Nyheter

Har hatt fartskontroll ved 17 skoler denne uken

Når politibetjent Aleksander Naley stiller seg opp med fartsmåleren håper han at ingen blir tatt. Men denne uken fikk 42 sjåfører bot og to mistet lappen.

Mandag denne uken var det skolestart. Hvert år på denne tiden har politiet ekstra mange kontroller.

Fra mandag til torsdag hadde politiet hatt 17 kontroller ved skoler i distriktet. Fasiten så langt er 35 bøter for fart, fem bøter for mobilbruk og to gebyrer for manglende bilbelte.

– Det har ikke vært nedslående resultater så langt i år. Faktisk er det en drøm å ha kontroller ved skoler. Det er lite krangling og sjåførene har større forståelse for at vi er der.

Tradisjon hvert år

– Det er en tradisjon at politiet er ekstra til stede og synlige ved skoler på denne tiden av året. Vi ønsker å sikre skoleveien for barna våre og minne folk om å være oppmerksomme, sier Naley.

Når RA snakker med Naley, står han ved Bybrua i Stavanger og «skyter», som han sier. Kort tid etter samtalen, dukker «fangsten» opp på Twitter-kontoen til Sør-Vest politidistrikt: 13 fartsbøter. Høyeste hastighet ble målt til 70 kilometer i timen i 50-sonen.

– Vi er ikke bare ved skolene. Det handler om å trygge veiene for skolebarn og andre myke trafikanter på denne tiden av året, forteller Naley.

Når politibetjenten rigger seg til ved strategiske punkter for å måle farten din, håper han at ingen blir tatt.

– Intensjonen er ikke å ta flest mulig. Målet er å få folk til å holde fartsgrensene. Noen ganger er vi ute og tar ingen – det er helt topp, sier Naley, og minner om at fartsgrensen er makshastighet.

– Husk å være veldig oppmerksom på barn langs veien. De har ikke trafikkforståelse og er veldig uforutsigbare. De kan plutselig finne på å løpe ut i veien eller falle.

LES OGSÅ: Mener regjeringen lukker øynene: Krever konkrete tiltak mot ungdomsran (+)

Så mye koster det å kjøre for fort

I listen under ser du hva du må betale hvis du kjører for fort og fartsgrensen på stedet er 60 km/t eller lavere:

  • til og med 5 km/t kr 800
  • til og med 10 km/t kr 2 100
  • til og med 15 km/t kr 3 800
  • til og med 20 km/t kr 5 500
  • til og med 25 km/t kr 8 500

Når fartsgrensen på stedet er 70 km/t eller høyere, må du betale dette:

  • til og med 5 km/t kr 800
  • til og med 10 km/t kr 2 100
  • til og med 15 km/t kr 3 400
  • til og med 20 km/t kr 4 700
  • til og med 25 km/t kr 6 400
  • til og med 30 km/t kr 8 500
  • til og med 35 km/t kr 10 200

Når fartsgrense på en motorvei er 90 km/t eller høyere, må du betale dette:

  • 36 km/t til og med 40 km/t kr 10 650

Kilde: Politiet.no

Sikring av barn i dag og på 70-tallet

Når politiet er ved skolene kontrollerer de også sikring av barn i biler.

– Foreldre er veldig interessert i at barna deres skal være trygge i bilen. Oftest er alt greit, men vi ser at noen har feilmonterte barneseter. Men holdningene er helt andre enn fra 70-tallet med den berømte «hattehyllen»,. Det viser også statistikken. Langt flere barn døde i trafikken på 70-tallet ennå nå sier Naley.

2015–2019 ble 136 barn og unge drept eller hardt skadd i trafikken. I 2019 var det ingen barn som døde, ifølge politibetjenten. Til sammenligning døde 101 barn under 16 år i trafikken i 1970.

LES OGSÅ: Politiet er bekymret: – At 13-åringer raner 11-åringer skal aldri skje (+)

Sjekker også dette utover høsten

Utover høsten lover Naley at politiet vil ha mopeder, lett motorsykkel og elsparkesykler i søkelyset. Politiet skal ut på skolene og kontrollere.

– Før var moped det vanligste. Nå er mitt inntrykk at de fleste har lett motorsykkel. På videregående er det ikke alle som er like modne. Skolebesøkende handler også om å bygge gode holdninger, sier Naley.

Mer fra Dagsavisen