Fra retten

Kvinne (21) må i retten for oppdiktet overfall

En 21 år gammel kvinne må møte i retten for å ha forklart seg om en oppdiktet straffbar handling.

Saken skal gå som en tilståelsessak i Jæren tingrett 2. januar neste år.

Det betyr at kvinnen kommer med en uforbeholden tilståelse med tanke på siktelsen som går på at hun overfor retten, påtalemyndigheten eller annen offentlig myndighet har anmeldt en straffbar handling som ikke er begått – eller har foretatt noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den var det.

Grunnlaget er at 21-åringen 8. februar i år, omkring klokken 20.45, på Sandnes legevakt, skal ha forklart til to politibetjenter at hun hadde blitt overfalt ved Riska stadion på Hommersåk.

LES OGSÅ: 21-årig kvinne slått og ranet på joggetur

Hun skal også ha forklart at hun hadde fått et slag i hodet, fått deler av klærne ødelagt, og at hun var blitt fratatt eiendeler av to fremmede personer.

Stor medieomtale

«Hun fastholdt sin forklaring i politiavhør på Sandnes politistasjon tirsdag 9. februar 2016, til tross for at hendelsen ikke hadde funnet sted», heter det i siktelsen.

Saken skapte stor medieomtale, blant annet fordi at kvinnen ifølge politiet hadde opplyst at overfallsmennene snakket et utenlandsk språk, uten å kunne si hvilket språk det var snakk om.

Signalement

Kvinnen oppga også et signalement på de to mennene, blant annet at de var kledd i mørke klær, og hadde hettegensere.

Politiadvokat Unni Byberg Malmin i Sør-Vest politidistrikt sier til RA at hun ikke ønsker å gå inn på kvinnens motiv for å forklare seg usant.

– Det har blitt tatt flere avhør av henne, og underveis i etterforskningen har hun også forklart at overfallsmennene skal ha forsøkt å kle av henne. Samtidig har politiet foretatt tekniske undersøkelser som viste at dette ikke kunne ha funnet sted, sier Malmin til RA og fortsetter:

– Det førte til at politiet gikk ut med en pressemelding om at dette faktisk ikke hadde skjedd, noe kvinnen nå erkjenner.

LES OGSÅ: Kvinne (21) løy om Hommersåk-overfall

Kvinnen er siktet etter straffelovens § 225 som har en strafferamme med bot eller fengsel inntil ett år.