Nyheter

Frp vil la folk drikke på offentlige strender, parker og brygger

– Poenget er å ikke gjøre vanlige innbyggere kriminelle.

Det sier Kristoffer Sivertsen i Stavanger Frp til RA.

Kommende torsdag, i formannskapet, foreslår Frp å åpne opp for å tillate drikking på offentlige samlingssteder. Forslaget kommer som en interpellasjon i møtet.

– Frp vil tillate at folk kan få nyte en flaske vin eller øl på brygger, i parker og på stender, sier Sivertsen og nevner Vaulen som et ypperlig eksempel på et slikt sted.

Bakgrunnen for forslaget er å gjøre norgesferien triveligere, samt lette på presset på uteserveringene i sentrum.

– Folk skal ferie hjemme og Norge i sommer. Å tillate nyting av alkohol på naturlige samlingssteder vil gjøre det triveligere for folk å feriere hjemme. I sentrum vil det være færre bord og stoler på uteserveringene. Dersom forslaget får flertall, vil det hindre at trengsel og kamp om de få plassene som er i sentrum. Det handler om å skape arenaer hvor folk kan møtes og ha det kjekt sammen, mener Sivertsen.

LES OGSÅ: Ja til takeaway-øl

– Forsvarlig uten fyll

Etter alkoholloven er det forbudt å drikke eller servere alkohol uten bevilling på gate, torg eller vei, i park eller på annen offentlig plass.

– Vi skal selvsagt ikke ha fyll. Dette må gjøres forsvarlig. Med dette forslaget kan vi i Stavanger sende et sterkt signal, legger han til. Frp-politikeren håper å få gjennomslag for forslaget før sommeren.
Ingen tidsbegrensing

Sivertsen ønsker ikke en tidsbegrensning på forslaget.

– Dette kommer til å fungere helt fint. Det er jeg overbevist om, sier Sivertsen.

Han vil ikke kalle det en snikinnføring.

– Nei. Oslo har lenge hatt en liberal holdning til dette, sammen med andre steder. Poenget er å ikke gjøre vanlige innbyggere kriminelle. At de kan nyte en øl uten å måtte kikke seg over skulderen. Det handler om å gi folk fleksibilitet og frihet, poengterer Sivertsen og fortsetter:

– Det handler om å skape arenaer hvor folk kan treffes og ha det kjekt sammen.

LES OGSÅ: Nå kan du få Lervig-øl levert hjem på døren

Ap er skeptisk 

– Uaktuelt å be politiet om å ikke følge loven.

Det sier gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige, om forslaget fra Frp.

Mossige sier er skeptisk til å tillate drikking av alkohol på steder som Vaulen, med forbehold om at han ikke har lest forslaget fra Frp og at han ikke har diskutert saken med gruppen.

– Det er uaktuelt å legge føringer for politiets arbeid. Å be politiet om å ikke følge loven kommer ikke til å skje, sier Mossige, som også mener timingen ikke er riktig.

– Vi har i en viss tid hatt unge som samler seg for å drikke ulovlig. Vi skal også være forsiktige til å legge opp til folkeansamlinger. Man vil ikke ha den samme kontrollen. Pandemien er ikke over, sier Mossige.

I 2016 tok Stavanger Ap til orde for et prøveprosjekt som tillater drikking på enkelte offentlige steder.

– Vi vil at det skal bli lov å sitte på bryggekanten og nyte en medbrakt pils. Vi tror dette vil fremme trivsel og sosialt liv langs bryggekantene, sa Aps Cecilie Bjelland til Aftenbladet den gang.

LES OGSÅ: Stavanger Ap vil tillate drikking på offentlig sted

Prosjektet skulle ha stramme rammer, både geografisk når på døgnet det er greit med en øl på brygga. Målet var å lage sosiale samlingsplasser i et Stavanger hvor det stadig bygges tettere.

– Dette forslaget var å skape naboskap i et område hvor det ikke var samlingsplasser. Det er fra en annen tid. Mye har skjedd der siden. Forslaget var under helt andre forutsetninger, kommenterer Mossige i dag.

LEDER: Øl er også jobber

KrF er imot uansett

KrF er heller ikke begeistret for Frp-forslaget. Henrik Halleland kaller det et dårlig tiltak.

– Jeg vet ikke om det går an å endre på lovverket. En slik sak må nok behandles under de alkoholpolitiske retningslinjene. KrF vil være imot om det går eller ikke, sier Halleland.

– Man er ikke nødt til å nyte alkohol på offentlige plasser. Man kan drikke brus og kaffe, sier Halleland.

LES OGSÅ: Nå får utestedene skjenke igjen

Mer fra Dagsavisen