Nyheter

Går en tøff julebordsesong i vente

Clarion Hotel Stavanger pleier å ha 80 prosent belegg på julebordsesongen på denne tiden av året. Nå er det bare 40 prosent. NHO Rogaland slår alarm om bedrifter i bransjen som risikerer konkurs, og oppfordrer bedrifter som kan til å booke julebord nå.

– Det er beinhardt. Absolutt. Julebordsesongen blir ikke som tidligere i det hele tatt, forteller hotelldirektør Odd Petter Meinseth ved Clarion Hotel Stavanger.

Vanligvis er de store salene på hotellet fullbooket inn mot jul. Store selskaper skal gjøre stas på sine ansatte. Slik er det ikke i går. Koronapandemien gjør at selskaper dropper julebord.

– Det er veldig stille. Belegget skulle vært på 80 prosent på denne tiden, men det er på 40 prosent. Generelt er november og desember gode inntektsmåneder for oss. I år er de inntektene borte. Vi merker at bedriftene holder igjen, sier Meinseth.

###

Julebordene til de store selskapene med flere hundre deltakere utgår i år hos Clarion Hotel Stavanger og hotelldirektør Odd Petter Meinseth. Det er vanligvis gode inntekter for hotellene. Foto: Arne Birkemo

LES OGSÅ:  – Skal ikke mye til før vi får et større utbrudd (+)

Rogaland sliter mer

Ifølge en fersk medlemsundersøkelse gjort av NHO, svarer 42 prosent av reiselivsbedriftene i Rogaland at de opplever en reell risiko for å gå konkurs. Tallet på landsbasis er 35 prosent.

48 prosent av reiselivsbedriftene i Rogaland har planer om oppsigelser som følge av korona-viruset. Tallet på landsbasis er 36 prosent.

23 prosent av  reiselivsbedriftene i Rogaland har gjennomført oppsigelser. Tallet på landsbasis er 19 prosent.

29 prosent av  reiselivsbedriftene i Rogaland har likviditetsproblemer. Tallet på landsbasis er 25 prosent.

Direktør i NHO Rogaland, Tone Grindland, er bekymret.

– Rogaland er betydelig verre enn resten av landet. Hvorfor er vanskelig å svare på, men mange bedrifter har rettet seg mot et internasjonalt marked, som nå er falt bort, sier Grindland.

Tone Grindland, regiondirektør NHO Rogaland

Tone Grindland, direktør i NHO Rogaland. Foto: NHO

LES OGSÅ: – Under nedstengningen tror jeg mange kvinner følte at vi hoppet 30 år tilbake i tid (+)

– Book nå

NHO-direktøren ser at mange bedrifter avlyser julebordet. Samtidig oppfordrer hun alle bedrifter som har planer om å arrangere julebord om å booke nå. Ellers kan det hende at det ikke er noe sted å booke – på grunn av konkurser.

– Når nesten halvparten vurderer å si opp folk og 42 prosent mener konkursfaren er reell, så trenger disse bedriftene signaler om at det kommer inn bookinger og bestillinger, sier Grindland og kommer med et eksempel på løsning for bedriftene.

– I Trøndelag var det en rørleggerbedrift som ikke ville samle alle ansatte på ett sted. I stedet kunne de ansatte gå ut og spise julemat for en 1000-lapp og få pengene igjen.

LES OGSÅ: Seks nye smittetilfeller i Stavanger – skoleklasse holdes hjemme

Bønn til bedriftene

Hanne Berentzen, Ostehuset-gründer og styremedlem i NHO Reiseliv Rogaland, frykter Stavanger kan bli «matfattigere».

– Ostehusets verden er ikke sikker. Det gjelder også mange andre i denne bransjen. Jeg vil ikke spå hvor mange konkurser vi kommer til å se, men Stavanger står i fare for å bli «fattigere» på kultur og mat, sier Hanne Berentzen.

– Privatpersoner går ut, men bedrifter tør ikke arrangere noe. Jeg oppfordrer bedrifter som har råd til å finne alternative julebordløsninger, sier hun.

###

Hanne Berentzen, Osterhuset-gründer og styremedlem i NHO Reiseliv Rogaland. Foto: Arne Birkemo

LES OGSÅ: Nok koronautstyr for flere måneder - men hva med nok folk? (+)

Rekordsommer

Tilbare på Clarion Stavanger sier direktør Meinseth at hotellet overlever med et 40 prosents belegg.

Hotellet har noe møteaktivitet. Dessuten var sommeren god.

– Faktisk den beste på våre 20 år i byen. Vi ser også at mange fra Rogaland bruker oss i helgene. Det er gledelig, sier Meinseth, som lover flere spennende og nye konspeter for å lokke gjester til hotellet i tiden som kommer framover.

Quality Airport Hotel Stavanger er en av de største på julebord i regionen.
 
Hvert år arrangerer hotellet julebordshow med 700 personer i salen over seks kvelder.

– Det er godt over 4000 personer hver julebordsesong. Nå blir det dessverre ingenting av det, sier Lars Øyvind Roalkvam, regiondirektør i Quality Hotel Region Stavanger.
 
Julebord knyttet til store bedrifter blir det veldig lite, eller ingenting av i år, mener Roalkvam.
 
– 2020 må vi bare komme oss igjennom. Så får vi komme for fullt tilbake i 2021, sier regiondirektøren.
 
Roalkvam tror likevel på noe julebord-inntekter. Familiejulebord-konseptet går som normalt. I tillegg håper han på flere private julebord.
 
– Jeg tror at inntekter fra familiekonseptet blir noe redusert i år, fordi det ofte er besteforeldre som samler familien – og besteforeldre er oftest i risikogruppen for koronaviruset. Mange er nok mer forsiktige i år, sier Roalkvam.
 
Quality-hotellene har permittert ansatte, men så langt er ingen mistet jobben.
 
– Vi har ikke gått til oppsigelser, men vi må hele tiden vurderer det, sier Roalkvam.

Det er ikke barejulebord som gjør det tøft for hotellene. De store konferansene med flere hundre personer er helt borte på grunn av koronapandemien. 
 
– Likevel har vi  konferanseaktivitet. Det er ikke helt tomt. På ingen måte. Men vår bransje er en av de bransjene som rammes hardest av koronapandemien. Vi er bekymret, men ikke trådløse. Vi skal komme oss gjennom dette, men om det er samme ståa i 2021 så er det ikke mange av oss tilbake, sier Roalkvam.

LES OGSÅ: Slik vet man at andre bølge er på vei (+)

Herlige Stavanger: – Vi fyller de stolene vi har

Leif Hovland, daglig leder i Herlige Stavanger med en rekke restauranter i byen, har tro på en helt grei julebordsesong.

– Prognosene våre sier at vi kommer til å fylle de stolene vi har, men antall stoler er færre en vanlig. I et lokale som tar

40 personer kan vi nå kun ta 20. Det blir en helt annen omsetning enn det vi er vant med, sier Hovland til RA.

– Vi får jo høre at mange selskaper ikke ønsker å ha julebord-arrangementer på denne siden av året, forteller

Hovland, som også ser at bedrifter deler seg opp i mindre grupper.

NHO-tallene om konkursfrykt og oppsigelser kommenterer han følgende:

– Vi har ingen planer om å si opp folk, men vi følger nøye med på utviklingen, sier han.

Mandag la regjeringen fram nye forslag til hjeletiltak for reiselivsbransjen.

For høsten 2020 foreslår regjeringen å opprette en egen kompensasjonsordning på inntil 1 milliard kroner for reiselivsbedrifter med stort omsetningsfall.

Oslo 20200921. 
Næringsminister Iselin Nybø holder pressemøte på operataket om viktige nyheter til reiselivet.
Foto: Heiko Junge / NTB

Næringsminister Iselin Nybø (V). Foto NTB

Reiselivet får dessuten 250 millioner kroner mer til omstilling, og det foreslås en egen tilskuddsordning for kommunene på 200 millioner kroner der også reiselivsbedrifter kan søke.

– Situasjonen i reiselivet er svært utfordrende, og den vil fortsette å være det i tiden fremover. Regjeringen vil derfor innføre en ny kompensasjonsordning for reiselivsbedrifter med stort omsetningsfall på inntil 1 milliard kroner, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

LES OGSÅ: Bredden fortviler: – Alt for mange kommer til å slutte (+)

Gjelder fra september til desember

Den foreslåtte ordningen vil gjelde fra september til og med desember 2020, og innebærer at staten dekker en andel av reiselivsbedriftenes faste, uunngåelige utgifter. Ordningen vil gjelde for overnattingsbransjen, serveringsbransjen, formidlingsbransjen (som reisearrangører og lignende), og deler av bransjene for passasjertransport og opplevelser. Messe- og konferansearrangører foreslås også innlemmet i ordningen.

– Mange i reiselivet og arrangementsmarkedet ser mørkt på høst- og vintersesongen. Ingen vet hvor lenge dagens situasjon vil vedvare. Vi gjør dette nå for å unngå konkurser og opprettholde aktiviteten i særlig hardt rammede bransjer, sier Nybø.

Kompensasjonsordningen for reiselivet vil bygge på regelverk fra den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet, som ble avviklet 1. september 2020. Regjeringen vil gå i dialog med partene i arbeidslivet for å utarbeide de videre detaljene.

Mer fra Dagsavisen