Nyheter

Grå nasjonaldag

Ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt er det lav risiko for å svette i bunaden på årets 17. mai. Men selv om det starter grått og kaldt kan det bli finere utover.

– Jeg har ikke den kjekkeste meldingen å komme med, og det blir ikke veldig trivelig vær 17. mai i Stavanger og omegn, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Lars Andreas Selberg, til RA. Det er lite som tyder på at det blir strålende 17. mai-vær i denne delen av landet.

– Det er litt vanskelig å melde hvordan været vil bli helt korrekt på selveste 17. mai. Det er i overgangen til et nytt værregime, men dagen vil starte våt og kjølig, sier Selberg.

Det ser ut til at temperaturene er lave gjennom hele dagen, og Selberg tror ikke det blir varmere enn 5-6 grader i Stavanger.

– Hvis vi er heldige så kan solen titte fram i løpet av nasjonaldagen. Trenden tilsier at det kan bli litt bedre vær utover dagen, sier han.

– Kan det bli perfekt bunadsvær? 

– Man slipper i hvert fall å svette i bunaden, for det kommer til å bli kjølig, sier Selberg. Selv om vi er litt uheldige på Vestlandet, trøster vakthavende meteorolog med at det ikke blir vær å skryte av andre plasser i landet heller.

– Det er ingen som får 20 grader og sol, så det vil være ganske kaldt i hele Norge, sier Selberg.

LES OGSÅ: Slik blir 17. mai i Stavanger

Det er lys i enden av tunnelen

Helgen starter med et stort lavtrykk som kommer fra Finnmark. Lavtrykket beveger seg sørover, og vil føre til at temperaturene synker.

– Natt til lørdag er det forventet at Stavanger er på sitt kjøligste. Det vil ikke være mer enn rundt fire grader i kommunen, og snøgrensen er kun på noen hundre meter. Derfor kan man oppleve at det blir hvitt i indre strøk, sier vakthavende meteorolog.

Selberg forteller at utover dagen blir det ganske vått og kjølig. Dersom man har tenkt seg på fjelltur, enten lørdag eller søndag, påpeker han at man bør være forsiktig.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor snøgrensen går, men man skal ikke høyt opp i fjellet før man kan møte på snø og at det ser vinterlig ut. Derfor er det viktig å tenke seg om før man reiser over fjellet, spesielt med sommerdekk, sier han.

Vakthavende meteorolog kan likevel love at det er lys i enden av tunnelen.

– Selv om det fortsatt er langt fram i tid, kan jeg bekrefte at trenden for temperaturen blir bedre. Det er stor sannsynlighet for at det snart blir tørt og ganske fint, så man har noe å glede seg til i Stavanger, sier Selberg. Han mener temperaturene snart vil dra seg opp mot 15 grader.

LES OGSÅ: Fortsatt barnas dag

Kald mai-måned

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Helga Therese Tilley Tajet, kan opplyse at været som har herjet i Stavanger og omegn de siste to ukene, ikke er helt normalt.

– Været som har vært fra 1. mai til 13. mai er under normalen. På Sola har årets maimåned så langt vært blant de ti kaldeste noen gang, sier hun.

– Det har vært en veldig kald mai hittil, men det gjelder for mange steder i landet, legger Tilley Tajet til.

Mer fra Dagsavisen