Fra retten

Dømt for løvesmugling

53-åringen kjørte i land fra danskebåten med et løveskinn med hode i bilen. Nå er han dømt for handel med truede arter.

53-åringen kjørte i land i Risavika med dette løveskinnet i bilen. Nå er han dømt til å betale 16.000 kroner i bot. Foto: Tollvesenet

53-åringen har fått et forelegg på 12.000 kroner for to overtredelser av tolloven som han har nektet å vedta.

Dermed gikk saken til Stavanger tingrett der politiadvokat Tor Arvid Bruskeland la ned påstand om at 53-åringen ble dømt til å betale 16.000 kroner, subsidiært 30 dager i fengsel.

53-åringen nektet straffskyld for begge forholdene.

Når det gjelder løveskinnet, retter forelegget seg mot at 53-åringen uten eksporttillatelse har innført løveskinn med hode fra Danmark.

Bestemmelsen verner truede arter, slik det er regulert i CITES § 5, annet ledd, som er konvensjonen inngått for begrensning av internasjonal handel med truede ville arter.

Omkring klokken 07.00 om morgenen 4. august 2014 ble mannen stoppet av tollerne i Risavika i Tananger i forbindelse med at han kom i land med danskebåten.

53-åringen hadde da vært på ferie i Danmark og Sverige med familien i en ombygd vare/campingbil.

LES OGSÅ: Fire kjæledyr sultet i hjel i bolig på Klepp

Han kjørte på grønt da han oppfattet det slik at han ikke hadde noe å fortolle.

Da bilen ble undersøkt, fant tollpersonalet flere kasser øl og et større kvantum vin enn hva man fritt kan ta med seg i inn i landet.

1308 klesplagg

I tillegg ble det funnet sekker med totalt 1308 nye klesplagg som langt overstiger i pris det som en tollfritt kan innføre til landet.

Utover det hadde 53-åringen også løveskinnet i bilen. Ifølge 53-åringen brakte han skinnet med seg til København for å få det taksert, men han var aldri innom her i løpet av ferieturen.

– Arvet av bestemoren

53-åringen har forklart at han hadde arvet løveskinnet av bestemoren i California, som har falt bort.

Siden saken kom opp, var han i kontakt med en onkel i California som muligens kunne ha papirer på opprinnelsen til løveskinnet. Også onkelen har gått bort.

LES OGSÅ: Tok p-bot til retten – det skulle han ikke ha gjort

53-åringen forklarte også i retten at han ikke visste at det å ha med løveskinnet var ulovlig eller straffbart, og at han sympatiserer med organisasjoner som vil verne truede og ville dyrearter.

Stavanger tingrett fant det avgjørende at 53-åringens villfarelse ikke er unnskyldelig, at han har opptrådt uaktsomt og at han skulle dømmes for forholdet.

Dermed kom retten til at han skulle dømmes til å betale en bot på 16.000 kroner.

Han fikk også inndratt løveskinnet og samtlige gjenstander som ble tatt i beslag av tollvesenet.