Nyheter

Frykter mer familieuro: – Dette er en situasjon hvor det kan eskalere

Både politiet og Krisesenteret er bekymret for hvilke konsekvenser koronasituasjonen kan få for allerede utsatte familier.

– Ja, vi er bekymret. Til vanlig har ungene sin hverdag mens foreldrene er på jobb, noe som gjør at mange overlever i dårlige familier. Nå har ikke ungene de trygge voksne de vanligvis finner i skolene og i barnehagene. En 5-åring ville kanskje fortalt det til de voksne i barnehagen hvis noe vondt skjer hjemme, men nå har de ikke den muligheten. Dessuten er de kanskje for små til å ringe bekymringstelefoner. Så nå er det en dobbel bekymring; at barna har det verre og at vi ikke får fanget det opp, sier leder for Krisesenteret i Stavanger, Monica Velde Viste.

Krisesenteret har åpent som vanlig og tar imot dem som trenger det uavhengig av om de er smittet eller friske. Senteret tar imot både menn, kvinner og barn.

– Er de smittet må vi finne en løsning, men de får plass uansett. Vi har et såpass godt bygg at vi kan ha folk i karantene og samtidig holde alt annet smittefritt. Så at en er smittet eller er i karantene skal ikke være til hinder, sier Viste til RA.

– Vi kan ikke miste folk til partnerdrap eller ikke få ivaretatt barn fordi situasjonen er som den er, legger hun til. 

Hun vet at mange har mest lyst til å legge seg under dynen når kriser inntreffer, men sier det er viktig å prøve å opprettholde en så normal hverdag som mulig.

– Når den normale hverdagen faller vekk og folk går oppå hverandre kan det tære på selv de beste forhold. Er du en ressurssterk og psykisk frisk forelder har du mer kapasitet til å håndtere en slik situasjon. Men får du det til å gå rundt fordi ungene går på SFO og fritidsaktiviteter, så er det ingenting å gå på nå. Og når alt faller vekk blir ungene utrolig sårbare, sier Viste.

LES OGSÅ: Slik påvirker korona kollektivtrafikken: – Enorm nedgang (+)

Ingen terskel

Ifølge Viste er Krisesenteret i Stavanger det krisesenteret i landet som blir mest brukt av menn. Årlig tar de imot cirka 200 kvinner og 30 menn på senteret.

Foreløpig har ikke senteret merket økt pågang, men Viste er bekymret for at pågangen på telefon vil øke.

– Det vi ser om sommeren, og som vi forventer mer av nå, er at andre hjelpeinstanser stenger. Så jeg tror vi vil få flere telefonhenvendelser. Vi kan ikke drive med megling eller lage samværsavtaler, men vi kan gi gode råd, sier Viste.

– Hvor høy er terskelen for å ta kontakt med dere? 

– Det er ingen terskel, og du kan ta kontakt uansett hva slags form for vold du er utsatt for. Det vi vet er at dersom det først er vold i hjemmet, så eskalerer det nesten alltid på et tidspunkt. Og dette er en situasjon hvor det kanskje kan eskalere fortere. Derfor er det ingen terskel her, sier Viste, og legger til at det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite.

LES OGSÅ: Psykologenes hjemmekontortips (+)

Et prioritert område

Norunn Byrknes er familievoldskoordinator i Sør-Vest politidistrikt. Hun frykter at konfliktnivået kan øke i enkelte familier og samboerskap.

– Vi er spesielt bekymret for dem som har det vanskelig fra før av. Vi har ikke sikkerhetsventilene skole, barnehage og jobb nå, og derfor er det naturlig å tenke at konfliktnivået kan øke, selv om det fortsatt er litt tidlig å si noe om, sier Byrknes til RA.

Torsdag la Politiets nettpatrulje Sør-Vest ut et klipp på Facebook hvor Byrknes forteller at det er mange som er klare for å hjelpe dem som er utsatt for vold eller overgrep.

– Foreløpig er det ingenting som tilsier at antall henvendelser har økt, men vi ønsket å være tidlig ute med informasjon om at det finnes hjelp. Vi frykter at frustrasjonen kan bli større nå som en ikke får luftet seg på vanlig måte. Men først og fremst gjelder dette de familiene som har hatt det vanskelig tidligere, sier Byrknes.

Hun sier skoler og barnehager har vært viktige meldere for politiet, men at de nå ikke har mulighet til å fange opp i like stor grad som tidligere. Derfor ber hun alle andre følge ekstra godt med og ikke være redd for å ta kontakt med politi eller barnevern.

– Kanskje barnevern og politi har informasjon om familien fra før, slik at det du forteller setter i gang tiltak. Det er viktig at vi viser omsorg for hverandre nå, og i disse dager har man en ekstra god unnskyldning til å sende en melding og høre om alt er bra, sier Byrknes.

– Dette er et prioritert område selv om vi er i en spesiell situasjon. Vi trenger gode naboer nå, legger hun til.

LES OGSÅ: – Hvis kommunikasjonen ryker kan parforholdet også ryke (+)

Flere typer vold

Når det gjelder partnervold sier Byrknes at det kan være vanskelig nå som mange ikke kan gå på jobb.

– Å bli permittert kan være tøft for mange. Det betyr ikke at en utøver vold fordi en har blitt permittert, men har man allerede en vanskelig situasjon, og hvor man i tillegg blir permittert, så hjelper ikke det. Så de som har det vanskelig fra før av kan få det ekstra vanskelig nå. Det er der hjelpetelefonene kommer inn, sier Byrknes, og viser både til politiets 02800-nummer og Krisesenterets telefon - 51 53 06 23.

– Det kan sitte langt inne å ta kontakt når en blir utsatt for partnervold, men heldigvis er det mange som søker hjelp hos krisesentrene, sier Byrknes.

Krisesenteret opplyser på sine nettsider at alle mennesker som har opplevd vold, uavhengig av hvor lenge volden har vart, hvor alvorlig den oppleves, eller om den er fysisk, psykisk, seksuell eller økonomisk, får et tilbud.

– Noen synes det er vanskelig å svare på om de er blitt utsatt for vold fordi det ikke var fysisk vold. Nettsiden dinutvei.no sier litt om ulike typer vold, slik at du kan se hva det kan være, sier Byrknes.

– Du skal ikke gå rundt og være redd den du bor med, enten det er samboer, ektefelle, mor eller far. Sånn skal man ikke ha det hjemme.

Her kan du få hjelp:

* Mental Helses hjelpetelefon: 116 123.

* Foreldresupport: 116 123 (tast 2).

* Alarmtelefonen: 116 111.

* Bekymringstelefonen Voksne for Barn: 81003940.

* Politiet: 02800 eller 112 dersom det haster.

* Krisesenteret. Kvinner: 51 53 06 23. Menn: 51 53 22 27 (oppgi om du er smittet eller i karantene når du ringer).

* Se også Psykologforeningens tips dersom du trenger noen å snakke med.

Mer fra Dagsavisen