Nyheter

Forus-selskap: – Aldri vært så travelt før

Hos Norkem på Forus har det aldri vært så travelt som det er i dag. Det fører til at daglig leder og resten av administrasjonen må hjelpe til med produksjonen.

– Hos oss gjør vi det som trengs, og da betyr det ingenting om du er daglig leder eller hvem du er. Nå som det er så travelt er det ned i produksjonen med oss alle sammen. Sånn er det bare. Dessuten er det jo der man lærer. Å se hva som skjer i produksjonsprosessene er god kunnskap å ha, sier Egil Zenker, daglig leder i selskapet Norkem.

Forus-selskapet produserer blant annet rengjørings- og avfettingsmidler i tillegg til desinfiserende midler.

– Vi er i en heldig situasjon nå, for vi har utvilsomt en «all time high». Omsetningen i mars i år er dobbelt så høy som en vanlig god mars-omsetning. Det sier jo litt om hvor mye varer som går ut. Og for å få ut så mye varer blir det litt armer og bein, sier Zenker til RA.

Han sier det har blitt en ekstra stor topp på etterspørselen etter rengjørings- og avfettingsmidler nå, og en stor etterspørsel etter desinfisering på toppen av det hele.

– Hos oss har det aldri vært så travelt som det er i dag, sier Zenker. 

– Høysesongen for oss er våren, for da skal folk rengjøre hus og biler. Da har vi alltid en topp, og det er vi alltid forberedt på. Men denne toppen vi har fått nå har vi aldri opplevd før, og vi har aldri vært så høyt oppe. Denne toppen skyldes nok delvis koronasituasjonen, og at folk er hjemme og vil ta hus- og bilvasken, legger han til.

LES OGSÅ: Rockestjerne med hjemmekontor (+)

Hysterisk etterspørsel

Rengjørings- og avfettingsmidlene utvikles lokalt i laboratoriet på Forus, og brukes blant annet i bilvaskestasjoner, av busselskaper, til hjemmemarkedet i form av husvask og grønskefjerner og i industrien generelt.

Når det gjelder desinfeksjonsmidlene blir etanolen Norkem bruker levert fra en leverandør i Norge. Hver uke kommer en tankbil med nærmere 40.000 liter etanol som pumpes inn i de nedgravde tankene til Norkem før de tapper om og blander. Litt på samme måte som når du baker en kake, ifølge Zenker.

Spriten kommer inn som 95 prosent. Til overflatebehandling brukes det 85 prosent etanol, mens det pleier å være rundt 70 prosent i håndsprit. I tillegg tilsetter Norkem glyserol for å unngå alt for tørre hender. Deretter selges det videre til grossister på 25- eller 1000-literstanker. Grossistene pakker det så i mindre emballasjer og selger det som flate- eller håndsprit.

– Hvordan har etterspørselen etter håndsprit vært i det siste? 

– Den har vært helt hysterisk. Vi merker at det er mangel på hele kontinentet, men vi tenker først og fremst på våre egne. Her hjemme er det jo en dugnad vi ønsker å være en del av. Vi håper og tror vi skal klare å få levert så mye sprit at det dekker behovet, sier Zenker.

Norkem leverer også produkter til oljebransjen.

– Vi har sett en stor oppgang i det siste, men vi er forberedt på en liten nedtur. Derfor er det viktig å ha mange bein å stå på, og det har vi, sier Zenker.

LES OGSÅ: Psykologenes hjemmekontortips (+)

Rigger i fjorden

Zenker startet Norkem i 1989, og har derfor vært med på mange opp- og nedturer. Under oljekrisen merket de det spesielt.

– For 15–20 år siden sto offshorenæringen for en vesentlig del av vår omsetning. Men da boreriggene endte opp i fjorden gikk forbruket ned, og det merket vi ganske dramatisk. På det meste leverte vi over 600.000 liter ut årlig til borerigger og plattformer. Så dalte det kraftig, og vi endte i underkant av 400.000. Det har tatt seg opp igjen, men nå er vi litt engstelige for at en del rigger havner i fjorden igjen, sier han.

I det siste har de fått forespørsler om å levere varer til store deler av verden, men for Zenker er det først og fremst viktig å ta vare på de etablerte kundene deres.

Selv om selskapet gjør det godt nå, håper ikke Zenker at situasjonen varer for lenge. 

– Vi har hatt små topper før, og du merker det psykisk. Blir det for langvarig dabber det gode humøret av. Da blir du trøtt, og det er da uhellene kan skje. Så da er det viktig å si «nok er nok, nå tar vi en pause», sier Zenker, og forklarer at det er tilnærmet pause fra produksjonen i helgene på grunn av innsatsen i ukedagene.

– Vi er en liten bedrift med 13 ansatte, så vi merker det godt når vi mister én mann i produksjonen. Derfor prøver vi å ta godt vare på hverandre. Det hender jo det er litt sutring, men det kan jo være et tegn på at du har en god arbeidsplass når det er rom for å sutre, sier Zenker og ler.

Mer fra Dagsavisen