Nyheter

Gir 40 millioner kroner til frivillige organisasjoner

Regjeringen bevilger 40 millioner kroner til mer enn 140 prosjekter i Norge. Pengene er øremerket informasjonstiltak rettet mot innvandrerbefolkningen i regi av frivillige organisasjoner.

Én av organisasjonene som får innvilget søknad om midler fra regjeringen er Albertine i Kirkens Bymisjon Rogaland i Stavanger. De er et tilbud for alle som selger eller har solgt seksuelle tjenester, uavhengig av kjønn, nasjonalitet og livssituasjon, og som har vært offer for menneskehandel.

– Det er kjempebra, og vi er veldig fornøyde med å få innvilget søknaden, sier sosialkonsulent i Albertine, Cecilie Guldbrandsen til RA. Hun søkte om en halv million kroner, og det får tilbudet nå av regjeringen.

– Vi har jobbet systematisk med smittevern siden mars 2020, og vi ser at det er et behov for at folk oppdateres rådene som kommer fra myndighetene, sier hun.

I 2020 bevilget regjeringen 26,6 millioner kroner til informasjonstiltak rettet mot innvandrerbefolkningen i regi av frivillige organisasjoner. I desember ble det bevilget 20 millioner kroner for 2021 og nå har regjeringen besluttet å bevilge ytterligere 20 millioner kroner i tilskudd til slike informasjonstiltak. Totalt 40 millioner kroner fordeles til mer enn 140 prosjekter rundt om i landet.

– Det betyr mye for oss å få pengene. Jeg tror det er lurt av regjeringen å bevilge penger til de organisasjonene som er i direkte kontakt med målgruppene. Vi har kontakt med dem, og de har tillit til oss. At vi til en hver tid kan jobbe med å gi dem informasjon vil gjøre arbeidet mer effektivt, og tilgangen til disse gruppene er en stor fordel, sier Guldbrandsen.

Albertine har søkt om midler til en stilling på 50 prosent, men Guldbrandsen forteller at pengene vil bli fordelt på tre stillinger – sykepleier, sosialkonsulent, og lederen for tiltaket.

– Det er for at vi kan sikre best mulig smittevern i de tre stillingene, sier hun.

LES OGSÅ: Dette kan du finne på i vinterferien

– En enorm ressurs

Gruppeleder i Stavanger Venstre, Jan Erik Søndeland, synes det er kjempebra at regjeringen har besluttet å bevilge mange millioner kroner til frivillige organisasjoner i landet.

– Det er slik vi spiller på lag med folk, og det er viktig å nå ut til forskjellige miljøer, sier han til RA.

– Kommunene trenger ikke gjøre alt på egenhånd, og frivilligheten er en enorm ressurs, legger han til.

Søndeland vil ha enda mer samarbeid med frivillige organisasjoner i årene framover – også etter koronapandemien.

– De gjør en fantastisk jobb med å nå ut til ulike miljøer, og kan vi styrke dem med enda mer finansiering kan de få til så mye mer, sier han før han fortsetter:

– Venstre vil alltid spille på lag med de frivillige organisasjonene. De gjør en uvurderlig jobb i lokalsamfunnet vårt.

LES OGSÅ: Over 100 koronapasienter på norske sykehus for første gang siden januar

Viktig å få ut informasjon

Gruppeleder i Stavanger KrF, Henrik Halleland, er enig med Søndeland.

– Staten klarer ikke å nå alle miljøer, så organisasjonene gjør en viktig jobb, sier han før han fortsetter:

– Det er ikke kun nordmenn i Norge, og bare i Stavanger finnes det rundt 180 nasjonaliteter.

Også Høyre-politiker Morten Landråk Asbjørnsen mener man må bruke organisasjonene for å få ut budskapet, til tross for at han mener at både stat og kommuner gjør et godt informasjonsarbeid.

– Organisasjonene er flinkere på enkelte ting, og det viktigste er at alle får den informasjonen de trenger slik at vi får begrenset spredningen av koronaviruset, sier han.

Mer fra Dagsavisen