Nyheter

Han er den nye OTD Energy-generalen

NAVN I NYHETENE: I tillegg til olje og konferanser er Torbjørn Olufsen opptatt av sjakk og fotball. Når han skal ta store beslutninger drar han gjerne til Orlando.

Hvem: Torbjørn Olufsen (53)

Hva: Er ny prosjektleder for energimessen OTD Energy. Grunnlegger av Conventor hvor han også er forretningsutvikler.

– Gratulerer med jobben som ny messegeneral for OTD Energy. Fortell litt hva messen går ut på.
– Det er en norsk oljemesse for norske selskaper. Det er en endring i oljeindustrien. Nye energiformer kommer. Da er det viktig at messen gjenspeiler dette. Derfor har vi med «Energy». Messen er en markedsplass hvor en deler, selger og kjøper teknologi og tjenester.

– Hva er forskjellen på OTD og ONS?
– ONS er en global, internasjonal energimesse. OTD er for den norske delen, rettet mot de norske industriklyngene. OTD fremmer det særskilte. ONS er mer en politisk arena. Den er kjempeviktig for Stavanger, Norge og verden. ONS setter et globalt fotavtrykk. Det heier vi på. Likevel er det rom for to messer, én i året. OTD alternerer mellom Stavanger og Bergen, for å ikke gå i konkurranse med ONS. Neste OTD Energy er oktober 2021.

– Hva betyr messen for Stavanger-regionen og bedriftene?
– I stedet for å jobbe med én til én og oppsøkende salg, har man her muligheten til å møte 20–50 kunder og samarbeidspartnere på én gang. Det er en rasjonell måte å drive markedsføring. Bedriftene ser hva som rører seg i de andre bedriftene, hva konkurrentene holder på med. Det er en effektiv måte å drive butikk på. Jeg har jobbet i Conventor i 20 år. Folk sitter i «siloen» og holder på med sitt. Her handler det om å få dem opp fra «siloen». Da møter man framdrift. Slike messer er viktig for energihovedstaden Stavanger. Skal man ha den posisjonen, må man få næringen til å komme til Stavanger. Skape forretning, generere arbeidsplasser. Ringvirkningene er store for hele samfunnet og byen – for hoteller, catering, taxinæringen, kulturen. Tilbakemeldingene fra disse bransjene er utrolig gode. De trenger dette. Vi trenger noe å se fram til.

– Hvordan vil du sette ditt preg på OTD Energy?
– Min jobb er å bygge bruer. Jeg vil vinkle ting på en annen måte enn før. Før var det business. Jeg vil utfordre miljøene enda mer til å ta posisjoner. jeg vil jobbe med å trekke inn andre bransjer, interesseorganisasjoner og fagorganisasjoner, andre næringer – som forskning og kultur. Olje og gass kanskje den største forbrukeren og sponsoren av kultur. Uten olje og gass hadde man ikke hatt et konserthus i Stavanger.

– Hvor stor blir OTD i 2021?
– Vi har et mål om 15.000-20.000 deltakere. Tallet er oppjustert på grunn av alle de gode tilbakemeldingene vi har fått. Mange er interessert. Messen blir 6000 kvadratmeter. En stor messe. I tillegg jobber vi for å kjøre andre parallelle fagkonferanser opp mot OTD. Siden vi ønsker å gå enda tettere på andre bransjer. OTS være en katalysator for hele regionen.

– Flere mener det er på tide å sette en sluttdato for «oljå». Er det en trussel mot bransjen og velferdssamfunnet? 
– Jeg tror ikke det. Alle spør hva skjer etter «oljå». Teknologien blir billigere og bedre. Markedet velger alltid det som er billigst og best. På norsk sokkel handler det om lett tilgjengelig olje. De store, enkle feltene er funnet. Det er behov for olje i mange år framover. Ikke bare til drivstoff, men til mange andre ting, som klær. Vi kan ikke bare skru av. Så handler det også om å få mer sol, vind og kanskje thorium – tenk om Norge kunne begynne å produsere det.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Den ultimate lykken er å sitte alene, ved en stor kulp og få den største ørreten. Å være hjemme hos familien og at alle har det godt.

– Hadde du noen barndomshelter?
– Ja. Jeg spilte sjakk. Garry Kasparov var stor. Pluss fotballspillere. Jeg er fra Kristiansand, så det var Start som gjaldt. I tillegg til QPR i England. Jeg skrev brev til klubben og fikk autografer. En kjekt tid.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg har alltid dårlig samvittighet for at jeg ikke trener mer.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Jeg liker å holde meg i bakgrunnen. For å få meg et skikkelig «friminutt» drar jeg til Orlando, Florida. Familien hadde hus der før, men ikke nå. Jeg drar likevel. Jeg ble glad i Florida og USA. Fascinert av hvor gode de er til å organisere konferanser, konserter og massive messer. Der får jeg inspirasjon. Jeg drar til Orlando en ukes tid når jeg skal ta store beslutninger i livet.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Barack Obama, Garry Kasparov og Erik Mykland. Det hadde blitt festlig.

Mer fra Dagsavisen