Nyheter

Hadia Tajik tok turen til Rosenberg

Regjeringen og opposisjonspartiene er enige om en skattepakke til oljenæringen som skal sikre både arbeidsplasser og et gradvis grønt skifte.

Nestleder i Arbeiderpartiet og partiets finanspolitiske talsperson, Hadia Tajik, besøkte Rosenberg Worley i dag. Anledningen var at regjeringen og opposisjonen på Stortinget er enige om tiltak som kan koste staten 8 milliarder kroner i reduserte skatteinntekter fra oljeselskapene. De har bestemt at den såkalte friinntekten, som er et særskilt skattefradrag på investeringer som oljeselskapene nyter godt av, skal økes til 24 prosent.

– For Ap var det viktig både å få frigjort pengene for å skape arbeidsplasser i Norge, og å få til et bredt forlik på tvers av partiene. Vi ønsket ikke en polarisert debatt, men heller en stabilitet rundt rammebetingelsene til det som er landets viktigste næring, sier Tajik til RA.

LES OGSÅ: Krisemøte: Ingen garantier fra Tina Bru til ONS (+)

Må bruke årene godt

Ap-nestlederen mener at det viktigste er at pengene som nå har blitt frigjort går til å sikre arbeidsplasser i Rogaland og ellers langs Norgeskysten. Tajik har en klar forventning til oljeselskapene om hvordan pengene skal brukes, og det er å sikre oppdrag for blant annet Rosenberg, som er hennes fars gamle arbeidsplass.

– Vi har fått gjennom en avtale mellom arbeidsgiversiden, arbeidstakersiden og myndighetene, som omhandler hvordan man skal sikre flere faste ansettelser og flere lærlinger. På denne måten bygges det et kompetansemiljø på lengre sikt som og har overføringsverdi til fornybare industrier, sier Tajik.

Hun mener at Norge hadde risikert å tape tusenvis av arbeidsplasser dersom politikerne ikke hadde våget å bruke et så kraftfullt grep.

– De neste fem til ti årene må brukes godt, og det gjelder både politikerne og industrien. Noe av grunnen til at vi er i denne situasjonen nå er at leverandørindustrien nesten bare har oppdrag fra olje- og gassnæringen. De har ikke oppdrag som skaper nye arbeidsplasser knyttet til fornybare industrier, sier Ap-nestlederen.

LES OGSÅ: LO er bekymret for at ungdom kan bli utnyttet i sommer (+) 

Mot et grønt skifte

Stortinget har ikke kun fått til en skatteendring. Mandag ble politikerne enige om kravene til kutt i klimautslipp på sokkelen skjerpes. Den skal kuttes med 50 prosent innen 2030. I tillegg skal det kreves nullutslippsteknologi på offshorefartøy, og få opp tempoet knyttet til karbonfangst og -lagring til hydrogen, havvind og elektrifisering.

– Fra vår side er det ment å være en helhet i dette som skal bidra til det grønne skiftet. Slik vi ser det går veien til det grønne skiftet gjennom oljearbeideren og industriarbeidere. Ved å sikre deres kompetanse og stille økte krav til klimakutt på sokkelen, bidrar det til å beholde arbeidsplasser og kutte utslipp, sier Hadia Tajik.

LES OGSÅ: – Veldig viktig å få en fot innenfor (+) 

Har troen

Markedssjef i Rosenberg Worley, Ivar Sløveren, sier at verftet har fulgt debatten om oljepakken på avstand siden den ikke berører Rosenberg direkte.

– Vi håper at dette betyr at operatørene setter i gang med de prosjektene de har hatt på planleggingsblokken, og som de har holdt tilbake en stund.

– Jeg tror det er en fordel å ha kontinuitet i arbeidet, for lange perioder uten aktivitet kan være veldig skadelig for industrien, sier han til RA.

– Jeg tror det kommer til å gå bra for oss, men det meste vil vi merke først om et år eller to når planleggingen har kommet så langt at det begynner å bli ekte prosjekter av det skattepakken sikrer, legger Ivar Sløveren til.

LES OGSÅ: Skyhøy politikerlønn i Stavanger, foreslår lønnstak (+) 

– Vi er bekymret

SV valgte å trekke seg ut av forhandlingene av skattepakken for oljenæringen, og gruppeleder for Stavanger SV, Eirik Faret Sakariassen, frykter at oljenæringen vil fortsette å utvikle arbeidsplasser som er oljerettet i stedet for å se på andre muligheter.

– Bedriftene vil ikke ha muligheten til å skape arbeidsplasser innen grønn industri dersom de har fulle ordrebøker av oljeprosjekter, sier Sakariassen, som også er vara på Stortinget.

– Vi er også bekymret for at arbeidet ikke skal ende opp i Norge, og at eierne skal ta utbytte framfor å sørge for flere arbeidsplasser, legger Sakariassen til.

SV-politikeren er klar over hvor viktig industrien er for regionen, men skulle gjerne sett at midlene ble brukt på nullutslippsteknologi, vindkraft til havs, batteriteknologi og solceller.

– Kompetansen disse arbeiderne besitter kan brukes til mye, sier han.

Mer fra Dagsavisen