Nyheter

Fra bunad til boller

NAVN I NYHETENE: Marianne Nielsen har stengt bunadbutikken i sentrum, og baker nå til folk i karantene.

Hvem: Marianne Nielsen (48)

Hva: Butikksjef Embla bunader i Stavanger sentrum. Baker hvetebakst til folk i karantene og isolasjon gratis.

– Hvordan kom du på å bake gratis til folk i karantene og isolasjon?
– Man hører om folk som er syke, og derfor la jeg ut et innlegg på min egen Facebook. «Er det noen jeg kjenner som er syke?». Jeg var rett og slett nysgjerrig. Ingen svarte. Ikke engang en like, eller kommentar. Vanligvis får man fort svar. Det kan jo være at folk ikke vil si dem er syke tenkte jeg da. Så da fjernet jeg posten. Derfor så jeg til den hjelpegruppen. Jeg har stengt Embla bunad i byen hvor jeg jobber til vanlig, og har masse energi til overs. Jeg la ut en post i hjelpegruppen, og mange svarte. På bare få minutter hadde jeg fått mange henvendelser. Fra overalt. Fra Randaberg til Storhaug. Dagen etter sendte enda flere meldinger. Både fra Klepp og Sandnes.

LES OGSÅ: Mange butikker i sentrum stenger

– Hvordan får du levert ut baksten?
– Greit nok å bake alt ferdig, men logistikken og utleveringen tok lang tid. Første dagen ble jeg ferdig å levere ut i 21-tiden. Fikk derfor hjelp til levering fra flere. Veldig greie folk som gidder. Hun ene som kjørte ut bakervarer for meg var fra Egersund. Det er mange som trenger hjelp nå. Både godt voksne folk og studenter. De er i en helt prekær situasjon. Det var en gutt som hadde bursdag i går, og en venn kontaktet meg. Han visste ikke om leveringen, og ble veldig glad. Jeg mener staten bør gjøre flere grep her. Stavanger kommune burde ha bud som ordner mat til folk som trenger det nå. Vi privatpersoner får kanskje ikke hjulpet alle.

– Hvor mange henvendelser har du fått?
– 500 likerklikk, og en hel haug med kommentarer. Til sammen kanskje 15 henvendelser til dagen fra folk som faktisk trenger det.

LES OGSÅ: Rune Bjerga har 11 forslag til hvordan årets 17. mai-feiring kan gjennomføres

– Hva baker du?
– Sjokoladekake, hveteboller med rosiner, kanelsnurrer, horn med ost også vurderer jeg å lage lapper i dag.
 
– Hvordan mener du andre i samme situasjon burde bidra?
– Jeg tenker at den Facebook-siden er veldig bra. Kriser får enten fram det beste eller verste i folk. Det er mange som tilbyr tjenester og kan bidra. Jeg syns du skal prøve å hjelpe hvis du kan.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Å gjøre gode ting for andre. Jeg er lærer. Jeg tror jeg er det fordi jeg vil jobbe med folk og hjelpe dem så godt jeg kan. Det er det lærergenet i meg. Når jeg hadde besteforeldre i livet kunne jeg kjøre turer, eller plante noen fine planter hos dem. Kanskje litt egoistisk handling fordi det føles bedre når du hjelper andre. Det er mange folk som er sånn, og nå ser man det kanskje oftere. Det er et sånt samfunn vi burde ha. Det jeg misliker aller mest i politikk og generelt i samfunnet er selviske handlinger. Vi burde løfte blikket og se utover. Det greiene som jeg driver med nå er bare en bitte liten ting.

– Hva er ditt beste karantenetips?
– Ha en god bok, eller hvis du eier en hage så kan du gjøre mye der nå. Jeg skal stelle min hage i dag faktisk selv om jeg ikke er i karantene.

LES OGSÅ: De er blant idrettens svakeste ledd i krisen som herjer verden

– Hvem var din barndomshelt?
– Min far. Fordi han er utdannet lærer. Han har bygget en fantastisk skole, Lundsvågen naturskole. Han har vært et sterkt forbilde for meg. Og selvfølgelig min mor også.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «Kransen» av Sigrid Undset. Uansett hvilken alder du er i kan du relatere og få tilknytning til karakterer i bøker. Og jeg fikk en tilknytning til hovedpersonen Kristin Lavransdatter. En sterk historie rett og slett.
 
– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Min utålmodighet.

– Hva savner du mest akkurat nå?
– Jeg har en klump i magen hele tiden. Jeg savner følelsen av normalitet i den tiden vi er i nå.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Jeg er en såkalt «foodie». Jeg ser på matprogrammer og lager enorme mengder mat.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Imot Donald Trump på alle mulige måter. Han er en av grunnene til alt som er galt i verden akkurat nå mener jeg. Og for å stenge Moria-leiren.

– Er det noe du angrer på?
– Jeg angrer alltid på ting jeg ikke gjør. Mange reiser som jeg aldri har tatt som jeg vil ta.

– Hvem ville du helst vært isolert med?
– De nærmeste i familien min. Jeg tror folk går hverandre på nervene uansett hvem du er med nå, men det ville vært koselig de første dagene hvert fall.

Mer fra Dagsavisen