Nyheter

Frykter bedriftene vil bruker mindre penger på restauranter

Ostehuset-gründer Hanne Berentzen frykter bedriftene kommer til å bruke mindre penger på restaurantbesøk framover, samt at flere som jobber i sentrum vil ha hjemmekontor.

– Jeg lurer voldsomt på hvordan situasjonen blir. Akkurat nå, i ferien, er det turister som holder liv i oss, sier Hanne Berentzen, Ostehuset-gründer.

Ostehuset har tre restauranter, Domkirkeplassen, Storhaug og Jåttåvågen. Berentzen forteller at driften «går greit».

– Det ser lysere ut nå som vi har fått tre måneder ekstra med halv husleie på lokalene på Domkirkeplassen, sier hun.

Hun er spent på hva som skjer etter fellesferien. Om folk skal tilbake til kontorjobbene sine i sentrum, eller om det fortsatt blir hjemmekontor for mange. Flere hjemmekontor for folk som vanligvis jobber i Stavanger sentrum betyr færre aktivitet i sentrum.

– En ting er alle de som kommer på lunsj. En enda større bekymring er bedriftsmarkedet. Det er det jeg tenker på nå, forteller Berentzen.

LES OGSÅ: På dugnad for byfesten: – Du kan fortsatt kose deg selv om det blir annerledes (+)

– Tendensen er den samme etter enhver krise. Bedrifter strammer inn sosiale aktiviteter og restaurantbesøk. Det skal spares penger. Det kan påvirke hele restaurantbransjen. Situasjonen kan bli enda mer alvorlig for mange.

Utfordringene kan bli store, advarer Berentzen, som oppfordrer bedrifter til å bruke restauranttilbudet i Stavanger sentrum.

82,3 prosent med hjemmekontor

En undersøkelse gjort av Næringsforeningen i Stavanger i mai, viste at hele 82,3 prosent av de spurte bedriftene hadde brukt hjemmekontor for deler av de ansatte etter 12. mars – da Norge stengte ned.

Egil Hollund, kommunikasjonssjef i Næringsforeningen, sier det er vanskelig å si hvor stor andel av sentrumsjobbene som til enhver tid forblir hjemmekontor framover.

– Hjemmekontor er ikke noe nytt, men aksepten har blitt høyere. Før korona var trenden at sentrumslokaler var populære, og mange slet med å finne store nok lokaler. Nå trenger de kanskje færre kontorplasser, sier Hollund.

LES OGSÅ: Flere tomme butikker: – Vet ennå ikke konsekvensen av koronapandemien (+)

Kan påvirke sentrumsaktiviteten

– Dersom det blir folk på jobb i sentrum, så vil det påvirke aktivitetsnivået i Stavanger sentrum. Hvor mye er for tidlig å si. Mindre forretningsreising og ekstern møtevirksomhet vil også påvirke hoteller og restauranter. Spesielt i Stavanger har dette markedet vært viktig for byen, sier Hollund, som påpeker et annet utfall:

– Man kan også snu på det. I flere år har kontorlandskap vært tingen. Kanskje må bedrifter ha større avstand mellom ansatte i framtiden. Det kan føre til en trend i motsatt retning, poengterer Hollund.

Kartlegger hjemmekontor-behov

To store arbeidsgivere i sentrum er Stavanger kommune og fylkeskommunen. Ansatte i Stavanger kommune har siden 8. juni gradvis kunnet komme tilbake på kontorene sine.

– Hvordan dette med hjemmekontor vil bli praktisert i en mer normal arbeidshverdag vil ikke bli tatt stilling til før det er gjennomført en spørreundersøkelse blant de ansatte om erfaringene, sier Gunn Claire Westad, direktør for økonomi og organisasjon.

Undersøkelsen vil bli gjennomført i løpet av høsten.

LES OGSÅ: Spår flere korona-konkurser i utebransjen (+)

I fylkeskommunen er hovedregelen fortsatt at ansatte skal være fysisk til stede, forteller kommunikasjonssjef Elisabeth Huse. Hun forteller også at kommunen har sett på mulighetene til å løse eventuelt mer hjemmekontor i framtiden, men at ingenting er bestemt.

Mer fra Dagsavisen