Nyheter

Frykter oljejobber ryker

69 prosent av tillitsvalgte i oljenæringen sier bedriften deres har iverksatt eller vurderer permitteringer eller nedbemanninger. – Dramatiske tall, sier Tekna-presidenten.

I en spørreundersøkelse Tekna har gjennomført blant sine tillitsvalgte, svarer 69 prosent i oljebransjen at virksomheten de jobber i har iverksatt eller vurderer permitteringer eller nedbemanninger. Det er en økning på 11 prosent side mars i år.

– Dette er dramatiske tall. For oljenæringen er nedbemanning- og permitteringstallene allerede på nivå med forrige oljekrise, og det har skjedd på kort tid. Undersøkelsen er basert på tillitsvalgte i 64 bedrifter, som representerer rundt 10.000 Tekna-medlemmer, sier Lise Lyngsnes Randeberg, president i fagforeningen Tekna.

LES OGSÅ: Satser stort på hydrogen: – Rogaland kan bli pioner-fylket (+)

– Ved forrige oljekrise i 2014 tok det tre år før man nådde toppen. I nåværende krise ble den toppen allerede passert i mars. Man kan virkelig begynne å lure på hva toppen blir denne gangen, forteller Randeberg overfor RA.

– Hvor lenge krisen varer, vet ingen. Jeg frykter den blir langvarig dersom tiltak fra regjeringen ikke kommer på plass. Det er stor uro blant våre medlemmer. Jeg er mest bekymret for leverandørindustrien, sier Randeberg.

Forrige oljekrise startet sommeren 2014. Utover 2017 begynte pilene å peke oppover igjen.

– Ved forrige oljekrise kunne selskapene kutte 20–30 prosent. Nå er det ingenting å gå på. Det er kuttet til beinet. I tillegg har selskaper ikke hatt tid til å legge opp kapital, sier Randeberg.

LES OGSÅ: Krisemøte: Ingen garantier fra Tina Bru til ONS

– Avgjørende krisepakke

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, mener krisepakken som kommer fra regjeringen blir avgjørende.
– Vi håper å få på plass en pakke som utløser nye prosjekter. Slik at vi får sysselsetting i hele verdikjeden. Lykkes vi med det, blir omfanget av permitteringer betydelig mindre. Lykkes vi ikke, vil bransjen tape mye kompetanse. Da er jeg redd for at det kommer mange permitteringer i sommer, og at mange selskaper blir nødt til å si opp folk, sier Alfheim til RA.

– I mange prosjekter er det allerede investert milliarder. Dette er urealiserte verdier. Det er viktig å hode sysselsettingen oppe, sier Alfheim.

LES OGSÅ: 1252 færre arbeidssøkere i Rogaland den siste uken

LO: – Dette må krisepakken inneholde

Regionleder i LO Rogaland, Eirin Sund, er klar på hva som må være den røde tråden i krisepakken til oljeindustrien.
– Olje og gass må få skatteordninger som skaper aktivitet. Slik at de har økonomi til å gå i gang med planlagt aktivitet og prosjekter. Slik holder man folk i arbeid. Tilbakemeldingene vi får fra våre tillitsvalgte er at situasjonen er veldig dramatisk, sier Sund og legger til:

– Det er ikke snakk om å snikforbedre ordningene for oljebransjen. Dette er midlertidige ordninger. Det må til, fordi de langsiktige konsekvensene kan bli dramatiske, sier hun.

Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland, er også bekymret og mener krisepakken som nå diskuteres i Stortinget blir avgjørende.

– Mange bedrifter har tatt tilbake flere av sine ansatte, men i Rogaland får vi en topp til, oljebransjen. Når den kommer vet ingen. Foreløpig er det lite som tilsier at den kommer, men vi ser i den ferske medlemsundersøkelsen vår at tallene om forventende oppsigelser stiger mer i oljebransjen enn i andre bransjer. Kanskje er det stille før stormen akkurat nå. Oljepakken fra myndighetene vil ha mye å si for Rogaland, og kjempestor betydning for leverandørindustrien, sier Grindland.

Nav Rogaland har ikke tall på hvor mange som er permittert i oljeindustrien, fordi arbeidssøkende kategoriseres i yrkesgrupper, ikke næringsgrupper.

– I begynnelsen av koronautbruddet, i mars, fikk Nav mange varsler om permitteringer, men få av dem er realisert. Alle går og venter på hvordan situasjonen vil bli for olje- og gassindustrien. Høsten 2014, i forrige kriserunde, fikk Nav et ras med oppsigelser – og de ble realisert på kort varsel. Det mønsteret ser vi ikke nå, men det kan komme. Om krisetiltakene ikke virker, kommer det nok et nyt tras med varsler fra bransjen, sier Gustav Svane, seniorrådgiver i Nav Rogaland.

LES OGSÅ: Fjerdegenerasjon overtok Rolfsen-ledelsen da koronaen kom

Mer fra Dagsavisen