med oss i år, og vi har også lagt merke til at det er litt andre typer folk som tar kontakt. For eksempel permitterte eller andre som har kommet i en akutt situasjon og som ikke går til oss til vanlig. Generelt har det vært veldig stor pågang, kanskje større enn vanlig, sier Wenche Rubbestad Lillebø, daglig leder i Hjerte for Sandnes.

Den frivillige organisasjonen deler ut rundt 200 matposer hver tirsdag, og i tillegg kjørte de ut 300 kasser med mat i løpet av desember.

– Det er enormt mye, og vi har nok hjulpet rundt 1500 personer bare i desember, sier Lillebø til RA.

– Er det mange som synes det er vanskelig å be om hjelp?

– Det er flere som har fortalt at de har sittet ved telefonen i en uke og at de har tenkt å ringe, men de vet ikke om de tør, for det sitter så langt inne. Vi prøver å ufarliggjøre det så mye som mulig, og jeg synes det er tøft av dem å ta steget. Vi har dessuten taushetsplikt, så ingen får vite hvem de er, sier Lillebø.

LES OGSÅ: – Det er nok fattige barn i Sandnes til å fylle tre barneskoler (+)

Flere tør å ta kontakt

Den største endringen i løpet av året for Hjerte for Sandnes er alle omstillingene. På grunn av smittevernregler har de måttet avlyse en del av de planlagte, fysiske arrangementene, og i stedet blitt nødt til å tenke nytt og digitalt.

– Det var litt ekstra spesielt i julen, for da fikk vi ikke ha den julefeiringen vi vanligvis pleier å ha. Derfor laget vi en digital julefest i stedet, slik at de som satt alene hjemme i det minste kunne få noe. Vi har også kjørt hjem matkasser og julegaver til dem som vanligvis deltar på julefesten, sier Lillebø.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger på at folk er ensomme. Det er ofte de mest sårbare som blir sittende mest alene. Den digitale julefesten hjelper for noe, men det er de som er ensomme og alene det er verst for at alt det fysiske har blitt avlyst, legger hun til.

Koronaåret 2020 har vært tøft økonomisk, forteller Lillebø. I tillegg har koordinering og organisering tatt ekstra mye tid på grunn av smittevern.

– Den største utfordringen er likevel økonomien, for vi begynner å få et veldig stort nettverk, og vi ønsker selvfølgelig å hjelpe så langt vi kan. Så har det også vært en utfordring å tenke nytt, men samtidig har det jo også vært litt gøy, sier hun.

Hver uke er det cirka 300 familier som kommer fast til Hjerte for Sandnes, og antallet øker hele tiden. Lillebø sier organisasjonen har fått besøk av 10–12 nye familier i ukene før jul, og hun tror økningen bare kommer til å fortsette.

– Det er flere som tør å ta kontakt, og de ser at det kanskje ikke er så skummelt som de trodde. Så skriver vi jo også ut en del, som jo er det vi håper på, at de kun skal ha bruk for tilbudet i en vanskelig periode, sier Lillebø.

LES OGSÅ: Ber om tørrvarer for å sikre brukerne mat (+)

Et enormt dilemma

Også hos Kirkens Bymisjon har koronaen påvirket, blant annet ved at de ble nødt til å stenge flere av de faste møteplassene en periode.

– Mange av brukerne våre tilhører en veldig sårbar gruppe, og det er ofte gjennom våre tilbud at de treffer andre mennesker. Josephines kafé i Stavanger måtte stenges ned i mars, og da har vi jobbet med hvordan vi kan ivareta brukerne mens vi holder stengt, sier Tore Sværen, konstituert daglig leder i Kirkens Bymisjon Rogaland.

Stengingen førte til et samarbeid mellom Bymisjonen og kommunen hvor Bymisjonen samlet inn mat og kommunen distribuerte det til brukerne.

– Vi åpnet kafeen igjen med én gang vi hadde mulighet til det. Vi har mellom 20 og 50 faste brukere når vi arrangerer frokost og middag. Dette er mennesker med et svakt nettverk. Hvis vi ikke klarer å opprettholde tilbudene sitter de igjen med fint lite, sier Sværen.

I likhet med Hjerte for Sandnes måtte også Bymisjonen avlyse årets julefeiring. Vanligvis har de julefest på Clarion Hotel Stavanger, hvor mellom 400 og 500 personer pleier å delta.

– Det var et enormt dilemma om vi skulle avlyse eller opprettholde arrangementet, men det viste seg at det ble umulig å gjennomføre, sier Sværen.

I stedet fikk alle de faste brukerne som ønsket det hjemsendt julegaver, julemat og personlige julekort. Til sammen ble det sendt ut 150 julepakker.

Sværen sier det har vært stor pågang fra folk som ønsker å bidra i Stavanger og Haugesund.

– Mange av dem som henvender seg er folk som både ønsker å hjelpe, men også trenger et sted å være selv. Vi måtte avvise mange i år fordi julefesten ble avlyst, noe som var helt forferdelig, men vi håper og tror vi er tilbake med det neste år, sier han.

LES OGSÅ: Ny rekord for Frelsesarmeens julegryter

Terskelen blitt lavere

I Haugesund har Bymisjonen noe de kaller Hjertejuletreet hvor de samarbeider med Nav og barnevernstjenesten. Det går ut på at familier skriver opp julegaveønsker på et hjerte og henger det opp på Bymisjonens juletre. Deretter kan folk plukke med seg hjerter og kjøpe ønskene som står skrevet på dem. Sværen opplyser at det ble kjøpt 950 gaver i 2019, mens det i år ble kjøpt inn hele 1840 gaver.

Han tror dette året har gjort noe med oss.

– Jeg tror terskelen for å spørre om hjelp har blitt lavere, for det er mer allment kjent at det er mange som har utfordringer. Dermed blir det mindre skambelagt, sier han.

Spesielt i tilknytning til julen får Bymisjonen mange henvendelser fra folk som sier de er ensomme. Sværen tror flere kjenner til ensomhet nå, på grunn av samværsregler, hjemmekontor og restriksjoner.

– Jeg tror det kanskje har oppstått en ny type aksept. Vi erkjenner at vi trenger hverandre på en annen måte, og mange føler at vi er i en spesiell situasjon hvor vi må yte litt ekstra, sier Sværen.

– Disse tingene har blitt tematisert på en annen måte i 2020. Å se hvor mye vi trenger hverandre kan være en fin konsekvens av korona, legger han til.

– Men kommer det til å vare?

– Vi er i stand til å lære og skape varige endringer. Det er ikke sikkert korona skaper varige endringer, men det gir oss forhåpentligvis noen erfaringer som jeg håper befester seg i oss.

Mer fra Dagsavisen