Fra retten

Mann dømt til samfunnsstraff for overgrep mot 13 år gammel jente

En 22 år gammel mann er dømt for å ha hatt seksuell omgang med en 13 år gammel jente.

###

Overgrepene har funnet sted i 22-åringens bolig i Stavanger.

Bakgrunnen for tiltalen var at han i tidsrommet fra mars til 19. mai 2016 skal ha gjennomført flere samleier med en 13 år gammel jente.

Tiltalen er etter § 299 og 300 i den nye straffeloven.

I den nye straffeloven er seksuell omgang med barn under 14 år det samme som voldtekt, uavhengig av fornærmedes holdning til handlingen.

LES OGSÅ: – Mann (22) voldtok jente (13)

– Fornærmede forklarer at det var frivillig. Likevel så rammes dette av voldtektsbestemmelsen i straffeloven, sa politiadvokat Lars Ole Berge til RA da saken ble omtalt for første gang.

Da saken nylig var oppe i Stavanger tingrett la Berge ned påstand om at 22-åringen ble dømt til tre års fengsel, der ett av disse ble gjort betinget med en prøvetid på fire år.

Sentralt i saken ble fornærmedes alder.

Blant annet har fornærmede i dommeravhør forklart at hun var 17 år gammel på gjerningstidspunktet, mens norsk pass viser at hun var 13 år gammel.

I dommeravhøret mente hun at det måtte ha skjedd en feil når hennes fødselsdato fra en annen måte å regne tiden på ble oversatt til den gregorianske kalender.

Ble usikker selv

Også fornærmedes mor har forklart i avhør hos politiet at datteren var 17 år.

I retten bekreftet hun imidlertid at datten i dag er 14 år gammel.

LES OGSÅ: Fikk ikke start på bilen – dyttet kona (65) i fengsel

Ifølge moren var datteren i den perioden tiltalen gjelder svært oppsatt på at hun skulle være 17 år gammel.

Moren sa først at dette ikke stemte, men datteren fortsatte å argumentere – og ifølge moren ble hun til slutt usikker selv.

Basert på offisielle dokumenter la retten til grunn at det er noen som helst tvil om at fornærmede var under 14 år gammel.

Tok initiativet

Det var fornærmede som tok initiativet til forholdet mellom henne og 22-åringen.

Hun forsikret ham om at hun var 17 år gammel og også moren henne skal ha bekreftet at dette var tilfelle.

I april i fjor ble fornærmede lagt inn på sykehuset og i den forbindelse ble det avdekket at hun bare var 13 år gammel.

LES OGSÅ: – Artist lurte SAS 64 ganger

22-åringen forklarte at han ble sjokkert da han fikk vite dette og at han på sett og vis ble presset til å fortsette forholdet med fornærmede.

«Retten har stor forståelse for at tiltalte følte at han var i en vanskelig situasjon. Han var glad i jenta, hun var glad i ham og la stort press på ham for å ikke avbryte forholdet. Videre må han ha blitt forvirret over at fornærmede og moren fortsatt mente at fornærmede var 17 og ikke 13 år gammel», heter det i dommen.

Samtidig la retten vekt på at han etter sykehusinnleggingen visste at det var en sannsynlighet for at fornærmede var 13 år og at han skulle dømmes for å ha hatt seksuell omgang med henne.

Retten kom til at det var såpass mange spesielle omstendigheter i saken at 22-åringen ikke skulle dømmes til fengsel.

I stedet ble han dømt til 420 timer samfunnsstraff, og ble heller ikke dømt til å betale oppreisningserstatning til fornærmede.

Ida Gjerseth, 22-åringens forsvarer, sier dette er en svært spesiell sak, som skiller seg fra andre voldtektssaker.

– Det har vært en tung prosess for domfelte, og han er lettet over at retten har funnet grunn til å fravike utgangspunktet, som er ubetinget fengsel i denne type saker, sier Gjerseth og tilføyer:

– Min klient ble for øvrig frifunnet for seksuell omgang med jenta i første del av perioden som er omhandlet i tiltalebeslutningen (fra mars frem til 04. april). Retten kom til at han ikke kunne klandres for å ikke vite at jenta var under 14 år i denne perioden.