Nyheter

Frisørsalonger utvider åpningstidene

Etter å ha holdt stengt i seks uker er det så stor pågang hos byens frisørsalonger at noen velger å utvide åpningstidene.

– Vi gjør det for å tilrettelegge for alle parter, sier daglig leder i Barokk Frisør i Stavanger, Åsbjørn Kvame til RA.

Etter at de fikk åpne salongen igjen, har tre av frisørene vært permittert. Nå ønsker Barokk Frisør å få alle ansatte tilbake i fullt arbeid.

– Vi ble enige om å strekke litt i begge ender av de vanlige arbeidstidene, slik at vi ikke er for mange på jobb samtidig. I tillegg ønsker vi å få unna alle kundene som har ventet på å få klippe seg. Listene for de seks ukene vi holdt stengt var fulle, sier Kvame.

Frisørsalongen har derfor åpent fra klokken 08.00 til 22.00 i en periode. De har vært heldige i situasjonen, og salongen må ikke holde åpent for å få endene til å møtes. Men, Kvarme tillater frisørene å jobbe inn egne tapte inntekter, dersom de ønsker det selv.

– Vi har muligheten til å sjonglere litt, men jeg passer på at de ansatte ikke overskrider lover og regler. Det er ikke verdt å gå på en smell, sier daglig leder.

Han tror at de kunne klart seg med å holde åpent i normal åpningstid, hadde det ikke vært for alle retningslinjer de får fra nasjonale myndigheter.

– Heldigvis har jeg en ansatt som tar seg av noen av hygienetiltakene som vask av toaletter og overflater. Han tar også telefonen, slik at vi ikke trenger å gå fra kundene våre. Hendene er allerede ødelagte av for mye desinfisering og vasking, sier Kvame.

– Vasking av arbeidsstasjoner og stoler gjør frisørene selv ettr hver kunde. Tiltakene er et ekstra stressmoment, men det går bra. Kundene er også flinke til å tilpasse seg alle regler, legger han til.

LES OGSÅ: Korona-krav:– Handler om at de som har kjøpt en gravemaskin skal slippe å skatte for den akkurat nå

En mental prøvelse

Det er ikke kun Barokk Frisør som velger å tilrettelegge for kundene i denne noe spesielle tiden vi er i. Daglig leder i Barberell Frisør, Christine Thorsen, forteller at frisørsalongen i utgangspunktet har faste åpningstider.

– Ettersom vi er selvstendige kan jeg styre det helt selv. Derfor har jeg jobbet til kokken ni enkelte dager, sier hun til RA.

Barberell Frisør ligger på Storhaug, og vanligvis stenger den klokken åtte i hverdagen.

– Det ligger litt i hjertet vårt å tilfredsstille kundene, så jeg tror mange arbeider mer enn vanlig nå, sier Thorsen.

Hun forteller at det har vært en mental prøvelse og mye usikkerhet rundt lockdownen, både for henne, salongen og de ansatte. På grunn av oppsparte midler har de likevel klart seg gjennom krisen så langt. Nå, etter flere uker med stengte dører, opplever Barberell Frisørsalong et etterslep av kunder.

– Det har vært et godt trøkk siden vi åpnet, og jeg klarer ikke å si nei til kundene, sier den daglige lederen.

Thorsen forteller at alle ansatte i frisørsalongen har jobbet utover vanlig arbeidstid på grunn av det økonomiske tapet de har hatt som følge av at de måtte stenge salongen 12. mars.

– Det at mine frisører og kollegaer nå jobber lengre dager enn normalt, handler både om å få økonomien opp og gå, i tillegg til vår takknemlighet for å endelig få være i arbeid igjen og ikke minst for å kunne tilfredsstille kundene våre. De er vi og salongen totalt avhengige av, sier hun.

– Vi har et etterslep av kunder som skulle hatt frisørtimer i løpet av denne perioden, men nå merker vi at ting begynner å normalisere seg noe. Det er en god følelse, legger Thorsen til.

LES OGSÅ: Asfalt-selgere står uten jobb og samlingssted

Har lange ventelister

Partner og eier av Hendrix Hair Stavanger AS, Jasmine Falnes, forteller RA at de har opplevd en utrolig stor pågang etter at de åpnet salongen igjen.

– Vi har nok opplevd ekstra stor pågang nå på grunn av 17. mai, men det er klart at vi merker det etter så mange uker stengt, sier hun til RA.

På Hendrix Hair er mange selvstendig næringsdrivende, og de tilpasser seg kundene.

– Vi jobber nok litt annerledes enn mange andre salonger, og har alltid vært fleksible. Hos oss er det opp til hver enkelt frisør om de ønsker å jobbe utenfor arbeidstid, sier hun.

– Kundene som skulle vært her før vi stengte, kommer nå. Vi har lange ventelister, og hver dag kommer det kunder som spør om ledige timer. Slik godt trøkk tror jeg de fleste i bransjen opplever, legger salongeieren til.

Falnes påpeker at å opprettholde smittevernskravene, som må utføres mellom kundene og underveis i salongen, gir også en ekstra travel arbeidsdag.

Ifølge Falnes har frisørsalongen klart seg fint gjennom korona-krisen, og hun mener det er takket være god hjelp fra ledelsen sentralt.

– De hjelper til og står virkelig på, sier salongeieren.

LES OGSÅ: Helseministeren fikk ny sveis hos gjenåpnet frisør

Ikke alle utvider åpningstidene

Studio Alf på Herbarium må forholde seg til senterledelsens beslutninger og kan derfor ikke tilby utvidet åpningstider. Daglig leder i frisørsalongen, Vigdis Fjeld, forteller RA at det hadde ikke en gang falt henne inn å holde åpent sent.

– Det har gått veldig fint for oss etter at vi holdet stengt i en periode, så det er nok en av grunnene til at vi ikke har tenkt på å utvide åpningstidene, sier hun.

– Jeg forholder meg til de lovene og reglene vi har. Det er så travelt og de ansatte yter hele tiden, så de må få lov til å trekke pusten litt, legger Fjeld til.

Mer fra Dagsavisen